Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na przepyszną, bardzo delikatną i ekspresową do zrobienia roladę śmietankową bez pieczenia z truskawkami. Tą roladą chcę zakończyć sezon truskawkowy na blogu.
Roladę zrobicie w kilka chwil, jest bardzo delikatna, rozpływa się w ustach. mamy tu klasyczne smaki jak krem śmietankowy, biszkopty, truskawki.
zapraszam też na film z jej przygotowaniem krok po kroku
SKŁADNIKI
* z tych proporcji wychodzi jedna duża rolada 4x8 biszkoptów lub dwie mniejsze
-500ml śmietanki 36%
-500g serka mascarpone
-5 kopiastych łyżek cukru pudru
-kilkanaście truskawek
-ok 32szt biszkoptów podłużnych
-mleko do namoczenia biszkoptów
-czekolada do dekoracji
Dodatkowo będzie potrzebna folia
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy zacznie gęstnieć ale jeszcze nie będzie w pełni ubita dodajemy serek mascarpone i wszystko ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
Na ściereczkę dajemy folię, na folii układamy namoczone w mleku podłużne biszkopty
(prostokąt 4x8szt) 4 biszkopty długość, 8 biszkoptów szerokość.
Na biszkopty wykładamy 2/3 kremu (zostawiamy resztę do posmarowania rolady i dekoracji)
Następnie na dłuższym boku układamy koło siebie truskawki
Zwijamy roladę pomagając sobie folią (odsyłam do filmu by zobaczyć jak to zrobić)
Ja dużą roladę podzieliłam sobie na dwie mniejsze
Roladę wstawiamy do lodówki na około godzinę i po tym czasie dekorujemy ją smarują kremem, dekorując truskawkami i roztopioną czekoladą
Rolada powinna postać w lodówce kilka godzin by się dobrze schłodzić
i gotowe, jak widzicie bardzo mało z nią pracy a efekt jest rewelacyjny. Polecam gorąco taką roladę bo jest pyszna i łatwa o zrobienia. Można ją zrobić też z innymi owocami :)
Witam co zamiast truskawek?
OdpowiedzUsuń