Dziś przychodzę do Was z bardzo fajnym ciastem,jednak jest to ciasto z którym miałam spory problem-nie mogłam za cholerę zrobić mu zdjęcia, tak by wyszło realnie, także zdjęć będzie mniej.
Ciasto jest bardzo smaczne, i proste w przygotowaniu.
Składa się z kilku warstw-ciemnego biszkopta, musu truskawkowego, białego biszkopta, kremu, biszkopta ciemnego
Bardzo ładnie wygląda w przekroju, zdjęcia w ogóle nie oddają jego urody :-)
Polecam Wam wypróbować przepis
SKŁADNIKI
*Przepis na dużą blaszkę
BISZKOPT CIEMNY
-6 jajek
-1 szklanka mąki
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki cukru
BISZKOPT JASNY
-3 jajka
-0,5 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-0,5 szklanki cukru (nawet troszkę mniej)
MUS TRUSKAWKOWY
-2 galaretki truskawkowe
-500g truskawek (ja używałam mrożonych)
-1 szklanka wody
KREM
-500 ml mleka + 0,5szklanki
-1 budyń śmietankowy
-1 łyżka mąki pszennej
-0,5 szklanki cukru
-125g margaryny lub masła
poncz
-sok z połowy cytryny
-1 łyżka cukru
-5 łyżek spirytusu
-0,5 szklanki wody
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
Ciemny biszkopt
żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,żółtka,mąkę i kakao oraz proszek,dokładnie miksujemy
Wylewamy ciasto do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni -do suchego patyczka.
Tak samo postępujemy z białym biszkoptem
Masa
500ml mleka zagotowujemy.
Budyń, cukier oraz mąkę mieszamy dokładnie z 0,5 szklanki mleka.
Gotujemy budyń.
DOKŁADNIE STUDZIMY
Masło lub margarynę miksujemy na puch,dodajemy budyń.-krem gotowy :-)
MUS TRUSKAWKOWY
truskawki miksujemy na mus blenderem lub malakserem.
Następnie wlewamy do garnka, dodajemy wodę oraz galaretki i doprowadzamy do wrzenia.
Studzimy.
Poncz
wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
SKŁADANIE CIASTA
Ciemny biszkopt kroimy na dwa blaty.
Jeden z nich ponczujemy, następnie wykładamy na niego tężejący mus.
Przykrywamy białym biszkoptem,ponczujemy
Na biały biszkopt wykładamy krem i całość przykrywamy drugim ciemnym blatem,ponczujemy.
Całość możemy polać czekoladą, lub udekorować wedle własnej woli.
Ciasto trzymamy całą noc w lodówce.
I nasze ciasto gotowe :-)
Na prawdę pięknie wygląda i super smakuje.
Polecam :-)
SMACZNEGO
Świetnie ciasto, pracochłonne ale warte efektów.
OdpowiedzUsuńCzy truskawki muszą być rozmrożone?
OdpowiedzUsuń