.

.

poniedziałek, 2 maja 2016

deser tiramisu w pucharkach

Witam Kochani

Weekend majowy w pełni, mam nadzieję, że miło spędzacie czas :-)

ja dziś byłam na ognisku , na kiełbasce :-)


Dziś przychodzę do Was z bardzo pysznym i prostym deserem w pucharkach-tiramisu
Przygotowuje się go w kilka chwil, potem musi postać w lodówce około 2 godzinki i można pałaszować :-)


SKŁADNIKI

*z przepisu wychodzi 6 dużych pucharków (na prawdę dużych)

-250g serka mascarpone
-330ml śmietanki 30%
-4 żółtka z bardzo świeżych jajek  (jajka należy sparzyć przed użyciem)
-2/3 szklanki cukru
-3 łyżki kawy 
-3 łyżki amaretto lub wódki (alkohol można tez pominąć)
-200g biszkoptów podłużnych
-kakao gorzkie do posypania deserów



Żółtka ubijamy na gęsty i gładki kogel mogel wraz z 1/3 szklanki cukru

Do drugiej miski wlewamy schłodzoną śmietankę i dodajemy do niej 0,5 szklanki cukru, całość miksujemy do sztywności śmietanki, następnie dodajemy serek mascarpone-miksujemy


na koniec dodajemy ubite żółtka-całość miksujemy.


kawę rozpuszczamy w 1 szklance wody,dodajemy alkohol 


Biszkopty maczamy w kawie i układamy an dnie pucharka. 
Ważne by zbyt nie namoczyć biszkoptów, bo zrobi się z nich papka


Na biszkopty dajemy krem (jest troszkę lejący, ale w lodówce zmieni konsystencję)
Następnie dajemy drugą warstwę biszkoptów i znów krem. 

Całość posypujemy kakao.

Pucharki wsadzamy do lodówki na około 2-3 godziny.

I gotowe :-)





deser jest rewelacyjny, pycha

Polecam!!!

Smacznego :-)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, wygląda przepysznie :) Super zdjęcia, wszystko idealnie pokazałaś. Na pewno zrobię taki deser. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ślicznie, polecam bo deserek jest pycha :)

      Usuń
  3. śmietanka z cukrem mi sie zważyła takie ma być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie takie...nie wiem jak śmietana ubijana z cukrem mogła się zważyć, są dwie opcje: ubijała Pani za długo i zrobiło się masło lub śmietana była słabo schłodzona.

      Usuń