.

.

czwartek, 9 lutego 2023

Pyszne ciasto CHAŁWOWIEC z sezamkami, idealne na każdą okazję +FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam na kolejne przepyszne ciasto-chałwowiec z sezamkami. Jest to wspaniałe ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, posmarowanego kwaskowym dżemem porzeczkowym, z kremu chałwowego. Posypane jest pokruszonymi sezamkami i  solonymi orzeszkami. 







Wszystkie składniki super ze sobą współgrają i tworzą przepyszną całość. Zapraszam


Zapraszam też na film :) 



SKŁADNIKI

*blaszka 25x35cm

*używam szklanki 250ml


BISZKOPT KAKAOWY 

-6 jajek

-3/4 szkl cukru

-niepełna szkl mąki pszennej tortowej

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

-2,5 łyżki kakao

-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 


KREM CHAŁWOWY

-1200ml mleka

-3 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40g sztuka bez cukru

-1 kopiasta łyżka mąki pszennej tortowej

-1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

-300g masła lub margaryny

-ok 300-400g chałwy waniliowej 


DODATKOWO

-kwaskowy dżem porzeczkowy

-kawa do nasączenia biszkoptu

-ok 200g sezamków

-ok 2 garście orzeszków solonych 


Na początek robimy bazę kremu

Do garnka dajemy budynie, mąkę pszenną, ziemniaczaną i mleko (nie dajemy do kremu cukru ponieważ chałwa go posłodzi)


Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na ogniu, gotujemy mieszając by się nie przypaliło i by nie powstały grudki. Ma nam powstać gesty, gładki budyń-budyń studzimy.




BISZKOPT


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier.

Miksujemy chwilę do rozpuszczenia cukru.

Następnie Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.

Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kakao-wszystko delikatnie mieszamy do połączenia-łyżką lub trzepaczką tak by nie zburzyć puszystości masy


Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut.




Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.


KREM

Chałwę rozdrabniamy na małe kawałeczki.



Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy ostudzony budyń też w temp pokojowej.

Następnie dodajemy pokruszoną chałwę i wszystko miksujemy do połączenia.

Powstanie nam gęsty, kremowy krem :) 



Pierwszy spód nasączamy lekko kawą, smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim spodem, też go nasączamy lekko kawą i smarujemy resztą kremu.







Sezamki siekamy nożem na małe, drobne kawałeczki, dodajemy do nic drobno zmielone orzeszki solone i taką mieszanką posypujemy ciasto.




Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. I gotowe :) Ciasto jest przepyszne, wszystkie jego składniki idealnie ze sobą współgrają i super smakują. Polecam na każdą okazję :) 












Jeszcze raz serdecznie zapraszam na film i mój kanał YouTube 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko