.

.

środa, 19 lipca 2023

Ciasto Kawowe Latte ze słonecznikiem-przepyszne i łatwe+FILM

 Cześć Kochani, ostatnio jakiś czas nie było nic nowego, trochę byłam zajęta, zresztą wciąż jestem :) Na działce wysyp ogórków więc i trzeba je przerabiać do słoików na zimę.

Przychodzę do Was dziś z przepisem na ciasto, które zdecydowanie jest na liście moich ulubionych. Jest to ciasto Kawowe Latte z pianką kawową, kremem serkowym i słonecznikiem. 










Smakuje po prostu obłędnie i nie jest trudne do zrobienia. Osobiście uwielbiam kawę i wszystko co z nią związane :) Zapraszam serdecznie


***zapraszam też na film z jego przygotowaniem krok po kroku :) 



SKŁADNIKI 

*blaszka ok 25x35cm

Używam szklanki 250ml


BISZKOPT

-4 jajka

-0,5 szkl cukru

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej

-2 łyżki kakao

-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


PIANKA KAWOWA

-500ml śmietanki 36%

-3/4 szkl cukru pudru

-3 łyżki kawy rozpuszczalnej (użyłam kawy typu crema)

-2 łyżki żelatyny

-100ml wrzątku


KREM SERKOWY

-300g masła

-900g serka homogenizowanego wanliowego

-3/4 szkl cukru pudru


SŁONECZNIK PRAŻONY

można użyć kupnego słonecznika w karmelu  250g


-ok 250g ziaren słonecznika 

-50g masła

-2 kopiaste łyżki cukru pudru 


DODATKOWO

-kawa do nasączenia biszkoptu 



BISZKOPT


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka-miksujemy.

Przesiewamy kakao, mąkę i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do blaszki wyłożone papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 20 minut.



Studzimy i nasączamy lekko kawą.


PIANKA KAWOWA

W kubeczku rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy żeb była letnia.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy kawę i wszystko dokładnie miksujemy.

Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i wszystko miksujemy na najwyższych obrotach-chwilkę. 

Wykładamy masę na biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia na ok 1 godzinę.





SŁONECZNIK

*udało mi się kupić w Lidlu pyszny słonecznik w karmelu, możecie użyć takiego, jeśli nie uda Wam się kupić można samemu zrobić słonecznik prażony.


Na patelnię dajemy masło i cukier puder, podgrzewamy do połączenia, dodajemy ziarna słonecznika i prażymy na złoty kolor mieszając. Studzimy-słonecznik stwardnieje. Przekładamy go do worka lub ścierki i kruszymy np wałkiem.

KREM 

***przed przygotowaniem kremu masło i serki wyciągamy z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.


Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch, następnie stopniowo dodajemy serki.


Krem wykładamy na piankę. On dzięki sporej zawartości masła pięknie stężeje. 

Ciasto posypujemy słonecznikiem i przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Krem serkowy super uzupełnia się ze słodkim słonecznikiem a pianka kawowa super podbija smak ciasta :) Polecam gorąco, ciasto jest po prostu wspaniałe :) 















1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko