Weekend majowy w pełni, mam nadzieję, że miło spędzacie czas :-)
ja dziś byłam na ognisku , na kiełbasce :-)
Dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym i prostym deserem w pucharkach-tiramisu
Przygotowuje się go w kilka chwil, potem musi postać w lodówce około 2 godzinki i można pałaszować :-)
SKŁADNIKI
*z przepisu wychodzi 6 dużych pucharków (na prawdę dużych)
-250g serka mascarpone
-330ml śmietanki 30%
-4 żółtka z bardzo świeżych jajek (jajka należy sparzyć przed użyciem)
-2/3 szklanki cukru
-3 łyżki kawy
-3 łyżki amaretto lub wódki (alkohol można tez pominąć)
-200g biszkoptów podłużnych
-kakao gorzkie do posypania deserów
Żółtka ubijamy na gęsty i gładki kogel mogel wraz z 1/3 szklanki cukru
Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę i dodajemy do niej 0,5 szklanki cukru, całość miksujemy do sztywności śmietanki, następnie dodajemy serek mascarpone-miksujemy
na koniec dodajemy ubite żółtka-całość miksujemy.
kawę rozpuszczamy w 1 szklance wody,dodajemy alkohol
Biszkopty maczamy w kawie i układamy an dnie pucharka.
Ważne by zbyt nie namoczyć biszkoptów, bo zrobi się z nich papka
Na biszkopty dajemy krem (jest troszkę lejący, ale w lodówce zmieni konsystencję)
Następnie dajemy drugą warstwę biszkoptów i znów krem.
Całość posypujemy kakao.
Pucharki wsadzamy do lodówki na około 2-3 godziny.
I gotowe :-)
deser jest rewelacyjny, pycha
Polecam!!!
Smacznego :-)
Uwielbiam ten deser! :)
OdpowiedzUsuńmmm, wygląda przepysznie :) Super zdjęcia, wszystko idealnie pokazałaś. Na pewno zrobię taki deser. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję ślicznie, polecam bo deserek jest pycha :)
Usuńśmietanka z cukrem mi sie zważyła takie ma być
OdpowiedzUsuńnie, nie takie...nie wiem jak śmietana ubijana z cukrem mogła się zważyć, są dwie opcje: ubijała Pani za długo i zrobiło się masło lub śmietana była słabo schłodzona.
Usuń