Z powodu różnych spraw i braku czasu zrobiłam sobie małą przerwę od pieczenia. Zresztą niedawno były święta, więc taka przerwa była wręcz konieczna ;D
Zawitała do nas wreszcie cudna, piękna wiosna, zrobiło się zielono, w ogródku zaczyna się życie, kwiaty budzą się do życia, aby już niedługo zachwycać nas swoimi barwami i zapachami.
Szczególnie czekam na lawendę oraz róże.
Jako, że za oknem zrobiło się lekko i ciepło, to i ja przychodzę do Was z czymś lekkim.
Przygotowanie tego ciasta było w pewnym sensie koniecznością, ponieważ zalegało mi w lodówce 1 kg pudełko serka homogenizowanego kupionego bezmyślnie przez brata, ale nie ma tego złego...
dzięki temu powstał przepyszny sernik sernik na zimno, który będzie od tej pory jednym z moich ulubionych.
Sernik składa się z kakaowego biszkopta, kakaowej oraz śmietankowej części, całość okryta jest czekoladą,, na której znajdują się pokrojone truskawki.
Gdy jednak nadejdzie sezon, zrobię go z malinami, będzie też rewelacyjny.
No to zaczynamy
PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ
BISZKOPT
-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl mąki
-1 łyżka kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
-1 kg serka waniliowego homogenizowanego
-3 śnieżki
-2 szklanki mleka
-1,5 łyżki kakao
-3 łyżki żelatyny
-1 szklanka wrzątku
DODATKOWO
-parę pokrojonych truskawek
-2 łyżki masła
-1 tabliczka mlecznej czekolady
Najpierw pieczemy biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, i żółtka.
Następnie dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Studzimy.
MASA SEROWA
Musimy ją przygotować 2 razy z połowy składników.
Więc 1,5 torebki śnieżki miksujemy w 1 szklance mleka.
*można śnieżkę zastąpić śmietanką 30% wtedy do całego ciasta potrzebujemy 500ml śmietanki, i słodzimy ja 2 łyżkami cukru pudru
Do ubitej śnieżki dodajemy połowę serka homogenizowanego, czyli 500g oraz kakao.
Następnie 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklani gorącej wody, studzimy, mieszamy co chwilę.
Gdy żelatyna będzie zimna, dodajemy do masy miksując.
Wylewamy masę kakaową na biszkopt i chowamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia.
Następnie robimy drugą porcję masy.
Postępujemy tak samo jak z poprzednią, wykorzystując pozostałe składniki.
Wylewamy ją na lekko stężałą masę kakaową.
Wkładamy do lodówki na 20 minut.
Następnie czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Wylewamy na sernik i rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
truskawki kroimy na kawałki, i wykładamy na czekoladę, możemy po całości porobić nitki z czekolady.
Wkładamy do lodówki na parę godzin i gotowe :-)
Ciasto pięknie wygląda, jest łatwe, pyszne i bardzo leciutkie :-)
Polecam!!!
uwielbiam takie ciasta, kradnę przepis :-)
OdpowiedzUsuńsuper, mam nadzieję,że się uda i będzie smakowało :-)
Usuńpięknie się prezentuje, w smaku też zapewne rewelacja :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny, nie za słodki, leciutki, polecam :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWygląda bardzo delikatnie i leciutko :) Pyszny musiał być!
OdpowiedzUsuńpyszny, nie za słodki i leciutki :-) Polecam i pozdrawiam cieplutko :-)
Usuńwyglądem aż kusi żeby ten przepis wyprubować
OdpowiedzUsuń:-) bardzo się cieszę, i polecam, ciasto jest bardzo pyszne i łatwe w wykonaniu :-)
UsuńJejku, jakie cudeńko *.*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://bloogpseudoarytstyczny.blogspot.com/
Kolejny raz piekę biszkopt w foremce i za każdym razem po upieczeniu jest mniejszy niż foremka. Co robię nie tak? Ania
OdpowiedzUsuń