.

.

czwartek, 22 grudnia 2016

Rewelacyjny chleb z garnka :-) Polecam-najlepszy :-)+FILM

Witam Kochani

miałam już przed świętami nie dodawać żadnego posta ale z tym przepisem muszę się z Wami podzielić :-) może ktoś z Was skorzysta z niego na święta :-)



mowa o cudownym domowym chlebie :-) Jego sposób przygotowania jest inny niż dotychczas. Nazywa się ''chleb z garnka" taka nazwa,ponieważ piecze się go albo w garnku żeliwnym albo w naczyniu żaroodpornym. 


Chleb wychodzi po prostu idealny. Ma grubą,chrupiącą skórkę,pulchny,mięciutki miąższ i ni czuć w nim smaku drożdży :-)


Z całego serducha Wam polecam ten chlebuś, ni zawiedziecie się :-)


SKŁADNIKI


-750g mąki pszennej (ja dałam tortową)

-25 g świeżych drożdży
-1 łyżka cukru
-2 płaskie łyżeczki soli
-2 łyżki oleju
-2 szklanki ciepłej wody (dobrze ciepłej ale nie gorącej)


Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy resztę składników. Mieszamy i miskę zawijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. U mnie drożdże tak pracowały,że folia nie wytrzymała i musiałam zawijać jeszcze raz :-) 

Następnego dnia rano podsypujemy obficie blat mąką i wykładamy ciasto-zagniatamy-jest mięciutkie i dość luźne ale takie ma być :-) 







Odstawiamy je na 30 minut do wyrośnięcia.


Naczynie żaroodporne (moje o pojemności ok 3 l-okrągłe) smarujemy masłem lub olejem i wkładamy do niego ciasto. 


 Przykrywamy naczynie i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy 30 minut z pokrywą i potem 30 bez pokrywy by skórka ładnie się przypiekła.


Wyciągamy chleb,studzimy i gotowe :-)













polecam :-) Ten chlebuś jest rewelacyjny :-) ma grubą,chrupiącą skórkę i cudowny środek
Zapraszam na film pokazujący cały proces robienia chleb :) 






172 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ratuje mi Pani życie z tymi ostatnimi przepisami :) Trzy dni temu choinki, a teraz chleb, rewelacja! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis i taki smakowity....a można dodać coś do środka ??? jakąś czarnuszkę albo kminek np ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, chlebus wygląda smakowicie ale czy można użyć mąki z grubego przemialu tzw.grahamki. Pozdrawiam Mirosław

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie piekłam z takiej,można spróbować

      Usuń
    2. ROBILAM TEN CHLEBUS Z MAKI PELNOZIARNISTEJ ALE TRZEBA DODAC WIECEJ WODY O 3/4 SZKLANKI,JEST PYSZNY

      Usuń
  5. Spróbuję i dam znać co wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy ten chleb nie trzeba "wyrabiac"?

    OdpowiedzUsuń
  7. A jaka temperatura i czas w kuchence gazowej bez termoobiegiem? i jeszcze czy ciasto na chlebek przed pieczeniem trzeba posmarować, ten wygląda cudnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sposób i temperatura pieczenia jest dokładnie opisana. chleba niczym nie smarujemy.pieczemy w naczyniu żaroodpornym z pokrywą.

      Usuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie dziękuję za przepis na pewno spróbuję ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :-) ja już mam upieczony i ostudzony,dziś dodałam ziarna słonecznika:-)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. oj tak :-) Nie ma nic lepszego jak świeży,domowy chlebuś :-)

      Usuń
  10. przed świętami nie widziałam ale na sylwestra na pewno spróbuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. mam zamiar też na Sylwester upiec.Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda pysznie,spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przez noc w lodówce ciasto przecież wyrośnie. Jak wyjmę i zagniotę (jak to rozumieć) to znowu czekać aby wyrosło?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przerobieniu odstawic ciasto na 30 minut. proszę robić wszystko jak jest opisane powyżej a chlebuś na pewno wyjdzie. ja tez teraz mam ciasto w lodowce-jutro piekę :)

      Usuń
  14. Czy mozna tym sposobem upiec chleb na zakwasie czy tylko na drozdzach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli chce Pan/Pani uzyskać taki chleb jak na zdjęciu proszę trzymać się przepisu a nie kombinować. Przepis jest na chleb bez zakwasu. Są w internecie przepisy na chleb z zakwasem to proszę z nich korzystać. Ten chlebuś jest przepyszny,więc polecam upiec go takim jak mówi przepis. Ja dodałam dziś ziarna słonecznika :-)

      Usuń
  15. Ja mam mąkę pszenną orkiszową, czy może być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia,piekę ten chleb tylko na pszennej. Można spróbować i zobaczyć co wyjdzie :-)

      Usuń
  16. Mozna uzyc drożdży suchych,
    Jeżeli tak,to w jakich proporcjach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jak najbardziej :-) Suchych drożdży na tą porcję składników dajemy 7g aczkolwiek polecam świeże drożdże,te suche nie raz mnie zawiodły.

      Usuń
    2. Z 1 torebki suchych drożdży na pewno wychodzi, sprawdziłam

      Usuń
  17. witam. czy po wymieszaniu składników wszystko jest takie sypkie i suche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się,że opisuję przygotowanie dość jasno,dodatkowo zamieszczam zdjęcia, tak by każdy sobie poradził. jak wymieszamy 2/3 kg mąki z 2 szklankami wody to raczej nie ma opcji żeby było to suche... szklanki po 250ml

      Usuń
    2. U mnie też jest dość suche nie takie jak u Pani maka i woda dobrze osmieeaona

      Usuń
  18. Chleb wyszedł pyszny. Nie jadłem takiego od wielu lat. Bardzo dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  19. Szklanka w Pani przepisie ma 200 czy 250 ml?

    OdpowiedzUsuń
  20. a czy można do środka dodac ziarna słonecznika siemienia

    OdpowiedzUsuń
  21. Oczywście,że można. ja kilka dni temu pieklam ze słonecznikiem i był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A ja postanowiłam zrobić z mąki żytniej, niewiele wyrosło w lodówce, zresztą czy do drożdży nie jest potrzebne ciepło? Tak czy owak upiekę i zobaczę, ale nie mam niestety wielkich nadziei, mąka wchłonęła też całą wodę, ciasto było suche :( Dodałam więcej, ale to chyba przez tę mąkę:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samej mąki żytniej chleb nie wyjdzie na pewno,ponieważ jest to za ciężka mąka. Zapewne wyjdzie zakalec. Mąkę żytnią możemy dodać do chleba jako dodatek w małej ilości-wtedy nie zaszkodzi ciastu. Np jeśli tu mamy proporcję na 750 g mąki to można 150 g dać mąki żytniej. Polecam wykorzystać mąkę pszenną chlebową jest to bodajże typ 750. Można też w ramach "uzdrowienia" chleba dodać do niego ziarna słonecznika czy siemię lniane.

      Usuń
    2. co do wyrastania w lodówce tu się dzieje magia bo ciasto pięknie rośnie,mi za pierwszym razem rozsadziło folię,którą była owinięta miska i trochę ciasta wylądowało na lodówkowych półkach,ale wszystko zebrałam i chleb wyszedł boski.

      Usuń
    3. Jeśli mąkę żytnią chcesz użyć to w proporcji 50:50 i trzeba dać troszkę więcej drożdży i wody - robiłam i wyszedł pyszny

      Usuń
  23. Nie lubię ciasta drożdzowego nigdy mi nie wychodzi. Chlebek pyszny i pięknie wyglada.3 razy robilam i zawsze super.dziekuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam przed chwilą wstawiłam ciasto do lodówki jutro z rana piekę na niedzielne śniadanko bo wygląda smakowicie aż ślinka cieknie jutro dam znać jak wyszedł.POZDRAWIAM AUTORKĘ

    OdpowiedzUsuń
  25. w przepisie jest 2/3 kg mąki jak to rozumieć?
    jako 700 gram?

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiony jest rewelacyjny. Juz 3 szt i zwsze pycha dzieki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,że chlebek wyszedł i smakował :) pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  27. chlebek przepyszny; dodałam 4 łyżki mąki żytniej ( po odjęciu 4 łyżek mąki pszennej). Do ciasta wrzuciłam 3/4 ( trzy czwarte) szklanki zmieszanych płatków owsianych, siemienia, słonecznika. Wierzch posypałam mąką. Reszta tak jak w przepisie. Dziękuję autorce za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  28. Super :) bardzo się cieszę. ocxywiście modyfikacje są dozwolone :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Chlebek extra ja dodalam 200 g maki dyniowej i 500 g maki pszennej plus czarnuszka!!!! Najlepszy przepis co sie zawsze udaje z Pani bloga dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Czy mozna piec bez przykrycia ? Mam tylko zwykłe foremki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie piekłam w zwykłej blaszce także nie wiem. Proszę próbować

      Usuń
  31. właśnie piekę chlebek po raz drugi..... drożdże nigdy nie były moją pasją wczorak próbowałam i nic nawet nie drgnęło ale dzisiaj siedzi w piekarniku i zaraz będzie gotowyyyyyy hurrrrraaaaaaaa ....................

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam.chleb Pani przepisu pyszny jednak nie mogę kroić bo się kruszy .co robię nie tak proszę o radę .serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy forme trzeba czyms posypac lub posmarowac

      Usuń
    2. akurat ja niczym ie smarowałam i chleb wyszedł z formy bez problemu. Aby jednak nic się nie stało polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia

      Usuń
  33. Kolejne podejście i chleb jak marzenie ,sprezysty pachnący i bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  34. Witam czy może być prostokątne naczynie żaroodporne o pojemności 5 litrow

    OdpowiedzUsuń
  35. Jestem cukrzyki em czy mogę upiec na mace orkiszkowej ...

    OdpowiedzUsuń
  36. Czy można upiec w garnku chleb na zakwasie?

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciasto chłodzi się w lodówce, jutro zobaczymy co z tego wyjdzie :) wydaje mi się że na zdjęciu ma Pani o wiele rzadsze ciasto niż moje mimo tych samych proporcji. Mam nadzieję, że chlebek wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  38. A trzeba naczynie czyms posmarowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto trzeba podsypac mąką,naczynie można posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia by chleb sie nie przykleił.

      Usuń
  39. czy mozna uzyc suchych drozdzy ????

    OdpowiedzUsuń
  40. Przepyszny chlebek! Wczoraj robiłam i dzisiaj na życzenie następny. Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  41. dziekuję za przepis,chlebek rewelacyjny,piekłam wczoraj,dzisiaj też jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  42. PYCHA GORĄCO POLECAM. PYSZNY, ŁATWY W ZROBIENIE EXTRA SMAK. DZIĘKI ZA PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
  43. Robiłam i polecam☺️ świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  44. Przepis jest swietny, chleb wyszedl przepyszny. Bardzo dziekuje, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  45. Czy trzeba wysmarowac naczynie przed pieczeniem?

    OdpowiedzUsuń
  46. Rewelacja - niebo w gębie
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  47. Świetny wychodzi właśnie upiekłam, zawsze miałam problem z wyjęciem chleba z blaszki a tu w naczyniu super sam odchodzi😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I świetnie smakuje :) Bardzo się cieszę, że chlebek odpowiada :)

      Usuń
  48. wlasnie wlozylam do piekarnika i czekam na efekty, a tak na marginesie to i tak bylam w szoku ze ciasto w lodowce uroslo :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Właśnie chlebek mi się upiekł,wygląda wspaniale a jeszcze lepiej smakuje.Przepis pierwsza klasa!!!

    OdpowiedzUsuń
  50. Ciasto mi wogole nie urosło i chleb też mi się nie upiekł wyszedł zakalec

    OdpowiedzUsuń
  51. Moze postac w lodowce dluzej niz noc? Do nastepnego wieczora zamiast rana?

    OdpowiedzUsuń
  52. Moze ciasto postac w lodowce do nastepnego wieczora?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój nigdy nie stał tak długo wiec nie wiem jak ciasto zachowa się w takiej sytuacji.

      Usuń
  53. Wow Super zrobiłem pierwszy raz w życiu i jest naprawdę pyszny ciekawe czy z mąki żytniej też taki będzie

    OdpowiedzUsuń
  54. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  55. Ja trzymałem w lodówce od 18stej do 15stej następnego dnia i wyszedł znakomity 😀

    OdpowiedzUsuń
  56. Czy mozna zrobic ciasto na chleb rano a wieczorem upiec

    OdpowiedzUsuń
  57. Zrobiłam z 600g mąki pszennej i 250g pomieszałam mąkę pszenną razową i orkiszową ,dodałam siemię lniane i słonecznik i wyszedł przepyszny.Tak więc można poeksperymentować łąkami.Acha dodałam trochę więcej wody tylko.Dziekuje za przepis .

    OdpowiedzUsuń
  58. Hehe miało być z mąkami,przepraszam za błąd

    OdpowiedzUsuń
  59. Witam ciasto w lodowce rośnie eh dużo jeszcze ,będzie rosło rano jak się obudzę nie będzie w całej lodowce ?? Proszę o radę ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam włożyć miskę z ciastem do reklamówki foliowej, dokładnie związać. Ja zawsze tak robię i jest ok.

      Usuń
  60. A jaki rodzaj grzania ustawić w piekarniku i na której półce pieczemy?

    OdpowiedzUsuń
  61. Chlebuś super. Ja mieszam mąkę pszenną z zytnią w proporcji 500g i 250g i czasami dodaję 2-3 łyżki zakwasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakwas nie jest tu konieczny,ale eksperymentować w kuchni zawsze można ;)

      Usuń
  62. Serdecznie polecam robiłam z polowy porcji bo nie mam dużego naczynia. Wyszedł przepyszny !!!!

    OdpowiedzUsuń
  63. Robiłam dwa razy i jest pyszny:) teraz zarobiłam z mąki graham i mąki zwykłej i zobaczymy:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  64. co zrobić, jeśli nie mam takiej formy?

    OdpowiedzUsuń
  65. na filmiku widac ze ciasto jest takie miekkie a u mnie wyszlo bardzo suche i zwarte czy mozna dodac troche wiecej wody.?Skladniki dalem zgodnie z przepisem




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie dodałeś za dużo mąki przy zagniataniu. Możesz dodać troszkę wody

      Usuń
  66. Czy ten cukier jest tam niezbędny?

    OdpowiedzUsuń
  67. Czesc. Jak dlugo, mocno zagniatamy? Czy to nie ma znaczenia ciasta tak sie nie zepsuje bo potem jeszcze 30min ma rosnac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zagniatamy chwilkę, by ciasto tylko nabrało lekko kształtu. Ono jest dość luźne, więc zagnieść mocno się go nie da, raczej przerabiamy rękami chwilkę by wmieszać mąkę. Spokojnie, ciasta nie zepsujesz :) Chlebek na pewno super wyrośnie :)

      Usuń
  68. Wyszedl naprawde fantastycznie, dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń
  69. A co zrobic zeby na 2 i kolejne dni nie byl taki suchy? Ktos zna jakis trik?

    OdpowiedzUsuń
  70. Witam.A ja z braku czasu zostawilam ciasto w cieple przez godzinę zeby wyrosło..potem poł godz.w naczyniu przed pieczeniem i chlebek wyszedł CUDOWNY.Wspaniały przepis piekłam juz 3 razy..ostatnio dodałam szklankę otrębów owsianych.Nastepnym razem sprobuję tego wyrastania w lodówce.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  71. Odpowiedzi
    1. ABSOLUTNIE NIE GORĄCA. Nie dajemy gorącej wody do drożdży bo nie zadziałają. Woda ma być po prostu ciepła.

      Usuń
  72. Czy mozna użyć mąki chlebowej bo taką można kupić w sklepie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy z takiej nie piekłam, ale myślę że można. Osobiście dałabym pół na pół maki pszennej i chlebowej :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo , piekłam również z tortowej REWELACJA

      Usuń
  73. Dziękuję za przepis chlebek piękny i przepyszny

    OdpowiedzUsuń
  74. Dziś zarobiłam ciasto i dziś upiekłam (pominęłam nocne leżakowanie w lodówce) i już nastawiłam kolejne, bo nieiwele zostało chlebka :-) Bardzo smaczny, ja dodałam 500 g mąki pszennej i 250 g zytniej oraz czarnuszke - palce lizac :-)

    OdpowiedzUsuń
  75. Chlebek bezproblemowy,szybki,pyszny.😄Gorąco polecam

    OdpowiedzUsuń
  76. nie trzeba nagrzewac naczynia w piekarniku przed wlozeniem ciasta do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  77. Witam. Bardzo proszę o szybką odpowiedź :czy mogę użyć garnka takiego od zupy? Np. taki starego typu aluminiowy? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tylko proszę go dokładnie posmarować tłuszczem i posypać mąką żeby chleb się nie przykleił do niego.

      Usuń
  78. Dziękuję za przepis. Chlebek jest rewelacyjny .Już kilka chlebków upiekłam i za każdym wychodzi smakowity.

    OdpowiedzUsuń
  79. Czy po drugim wyrobieniu ciasta można go od razu włożyć do naczynia na te 30 min?

    OdpowiedzUsuń
  80. Czy mozna zrobic ten chlebek z mąki graham?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie robiłam więc nie wiem, ale z samej mąki graham może wyjść zbyt ciężkie ciasto i chlebek może nie wyrosnąć. Proponowałabym pomieszać ja z pszenną

      Usuń
  81. czy żaroodporne naczynie włożyć do gorącego piekarnika? przecież może peknąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak żaroodporne naczynie może pęknąć? Przecież ono właśnie jest dostosowane do wysokich temperatur...

      Usuń
  82. Nie rozumiem, pytań i czepiania o matematykę, przepis i opis jest bardzo dokładny, jak dla dziecka, wszystko jest napisane, co i jak po kolei należy robić 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️, ręce opadają, co za ludzie......

    OdpowiedzUsuń
  83. Zrobiłam chlebek z Pani przepisu i wyszedł super. Jednak, że moje dzieci nie lubią na coś długo czekać, upiekłam go bez wyrastania przez noc w lodówce, tylko przełożyłam ciasto do naczynka i na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chlebek wyszedł pyszny, puszysty i z chrupiącą skórką. Przepis jest rewelacyjny �� polecam ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, fajnie ze smakował i wyszedł bez leżakowania :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko