.

.

sobota, 16 stycznia 2016

szybki chrust lany

Witam Kochani,dziś jeszcze jeden wpis :-)
Jako,że karnawał w pełni chciałabym Wam przedstawić przepis na ekspresowy chrust, tzw chrust lany.

Robi się go szybko, łatwo i przyjemnie.
Idealna przekąska na tłusty czwartek.


SKŁADNIKI

-4 jajka
-2 szklanki mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-1 cukier waniliowy
-2 łyżki spirytusu
-2 łyżeczki proszku dopieczenia

-olej do smażenia
-cukier puder do posypania
-szpryca


Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno.

W osobnej misce miksujemy wszystkie składniki,na koniec dodajemy ubite białka i miksujemy.



W garnku rozgrzewamy olej.

Ciasto dajemy do szprycy lub rękawa cukierniczego, i wyciskamy esy floresy na rozgrzany olej.
Smażymy na złoty kolor,odsączamy z oleju na ręczniku,posypujemy pudrem i gotowe :-)



*ciasto można też nakładać na olej łyżeczką-wtedy powstaną nam małe pączuszki. 






Pyszne i szybkie 
polecam :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz