Dziś bez żadnych wstępów, od razu przechodzę do sedna :-)
Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem, które fajnie wygląda. Ma jedną wadę-jest trochę czasochłonne, ale watro je wykonać. Mowa o cieście o intrygującej nazwie-krokodyle oczy :-)
Składa się z ciasta kruchego, powideł, kulek nadzianych powidłami, przykrytych kremem, i biszkopta.
Polecam, po przekrojeniu ładnie się prezentuje i bardzo fajnie smakuje :-)
SKŁADNIKI: przepis na dużą blaszkę.
CIASTO:
-2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 szkl cukru pudru
-200g margaryny
-4 żółtka
-2 łyżki śmietany kwaśniej 12 lub 18%
i łyżka kakao do 2/3 ciasta
BISZKOPT:
-5 białek
-1 żółtka
-3/4 szklanki cukru
-3/4 szklanki maki
-łyżeczka proszku do pieczenia
KREM
-200g masła
-2 budynie śmietankowe bez cukru 40g
-1 łyżka mąki pszennej
-cukier waniliowy
-3/4 szklanki cukru
-3,5 szkl mleka
POLEWA:
-tabliczka czekolady deserowej
-2 łyżki masła
-pół łyżki kakao
-3 łyżki mleka
DODATKI
-powidła śliwkowe
-orzeszki ziemne lub włoskie
Z podanych składników zagniatamy ciasto, białka odkładamy do biszkopta.
Ciasto dzielmy w proporcji 1/3 2/3
Do większej części dajemy kakao i zagniatamy aż ciasto zmieni kolor.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Mniejszą część ciasta cienko wałkujemy i wykładamy nim dno blaszki.
Smarujemy cienko powidłami i posypujemy zmielonymi orzeszkami ziemnymi lub włoskimi.
Następnie ciemne ciasto dzielmy na 28 kawałków, spłaszczamy je ręką, dajemy do środka powidła i sklejamy, tworząc kulkę.
Kulki układamy w blaszce 4x7
Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
KREM
3 szklanki mleka dajemy do garnka, w połowie rozpuszczamy składniki.
Gotujemy budyń i studzimy,
Następnie masło ucieramy na gładki krem i powoli dodajemy do niego budyń.
Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto.
Z podanych składników pieczemy biszkopt.
Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtko, mąkę, oraz proszek do pieczenia.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Ostudzony biszkopt wykładamy na ciasto.
czekoladę wraz z resztą składników polewy rozpuszczamy nad kąpielą wodną do połączenia składników. Polewamy nią ciasto, można pokryć całe, lub tak jak ja zrobić zygzaki.
Całość posypujemy orzeszkami.
Chowamy do lodówki na noc.
I gotowe :-)
Sporo pracy, ale warto :-)
Polecam!!!
pięknie się prezentuje! :) musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo polecam ;D
Usuńna pierwszy rzut oka przypomina mi mój sernik łaciaty :)
OdpowiedzUsuńa tu całkiem co innego, ale jakie pyszne!
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/search?q=%C5%82aciaty&x=0&y=0
bardzo podobny, też mam przepis na sernik,do którego się robi kulki, dlatego oba ciasta wyglądają bardzo podobnie ;D
Usuń