Zapraszam na pyszne i łatwe ciasto o ciekawym smaku. Mowa o kremowym cappuccino z malinami i kremem. Ciasto ładnie wygląda i super sprawdzi się na każdą okazję.
Składa się z cienkiego kakaowego biszkoptu, pianki cappuccino z zanurzonymi malinami, krakersów oraz z kremu. Wydaje się czasochłonne, ale takie nie jest. Polecam
zapraszam tez na film
SKŁADNIKI
Blaszka ok 25x35cm
KAKAOWY BISZKOPT
-4 jajka
-1/3 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżka mąki ziemniaczanej
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-1,5 łyżki ciemnego kakao
KREM
-750ml mleka
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-łyżka mąki pszennej
-3/4 szkl cukru
-cukier waniliowy
-200g masła lub margaryny
MASA CAPPUCCINO Z MALINAMI
-2,5 łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
-750ml śmietanki 30 lub 36%
-ok 8 łyżek kawy cappuccino
-ok 300g malin
DODATKOWO
-słone krakersy
-czekolada do posypania
Na początek polecam zrobić bazę kremu
do garnka dajemy budynie, mąkę, cukier, cukier waniliowy i mleko-dokładnie mieszamy i gotujemy budyń. Podczas gotowania polecam mieszać by nie robiły się grudki. Powstały budyń studzimy do temp pokojowej.
BISZKOPT
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy 1/3 szkl cukru i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 15 minut
Ostudzony biszkopt można nasączyć kawą.
PIANKA CAPPUCCINO
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy kawę cappuccino-miksujemy.
Na koniec wciąż miksując dodajemy żelatynę i chwilę miksujemy na najwyższych obrotach.
Do masy dodajemy maliny i wszystko delikatnie mieszamy i szybko wykładamy masę na biszkopt, ponieważ po dodaniu żelatyny zaczyna tężeć.
Na piankę cappuccino układamy krakersy (można je zastąpić herbatnikami lub pominąć)
Ciasto wstawiamy do lodówki i robimy krem.
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i dodajemy stopniowo przygotowany wcześniej budyń w temp pokojowej.
Krem wykładamy na ciasto, posypujemy dowolną czekoladą i wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.
i gotowe. Ciasto jest bardzo dobre, ładnie wygląda, polecam gorąco i życzę smacznego
Smakowite kremowe ciasto. Do kawki idealne. :)
OdpowiedzUsuńCzy można pominąć żelatynę i dać zamiast tego mascarpone?
OdpowiedzUsuńKolejne ciasto na Twoim blogu, obok którego nie potrafię przejść obojętnie:) Na bank wkrótce spróbuję:D
OdpowiedzUsuńIle cukru pudru dajemy do bitej śmietany, proszę o szybką odp. Jesteśmy w trakcie robienia ciasta 🙈
OdpowiedzUsuńCzy można dać mrożone maliny?
OdpowiedzUsuń