Cześć, dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto z kategorii tych najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia-czyli tym co każdy lubi :) Ciasto jogurtowe z rabarbarem zrobicie w kilka chwil. Przepis jest bardzo wydajny, z niewielkiej ilości składników możecie zrobić całą dużą blachę pysznego, pulchnego ciasta.
Bardzo Wam je polecam, ponieważ smakuje wspaniale, jest delikatne, z chrupiącą kruszonką. Można je zrobić z innymi owocami np z malinami, jagodami itp.
Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta
SKŁADNIKI
Proporcje na blaszkę ok 25x35cm
*używam zawsze szklanki o pojemności 250ml*
CIASTO
-300ml jogurtu naturalnego
-3 szkl mąki pszennej tortowe
-3/4 szkl oleju rzepakowego
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 jajka
-niepełna szkl cukru
KRUSZONKA
-10 łyżek roztopionego masła
-10 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej
-6 łyżek cukru
-cukier waniliowy
RABARBAR
-ok 500g rabarbaru (można dać więcej)
-2 łyżki bułki tartej
-trochę cukru
Rabarbar obieramy, kroimy, posypujemy cukrem i odkładamy.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę (trzeba to chwilkę miksować tak by cukier się rozpuścił)
Dodajemy jogurt, olej, proszek do pieczenia, mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładkie ciasto.
Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy do niej ciasto
Rabarbar odcedzamy na sitku z nadmiaru soku, dodajemy do niego 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i wykładamy na ciasto
Do miseczki dajemy rozpuszczone masło, mąkę i cukier-mieszamy i wyrabiamy do sypkiej konsystencji, jak się klei można podsypać troszkę mąką.
Kruszonką posypujemy ciasto.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut.
I gotowe :) Jak widzicie bardzo proste w przygotowaniu i mega pyszne ciasto.
Super sprawdzi się gdy mamy ochotę na cos słodkiego. Ciasto pięknie wyrasta, jest puszyste, pulchniutkie, nie suche. Polecam gorąco i życzę udanych wypieków :)
Rewelacyjne ciasto. u mnie zeszło by w jeden dzień
OdpowiedzUsuńpyszne jest to nie dziwi 😁
UsuńW sezonie na rabarbar nie obędzie się bez takiego ciasta. :))
OdpowiedzUsuńsezon na rabarbar wciąż trwa, więc nicnie stoi na przeszkodzie żeby je zrobić
UsuńMam pytanie czy jeśli użyjemy innych owoców np jagód to również trzeba je wymieszać z bułką tartą przed nałożeniem?
OdpowiedzUsuńBędę wdzięczna za odpowiedź
Ciasto z rabarbarem jadłam od dzieciństwa. Często gościło u nas w sezonie. Twoje wygląda super, gratuluję
OdpowiedzUsuńCiasto szybkie proste jednak wyszedł zakalec 🤔co mogło zaważyć niestety nie wiem wszystkie składniki miały ta samą temperaturę???
OdpowiedzUsuńCzy zamiast rabarbaru mogą być maliny?
OdpowiedzUsuń