.

.

piątek, 8 kwietnia 2016

puszysty, śmietankowo -kakaowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami

Witam Kochani
Z powodu różnych spraw i braku czasu zrobiłam sobie małą przerwę od pieczenia. Zresztą niedawno były święta, więc taka przerwa była wręcz konieczna ;D

Zawitała do nas wreszcie cudna, piękna wiosna, zrobiło się zielono, w ogródku zaczyna się życie, kwiaty budzą się do życia, aby już niedługo zachwycać nas swoimi barwami i zapachami. 

Szczególnie czekam na lawendę oraz róże.


Jako, że za oknem zrobiło się lekko i ciepło, to i ja przychodzę do Was z czymś lekkim.
Przygotowanie tego ciasta było w pewnym sensie koniecznością, ponieważ zalegało mi w lodówce 1 kg pudełko serka homogenizowanego kupionego bezmyślnie przez brata, ale nie ma tego złego...

dzięki temu powstał przepyszny sernik sernik na zimno, który będzie od tej pory jednym z moich ulubionych. 

Sernik składa się z kakaowego biszkopta, kakaowej oraz śmietankowej części, całość okryta jest czekoladą,, na której znajdują się pokrojone truskawki.

Gdy jednak nadejdzie sezon, zrobię go z malinami, będzie też rewelacyjny.

No to zaczynamy

PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ

BISZKOPT

-4 jajka
-0,5 szkl cukru
-0,5 szkl mąki
-1 łyżka kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia


MASA SEROWA

-1 kg serka waniliowego homogenizowanego
-3 śnieżki
-2 szklanki mleka
-1,5 łyżki kakao
-3 łyżki żelatyny
-1 szklanka wrzątku

DODATKOWO

-parę pokrojonych truskawek
-2 łyżki masła
-1 tabliczka mlecznej czekolady


Najpierw pieczemy biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, i żółtka.
Następnie dodajemy mąkę, kakao, oraz proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy.


Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
Studzimy.



MASA SEROWA

Musimy ją przygotować 2 razy z połowy składników.

Więc 1,5 torebki śnieżki miksujemy w 1 szklance mleka. 
*można śnieżkę zastąpić śmietanką 30% wtedy do całego ciasta potrzebujemy 500ml śmietanki, i słodzimy ja 2 łyżkami cukru pudru

Do ubitej śnieżki dodajemy połowę serka homogenizowanego, czyli 500g oraz kakao.

Następnie 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklani gorącej wody, studzimy, mieszamy co chwilę.

Gdy żelatyna będzie zimna, dodajemy do masy miksując.
Wylewamy masę kakaową na biszkopt i chowamy do lodówki na 10-15 minut do stężenia.


Następnie robimy drugą porcję masy.

Postępujemy tak samo jak z poprzednią, wykorzystując pozostałe składniki.

Wylewamy ją na lekko stężałą masę kakaową.


Wkładamy do lodówki na 20 minut.

Następnie czekoladę oraz masło dajemy do miseczki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną.

Wylewamy na sernik i rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

truskawki kroimy na kawałki, i wykładamy na czekoladę, możemy po całości porobić nitki z czekolady. 


Wkładamy do lodówki na parę godzin i gotowe :-)










Ciasto pięknie wygląda, jest łatwe, pyszne i bardzo leciutkie :-)

Polecam!!!


10 komentarzy:

  1. uwielbiam takie ciasta, kradnę przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje, w smaku też zapewne rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo pyszny, nie za słodki, leciutki, polecam :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo delikatnie i leciutko :) Pyszny musiał być!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pyszny, nie za słodki i leciutki :-) Polecam i pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. wyglądem aż kusi żeby ten przepis wyprubować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) bardzo się cieszę, i polecam, ciasto jest bardzo pyszne i łatwe w wykonaniu :-)

      Usuń
  5. Jejku, jakie cudeńko *.*
    Pozdrawiam
    http://bloogpseudoarytstyczny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny raz piekę biszkopt w foremce i za każdym razem po upieczeniu jest mniejszy niż foremka. Co robię nie tak? Ania

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko