.

.

piątek, 5 sierpnia 2022

Ciasto kremowe cappuccino z malinami+FILM

 Zapraszam na pyszne i łatwe ciasto o ciekawym smaku. Mowa o kremowym cappuccino z malinami i kremem. Ciasto ładnie wygląda i super sprawdzi się na każdą okazję. 

Składa się z cienkiego kakaowego biszkoptu, pianki cappuccino z zanurzonymi malinami, krakersów oraz z kremu. Wydaje się czasochłonne, ale takie nie jest. Polecam 





zapraszam tez na film 



SKŁADNIKI 

Blaszka ok 25x35cm


KAKAOWY BISZKOPT


-4 jajka

-1/3 szkl cukru

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

-łyżka mąki ziemniaczanej

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-1,5 łyżki ciemnego kakao


KREM


-750ml mleka

-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

-łyżka mąki pszennej

-3/4 szkl cukru

-cukier waniliowy

-200g masła lub margaryny


MASA CAPPUCCINO Z MALINAMI


-2,5 łyżki żelatyny

-125ml wrzątku

-750ml śmietanki 30 lub 36%

-ok 8 łyżek kawy cappuccino 

-ok 300g malin


DODATKOWO


-słone krakersy

-czekolada do posypania 



Na początek polecam zrobić bazę kremu

do garnka dajemy budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy i mleko-dokładnie mieszamy i gotujemy budyń. Podczas gotowania polecam mieszać by nie robiły się grudki. Powstały budyń studzimy do temp pokojowej.



BISZKOPT


żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 1/3 szkl cukru i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy.

Na koniec dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 15 minut




Ostudzony biszkopt można nasączyć kawą.


PIANKA CAPPUCCINO


Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.


Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy kawę cappuccino-miksujemy.

Na koniec wciąż miksując dodajemy żelatynę i chwilę miksujemy na najwyższych obrotach.




Do masy dodajemy maliny i wszystko delikatnie mieszamy i szybko wykładamy masę na biszkopt, ponieważ po dodaniu żelatyny zaczyna tężeć.




Na piankę cappuccino układamy krakersy (można je zastąpić herbatnikami lub pominąć)



Ciasto wstawiamy do lodówki i robimy krem.


Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy stopniowo przygotowany wcześniej budyń w temp pokojowej.

Krem wykładamy na ciasto, posypujemy dowolną czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.



i gotowe. Ciasto jest bardzo dobre, ładnie wygląda, polecam gorąco i życzę smacznego












5 komentarzy:

  1. Smakowite kremowe ciasto. Do kawki idealne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można pominąć żelatynę i dać zamiast tego mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne ciasto na Twoim blogu, obok którego nie potrafię przejść obojętnie:) Na bank wkrótce spróbuję:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile cukru pudru dajemy do bitej śmietany, proszę o szybką odp. Jesteśmy w trakcie robienia ciasta 🙈

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można dać mrożone maliny?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko