Cześć Kochani, dziś zapraszam na kolejne przepyszne ciasto-chałwowiec z sezamkami. Jest to wspaniałe ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, posmarowanego kwaskowym dżemem porzeczkowym, z kremu chałwowego. Posypane jest pokruszonymi sezamkami i solonymi orzeszkami.
Wszystkie składniki super ze sobą współgrają i tworzą przepyszną całość. Zapraszam
Zapraszam też na film :)
SKŁADNIKI
*blaszka 25x35cm
*używam szklanki 250ml
BISZKOPT KAKAOWY
-6 jajek
-3/4 szkl cukru
-niepełna szkl mąki pszennej tortowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2,5 łyżki kakao
-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
KREM CHAŁWOWY
-1200ml mleka
-3 budynie śmietankowe lub waniliowe po 40g sztuka bez cukru
-1 kopiasta łyżka mąki pszennej tortowej
-1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
-300g masła lub margaryny
-ok 300-400g chałwy waniliowej
DODATKOWO
-kwaskowy dżem porzeczkowy
-kawa do nasączenia biszkoptu
-ok 200g sezamków
-ok 2 garście orzeszków solonych
Na początek robimy bazę kremu
Do garnka dajemy budynie, mąkę pszenną, ziemniaczaną i mleko (nie dajemy do kremu cukru ponieważ chałwa go posłodzi)
Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy na ogniu, gotujemy mieszając by się nie przypaliło i by nie powstały grudki. Ma nam powstać gesty, gładki budyń-budyń studzimy.
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier.
Miksujemy chwilę do rozpuszczenia cukru.
Następnie Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka.
Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i kakao-wszystko delikatnie mieszamy do połączenia-łyżką lub trzepaczką tak by nie zburzyć puszystości masy
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut.
Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM
Chałwę rozdrabniamy na małe kawałeczki.
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch, następnie wciąż miksując dodajemy ostudzony budyń też w temp pokojowej.
Następnie dodajemy pokruszoną chałwę i wszystko miksujemy do połączenia.
Powstanie nam gęsty, kremowy krem :)
Pierwszy spód nasączamy lekko kawą, smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy 2/3 kremu, przykrywamy drugim spodem, też go nasączamy lekko kawą i smarujemy resztą kremu.
Sezamki siekamy nożem na małe, drobne kawałeczki, dodajemy do nic drobno zmielone orzeszki solone i taką mieszanką posypujemy ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. I gotowe :) Ciasto jest przepyszne, wszystkie jego składniki idealnie ze sobą współgrają i super smakują. Polecam na każdą okazję :)
Jeszcze raz serdecznie zapraszam na film i mój kanał YouTube
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko