.

.

niedziela, 26 czerwca 2022

Błyskawiczne, pulchne ciasto z rabarbarem i chrupiącą kruszonką+FILM

 Cześć, dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto z kategorii tych najłatwiejszych i najszybszych do zrobienia-czyli tym co każdy lubi :) Ciasto jogurtowe z rabarbarem zrobicie w kilka chwil. Przepis jest bardzo wydajny, z niewielkiej ilości składników możecie zrobić całą dużą blachę pysznego, pulchnego ciasta. 





Bardzo Wam je polecam, ponieważ smakuje wspaniale, jest delikatne, z chrupiącą kruszonką. Można je zrobić z innymi owocami np z malinami, jagodami itp. 


Zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta 



SKŁADNIKI

Proporcje na blaszkę ok 25x35cm

*używam zawsze szklanki o pojemności 250ml*


CIASTO 

-300ml jogurtu naturalnego

-3 szkl mąki pszennej tortowe

-3/4 szkl oleju rzepakowego

-3 łyżeczki proszku do pieczenia

-3 jajka

-niepełna szkl cukru


KRUSZONKA

-10 łyżek roztopionego masła

-10 kopiastych łyżek mąki pszennej tortowej

-6 łyżek cukru

-cukier waniliowy


RABARBAR

-ok 500g rabarbaru  (można dać więcej)

-2 łyżki bułki tartej

-trochę cukru 



Rabarbar obieramy, kroimy, posypujemy cukrem i odkładamy.



Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę (trzeba to chwilkę miksować tak by cukier się rozpuścił)

Dodajemy jogurt, olej, proszek do pieczenia, mąkę i wszystko dokładnie miksujemy na gładkie ciasto. 




Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i wykładamy do niej ciasto

Rabarbar odcedzamy na sitku z nadmiaru soku, dodajemy do niego 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i wykładamy na ciasto




Do miseczki dajemy rozpuszczone masło, mąkę i cukier-mieszamy i wyrabiamy do sypkiej konsystencji, jak się klei można podsypać troszkę mąką. 



Kruszonką posypujemy ciasto.



Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut.

I gotowe :) Jak widzicie bardzo proste w przygotowaniu i mega pyszne ciasto. 







Super sprawdzi się gdy mamy ochotę na cos słodkiego. Ciasto pięknie wyrasta, jest puszyste, pulchniutkie, nie suche. Polecam gorąco i życzę udanych wypieków :) 



8 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ciasto. u mnie zeszło by w jeden dzień

    OdpowiedzUsuń
  2. W sezonie na rabarbar nie obędzie się bez takiego ciasta. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sezon na rabarbar wciąż trwa, więc nicnie stoi na przeszkodzie żeby je zrobić

      Usuń
  3. Mam pytanie czy jeśli użyjemy innych owoców np jagód to również trzeba je wymieszać z bułką tartą przed nałożeniem?
    Będę wdzięczna za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z rabarbarem jadłam od dzieciństwa. Często gościło u nas w sezonie. Twoje wygląda super, gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto szybkie proste jednak wyszedł zakalec 🤔co mogło zaważyć niestety nie wiem wszystkie składniki miały ta samą temperaturę???

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy zamiast rabarbaru mogą być maliny?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko