.

.

sobota, 16 stycznia 2016

ciasto Afrodyta, z musem truskawkowym i kremem

Witam kochani

Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem,jednak jest to ciasto z którym miałam spory problem-nie mogłam za cholerę zrobić mu zdjęcia, tak by wyszło realnie, także zdjęć będzie mniej.
Ciasto jest bardzo smaczne, i proste w przygotowaniu.
Składa się z kilku warstw-ciemnego biszkopta, musu truskawkowego, białego biszkopta, kremu, biszkopta ciemnego

Bardzo ładnie wygląda w przekroju, zdjęcia w ogóle nie oddają jego urody :-)

Polecam Wam wypróbować przepis

SKŁADNIKI

*Przepis na dużą blaszkę

BISZKOPT CIEMNY

-6 jajek
-1 szklanka mąki
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru

BISZKOPT JASNY

-3 jajka
-0,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki cukru (nawet troszkę mniej)

MUS TRUSKAWKOWY

-2 galaretki truskawkowe
-500g truskawek (ja używałam mrożonych)
-1 szklanka wody

KREM

-500 ml mleka + 0,5szklanki
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżka mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru
-125g margaryny lub masła

poncz

-sok z połowy cytryny
-1 łyżka cukru
-5 łyżek spirytusu
-0,5 szklanki wody


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Ciemny biszkopt

żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,żółtka,mąkę i kakao oraz proszek,dokładnie miksujemy


Wylewamy ciasto do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni -do suchego patyczka.

Tak samo postępujemy z białym biszkoptem

Masa
500ml mleka zagotowujemy.

Budyń, cukier oraz mąkę mieszamy dokładnie z 0,5 szklanki mleka.
Gotujemy budyń.
DOKŁADNIE STUDZIMY

Masło lub margarynę miksujemy na puch,dodajemy budyń.-krem gotowy :-)

MUS TRUSKAWKOWY

truskawki miksujemy na mus blenderem lub malakserem.
Następnie wlewamy do garnka, dodajemy wodę oraz galaretki i doprowadzamy do wrzenia.



Studzimy.


Poncz

wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

SKŁADANIE CIASTA

Ciemny biszkopt kroimy na dwa blaty.

Jeden z nich ponczujemy, następnie wykładamy na niego tężejący mus.


Przykrywamy białym biszkoptem,ponczujemy

Na biały biszkopt wykładamy krem i całość przykrywamy drugim ciemnym blatem,ponczujemy.


Całość możemy polać czekoladą, lub udekorować wedle własnej woli.
Ciasto trzymamy całą noc w lodówce.

I nasze ciasto gotowe :-)





Na prawdę pięknie wygląda i super smakuje.
Polecam :-) 
SMACZNEGO 





1 komentarz: