.

.

wtorek, 31 stycznia 2017

Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb

Witam Kochani tego zimowego dnia

Nie wiem jak u Was ale u mnie nie ma czym oddychać,krakowski smog daje się we znaki-nawet miejscowościom oddalonym od centrum o prawie 30km.

Gdy dodałam jakiś czas temu  przepis na chleb z garnka widziałam,że cieszył się on i wciąż cieszy Waszym dużym zainteresowaniem-i słusznie,chlebuś jest cudowny :-) Piekę go teraz nawet dwa-trzy razy w tygodniu i znika ekspresowo.

Dziś mam dla Was również przepis na chleb,ale w trochę zdrowszej wersji :-)
Tak samo pysznej,a może nawet i pyszniejszej :)

Mowa o chlebie z garnka,ale pszenno-razowym z ziarnami słonecznika oraz siemienia lnianego. 

Składniki starczają na spory bochenek chleba,ja piekłam go w naczyniu żaroodpornym z pokrywą o pojemności 5 l :-) Takie prostokątne dość spore naczynie.

Chleb jest wspaniały,ma cudowną grubą chrupiącą skórkę oraz miękki środek i co sobie cenie najbardziej w tego typu wypiekach-nie czuć w nim drożdży i długo zachowuje świeżość.


SKŁADNIKI

-2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
-3/4 szklanki mąki pszennej razowej
-5 łyżek oleju
-2 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżka cukru
-30g drożdży świeżych
-2 szklanki ciepłej wody 
-garść siemienia lnianego
-garść ziaren słonecznika
-opcjonalnie trochę maku do posypania chleba


Przygotowani chleba jest analogiczne do poprzedniego-

ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.





Następnego dnia podsypujemy obficie  blat mąką,wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy.


Następnie do piekarnika wstawiamy naczynie w którym będziemy piec chleb i nastawiamy na 230 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni,ostrożnie wyciągamy naczynie żeby się nie poparzyć,wkładamy do niego ciasto,opcjonalnie posypujemy makiem i pieczemy. (oczywiście z pokrywą)  

Po 25 minutach ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty.


Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował 

I gotowe :-)






  a tu przepis w wersji Youtube  :-) 





Jest pyszny i bardzo Wam go polecam :-) 
Nie ma chyba nic lepszego jak domowy,ciepły chlebuś :-) 
Smacznego :-)  

17 komentarzy:

  1. Prawda, zdecydowanie wolę swój własnoręcznie pieczony chleb :) Lub taki z piekarni z prawdziwego zdarzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb jest pyszny i łatwy do zrobienia.Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam chlebek,ale się kruszy

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy po wyjeciu zlodowki zostawic do wyrosniecia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie,należy dodać mąkę i dać do naczynia i piec-chleb wtedy rośnie

      Usuń
    2. A jak będzie stał dłużej niż noc?

      Usuń
  6. Wygląda pysznie, koniecznie muszę wypróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam,jest pyszny i przynajmniej wiemy co jemy :)

      Usuń
  7. Czy można zrobić wersję bez ziaren bez zmiany ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam,czy ciasto musi byc na noc w lodówce ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki jest przepis, jeśli noc to za długo to proszę wstawić go do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.

      Usuń
  9. Chlebek super robiłam już kilka razy i jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  10. A piekrnik z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam pytanie. Czy po włożeniu zimnego ciasta do rozgrzanego naczynia ono nie pęknie? Mam naczynie które wytrzymuje tylko 200 stopni (napisane na opakowaniu) czy to się nadaje do upieczenia chleba. Jestem początkująca.proszę o pomoc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pęknie, czy to naczynie jest szklane?

      Usuń