Jako, że weekend majowy za pasem, warto przygotować coś słodkiego, wiosennego.
W maju często pojawiają się burze, i często towarzyszy im tęcza, a czemu by tak nie zjeść tęczy :-)
Tak, tort, który dziś Wam prezentuję jest bardzo wiosenny, bo w kształcie tęczy.
Składa się z delikatnego biszkopta, pysznej masy, oraz wielu kolorów. Dodatkiem, są słodkie obłoczki z bezy.
Całość świetnie wygląda, i nie jest trudna do zrobienia.
No to zaczynamy:
DO PRZEPISU UŻYWAMY DUŻEJ TORTOWNICY
BISZKOPT:
-5 białek
-3 żółtka
-4/3 szklanki cukru
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
MASA
-5 szklanek mleka
-2 żółtka
-1 szklanka cukru
-3 łyżki mąki
-1 cukier waniliowy
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-250g masła lub ,margaryny
-dodatkowo barwniki spożywcze minimum 4 kolory
PONCZ
-1 łyżka kawy rozpuszczalnej
-2 łyżki cukru
-4 łyżki wódki
-pół szklanko wody
CHMURKI
-2 białka
-ocet jabłkowy 4 łyżki
-1 łyżka maki ziemniaczanej
-pół szklanki cukru kryształu
-niebieski barwnik spożywczy
Najpierw przygotowujemy krem. 4 szklanki mleka wlewamy do garnka, zagotowujemy, resztę składników miksujemy w 1 szklance mleka, wylewamy na gotujące się mleko, gotujemy jak budyń-studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy na puch,dodajemy po łyżce budyniu dokładnie miksujemy-krem gotowy.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek
Wylewamy do tortownicy,dno ma być wyłożone papierem do pieczenia.
Pieczemy do suchego patyczka około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
Zimny biszkopt kroimy na pół, zarówno wzdłuż jak i w poprzek.
Składniki na poncz mieszamy ze sobą.
Na tacę dajemy pierwszy kawałek biszkopta, ponczujemy, dajemy trochę kremu, i następny i tak postępujemy z wszystkimi 4 częściami.
Łuk biszkopta smarujemy cienko kremem.
następnie masę dzielimy na 5 części, z czego 4 maja być małe porcje.
Do mniejszych części kremu dajemy troszkę barwnika i dokładnie miksujemy. Następnie każdym kolorem robimy łuk tęczy, dopełniamy białym.
Tak jak na zdjęciach.
Następnie delikatnie stawiamy tortu i białym kremem robimy rozetki na łuku.
Tort wsadzamy do lodówki.
CHMURKI
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy aż do jego rozpuszczenia w międzyczasie dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną oraz barwnik.
Masa wychodzi piękna i gęsta
Szprycą robimy na blaszce wyłożonej papierem chmurki, i suszymy około 2 godzin w 90-100 stopni.
Bezy wychodzą jak ze sklepu :-)
Wystudzone chmurki układamy koło tęczy i gotowe :-)
Jest to trochę pracochłonny tort, ale warto. Pięknie wygląda.
Polecam!!!
wow, genialny pomysł, tort wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuń