Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z czymś innym, nie ze słodkościami a z daniem obiadowym Mowa o flaczkach ale z żołądków drobiowych i udek. Są dużo lepsze niż te klasyczne, za którymi osobiście nie przepadam. Te smakują świetnie, można je odgrzać i mieć obiad na kilka dni. Są rozgrzewające, sycące i łatwe do zrobienia. Zapraszam
SKŁADNIKI
-ok 1 kg żołądków drobiowych oczyszczonych i pokrojonych w paski
-3 udka z kurczaka
-4 średnie marchewki
-3 małe cebule
-5 ząbków czosnku
-pół pietruszki
-przyprawa do flaków (ok 2 łyżki)
-koncentrat pomidorowy (ok 3 łyżki)
-sól, pieprz, maggi
-majeranek ok 1 łyżka
-papryka słodka ok 1,5 łyżki
-ziele angielskie ok 10 sztuk
-liść laurowy ok 4-5 sztuk
-mąka ok 2 łyżki +ok 125 ml wody
-ok łyżka masła
do garnka dajemy żołądki, udka, ziele angielskie, liście laurowe zalewamy wodą -gotujemy, po około 1 godzinie wyciągamy udka, gotujemy dalej, dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w paseczki
na patelni rozpuszczamy mało smażymy cebulę, po chwili dodajemy pokrojony czosnek-podsmażone dodajemy do garnka.
Gotujemy. Udka ubieramy z mięsa i kroimy je na paseczki, gdy żołądki są miękkie dodajemy mięso z udek.
Doprawiamy przyprawą do flaczków ok 2 łyżki, dodajemy pieprz, vegete lub sól, maggi, paprykę słodką, majeranek, przecier pomidorowy.
Na koniec zagęszczamy mąką. Podajemy na gorąco z pieczywem :)
I gotowe :) Bardzo polecam i życzę smacznego super pomysł na smaczny obiad.
Bardzo dobra jest przyprawa do flaków Kamisa i nie trzeba wtedy dodawać żadnych innych przypraw.
OdpowiedzUsuńsuper, a raz użyłam tylko tej przyprawy i czegoś mi brakowało :) Ale to już indywidualne gusta :)
UsuńCzy można tą zupkę zrobic w szybkowarze?
OdpowiedzUsuńnigdy jej nie gotowałam w szybkowarze, ale myślę że tak :)
UsuńMam pytanie ile tej wody około 2l?
OdpowiedzUsuńtyle żeby mięso przykryła, żeby się ugotowało :)
Usuń