.

.

czwartek, 23 lutego 2023

Flaczki z drobiowych żołądków-pyszne i rozgrzewające danie na obiad

 Cześć Kochani, dziś przychodzę do Was z czymś innym, nie ze słodkościami a z daniem obiadowym Mowa o flaczkach ale z żołądków drobiowych i udek. Są dużo lepsze niż te klasyczne, za którymi osobiście nie przepadam. Te smakują świetnie, można je odgrzać i mieć obiad na kilka dni. Są rozgrzewające, sycące i łatwe do zrobienia. Zapraszam 










SKŁADNIKI 


-ok 1 kg żołądków drobiowych oczyszczonych i pokrojonych w paski 

-3 udka z kurczaka

-4 średnie marchewki

-3 małe cebule 

-5 ząbków czosnku

-pół pietruszki

-przyprawa do flaków (ok 2 łyżki)

-koncentrat pomidorowy (ok 3 łyżki)

-sól, pieprz, maggi

-majeranek ok 1 łyżka

-papryka słodka ok 1,5 łyżki

-ziele angielskie  ok 10 sztuk

-liść laurowy ok 4-5 sztuk

-mąka  ok 2 łyżki +ok 125 ml wody 

-ok łyżka masła 


do garnka dajemy żołądki, udka, ziele angielskie, liście laurowe zalewamy wodą -gotujemy, po około 1 godzinie wyciągamy udka, gotujemy dalej, dodajemy marchew i pietruszkę pokrojone w paseczki





na patelni rozpuszczamy mało smażymy cebulę, po chwili dodajemy pokrojony   czosnek-podsmażone dodajemy do garnka.



Gotujemy. Udka ubieramy z mięsa i kroimy je na paseczki, gdy żołądki są miękkie dodajemy mięso z udek.



Doprawiamy przyprawą do flaczków ok 2 łyżki, dodajemy pieprz, vegete lub sól, maggi, paprykę słodką, majeranek, przecier pomidorowy. 

Na koniec zagęszczamy mąką. Podajemy na gorąco z pieczywem :) 



I gotowe :) Bardzo polecam i życzę smacznego super pomysł na smaczny obiad. 









6 komentarzy:

  1. Bardzo dobra jest przyprawa do flaków Kamisa i nie trzeba wtedy dodawać żadnych innych przypraw.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, a raz użyłam tylko tej przyprawy i czegoś mi brakowało :) Ale to już indywidualne gusta :)

      Usuń
  2. Czy można tą zupkę zrobic w szybkowarze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy jej nie gotowałam w szybkowarze, ale myślę że tak :)

      Usuń
  3. Mam pytanie ile tej wody około 2l?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko