.

.

poniedziałek, 25 stycznia 2016

delikatne i lekkie ciasto orzechowe z bitą śmietaną :-)

Witam Kochani

Aaaależ jestem zadowolona :-)
wczoraj byłam na moim ukochanym kabarecie Smile :-)

Jestem zachwycona, są rewelacyjni, w pewnym momencie poszły łzy ze śmiechu :D 
Naładowali mnie tak niesamowicie pozytywną energią, że nawet szary dzień wydaje się super :-) 
Za to właśnie kocham kabarety :-)
Występ trwał ponad 2 godziny, potem był czas na autografy, wspólne zdjęcia-cudownie.
Kupiłam sobie piękny kubeczek ,na którym Panowie się podpisali :-)
Będzie to moja wielka pamiątka, no i oczywiście wspólne zdjęcie :-)



No ale dość tych achów i ochów :-)

Przejdźmy to sedna czyli kulinariów
Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym ale jakże pysznym ciastem-orzechowym z bitą śmietaną.
Ciasto zawsze się udaje,nie siada, smakuje wspaniale i robi się je dość szybko.


SKŁADNIKI   *PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ

CIASTO

-6 jajek
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 szklanka zmielonych drobno orzechów włoskich
-1 budyń śmietankowy 40g

Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka,cukier,i delikatnie miksujemy.

Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia ,proszek budyniowy oraz orzechy.
Delikatnie miksujemy.



Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem dopieczenia formy.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.


Studzimy, przecinamy na dwa blaty.


DODATKOWO
-660 ml śmietany 30% (dwa kubeczki po 330 ml)
-2 łyżki cukru pudru
-2 śmietan fixy


POLEWA 
-0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
-1 łyżka miodu
-1 łyżeczka kakao
-1 łyżka masła
-3 łyżki mleka

dodatkowo orzechy do posypania

Śmietanę wraz z cukrem i fixami miksujemy

Wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim blatem

Składniki na polewę podgrzewamy około 1 minutkę w mikrofali ,mieszamy na gładką masę.


Polewą smarujemy blat ciasta,posypujemy orzechami i gotowe :-)


Ciasto chowamy do lodówki,najlepsze na drugi dzień.







Polecam gorąco, pyszne, łatwe, szybkie :-)

Kubeczek kabaretu Smile z autografami <3










16 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Czy to kwaśna śmietana? Czy śmietanka 30% ?

      Usuń
    2. Proszę dokładnie czytać przepis. Wszystko jest tam napisane. Swoją drogą życzę powodzenia w ubijaniu kwaśnej śmietany.:)

      Usuń
    3. Dziękuję za bardzo niesympatyczną odpowiedź

      Usuń
    4. Po prostu irytują mnie takie komentarze. Wszystko jest podane w przepisie wystarczy przeczytać :)

      Usuń
  2. Wlasnie robie ciasto i w przepisie jest budyn a poten przy nieszaniu skladnikow budyn nie jest ujety. Wiec trzeba go dac czy nie? Ja nie dalam ciasto w piekarniku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń jako, że jest na liście składników do ciasta dodajemy do ciasta, ale myślę że tragedii nie będzie jak Pani nie dodała. Dopiszę do przepisu. Ciasto na pewno wyjdzie :-) Budyń do biszkoptu dodaję czasem jako smaczniejszą alternatywę mąki ziemniaczanej, jednak jego brak nie powinien wpłynąć na ciasto.

      Usuń
    2. Ciasto wyszło super :) następnym razem zrobię z budyniem

      Ps. Ze szpinakiem też wyszło super ;)

      Usuń
  3. Zrobiłam ciasto jest pyszne i fajnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka duża blaszka???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie wymiary blaszek są podane na pasku bocznym bloga. Duza blaszka-około 22x35cm

      Usuń
  5. Czy zamiast przechów włoskich mogą byc laskowe?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystko pięknie Pani opisała więc jak nie umiesz czytać to po prostu nie piecz :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko