Cześć kochani, jako że Tłusty Czwartek już za kilka dni zapraszam Was na pyszne róże karnawałowe. Jest to przepyszny i bardzo atrakcyjny z wyglądu wypiek typowo karnawałowy. Róże z tego przepisu wychodzą przepyszne, chrupiące z zewnątrz a mięciutkie w środku. Bardzo polecam i zapraszam
Zapraszam też na film z wykonaniem róż krok po kroku
SKŁADNIKI
* z tych proporcji wyszło mi 12 dużych róż
-3 żółtka
-4 łyżki śmietany kwaśnej 18%
-2 łyżki cukru
-2 łyżki octu spirytusowego 10%
-łyżka miękkiego masła
-łyżeczka proszku do pieczenia
-300g mąki pszennej tortowej
-cukier waniliowy
-cukier puder do posypania
-ok 2 łyżki powideł lub marmolady różanej
-olej do smażenia
Do miski dajemy składniki na ciasto-zagniatamy albo robotem z hakiem lub rękami.
Następnie ciasto dajemy na blat lub deskę i uderzam wałkiem przez około 2 minuty.
Ma to na celu napowietrzenie ciasta, po jego przekrojeniu powinny być w środku pęcherzyki powietrza.
Do przygotowania róż potrzebować będziemy 4 naczyń lub okrągłych foremek o różnych średnicach-ja użyłam kubka, kieliszka, literatki i kieliszka do szampana.
Ciasto wałkujemy i wycinamy 4 kółka różnej wielkości. Następnie każde kółko nacinamy dookoła.
Układamy kółka jedna na drugim zaczynając od największego i dokładnie dociskamy żeby się dobrze skleiły.
Do patelni lub garnka wlewamy olej, dobrze go podgrzewamy i dajemy róże góra do dołu.
Smażymy na złoty kolor z dwóch stron, odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Następnie do woreczka dajemy powidła, nacinamy róg i w otwory na górze róż wciskamy powidła lub marmoladę.
Na koniec oprószamy cukrem pudrem i gotowe.
Bardzo polecam-róże to jeden z moich ulubionych karnawałowych wypieków, są przepyszne i pięknie wyglądają. Polecam gorąco, przepis jest świetny :)
Niesamowity przepis z pewnością wykorzystam go przy najbliżej możliwej okazji
OdpowiedzUsuń