Jako,że karnawał w pełni chciałabym Wam przedstawić przepis na ekspresowy chrust, tzw chrust lany.
Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie.
Idealna przekąska na tłusty czwartek.
SKŁADNIKI
-4 jajka
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki spirytusu
-2 łyżeczki proszku dopieczenia
-olej do smażenia
-cukier puder do posypania
-szpryca
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno.
W osobnej misce miksujemy wszystkie składniki,na koniec dodajemy ubite białka i miksujemy.
W garnku rozgrzewamy olej.
Ciasto dajemy do szprycy lub rękawa cukierniczego, i wyciskamy esy floresy na rozgrzany olej.
Smażymy na złoty kolor,odsączamy z oleju na ręczniku,posypujemy pudrem i gotowe :-)
*ciasto można też nakładać na olej łyżeczką-wtedy powstaną nam małe pączuszki.
Pyszne i szybkie
polecam :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko