.

.

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Ciasto krokodyle oczy

Witam Kochani :-)
Dziś bez żadnych wstępów, od razu przechodzę do sedna :-)

Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem, które fajnie wygląda. Ma jedną wadę-jest trochę czasochłonne, ale watro je wykonać. Mowa o cieście o intrygującej nazwie-krokodyle oczy :-) 

Składa się z ciasta kruchego, powideł, kulek nadzianych powidłami, przykrytych kremem, i biszkopta.

Polecam, po przekrojeniu ładnie się prezentuje i bardzo fajnie smakuje :-)

SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę.

CIASTO: 

-2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 szkl cukru pudru
-200g margaryny
-4 żółtka
-2 łyżki śmietany kwaśniej 12 lub 18%

i łyżka kakao do 2/3 ciasta

BISZKOPT:

-5 białek
-1 żółtka
-3/4 szklanki cukru
-3/4  szklanki maki
-łyżeczka proszku do pieczenia

KREM

-200g masła 
-2 budynie śmietankowe bez cukru 40g
-1 łyżka mąki pszennej
-cukier  waniliowy
-3/4 szklanki cukru
-3,5 szkl mleka


POLEWA:

-tabliczka czekolady deserowej
-2 łyżki masła
-pół łyżki kakao
-3 łyżki mleka

DODATKI

-powidła śliwkowe
-orzeszki ziemne lub włoskie

Z podanych składników zagniatamy ciasto, białka odkładamy do biszkopta.
Ciasto dzielmy w proporcji 1/3 2/3


Do większej części dajemy kakao i zagniatamy aż ciasto zmieni kolor.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki.

Smarujemy cienko powidłami i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi.

Następnie ciemne ciasto dzielmy na 28 kawałków, spłaszczamy je ręką, dajemy do środka powidła i sklejamy, tworząc kulkę.

Kulki układamy w blaszce 4x7






Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.


KREM

3 szklanki mleka dajemy do garnka, w połowie rozpuszczamy składniki.

Gotujemy budyń i studzimy,

Następnie masło ucieramy na gładki krem i powoli dodajemy do niego budyń.
Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto.




Z podanych składników pieczemy biszkopt.
Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtko, mąkę, oraz proszek do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Ostudzony biszkopt wykładamy na ciasto.
czekoladę wraz z resztą składników polewy rozpuszczamy nad kąpielą wodną do połączenia składników. Polewamy nią ciasto, można pokryć całe, lub tak jak ja zrobić zygzaki. 
Całość posypujemy orzeszkami. 
Chowamy do lodówki na noc.


I gotowe :-)
Sporo pracy, ale warto :-)














Polecam!!!



4 komentarze:

  1. pięknie się prezentuje! :) musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pierwszy rzut oka przypomina mi mój sernik łaciaty :)

    a tu całkiem co innego, ale jakie pyszne!

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/search?q=%C5%82aciaty&x=0&y=0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo podobny, też mam przepis na sernik,do którego się robi kulki, dlatego oba ciasta wyglądają bardzo podobnie ;D

      Usuń