Nie wiem jak u Was ale u mnie nie ma czym oddychać,krakowski smog daje się we znaki-nawet miejscowościom oddalonym od centrum o prawie 30km.
Gdy dodałam jakiś czas temu przepis na chleb z garnka widziałam,że cieszył się on i wciąż cieszy Waszym dużym zainteresowaniem-i słusznie,chlebuś jest cudowny :-) Piekę go teraz nawet dwa-trzy razy w tygodniu i znika ekspresowo.
Dziś mam dla Was również przepis na chleb,ale w trochę zdrowszej wersji :-)
Tak samo pysznej,a może nawet i pyszniejszej :)
Mowa o chlebie z garnka,ale pszenno-razowym z ziarnami słonecznika oraz siemienia lnianego.
Składniki starczają na spory bochenek chleba,ja piekłam go w naczyniu żaroodpornym z pokrywą o pojemności 5 l :-) Takie prostokątne dość spore naczynie.
Chleb jest wspaniały,ma cudowną grubą chrupiącą skórkę oraz miękki środek i co sobie cenie najbardziej w tego typu wypiekach-nie czuć w nim drożdży i długo zachowuje świeżość.
SKŁADNIKI
-2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
-3/4 szklanki mąki pszennej razowej
-5 łyżek oleju
-2 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżka cukru
-30g drożdży świeżych
-2 szklanki ciepłej wody
-garść siemienia lnianego
-garść ziaren słonecznika
-opcjonalnie trochę maku do posypania chleba
Przygotowani chleba jest analogiczne do poprzedniego-
ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia podsypujemy obficie blat mąką,wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy.
Następnie do piekarnika wstawiamy naczynie w którym będziemy piec chleb i nastawiamy na 230 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni,ostrożnie wyciągamy naczynie żeby się nie poparzyć,wkładamy do niego ciasto,opcjonalnie posypujemy makiem i pieczemy. (oczywiście z pokrywą)
Po 25 minutach ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty.
Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował
I gotowe :-)
a tu przepis w wersji Youtube :-)
Jest pyszny i bardzo Wam go polecam :-)
Nie ma chyba nic lepszego jak domowy,ciepły chlebuś :-)
Smacznego :-)
Prawda, zdecydowanie wolę swój własnoręcznie pieczony chleb :) Lub taki z piekarni z prawdziwego zdarzenia :)
OdpowiedzUsuńChleb jest pyszny i łatwy do zrobienia.Super przepis
OdpowiedzUsuńZrobiłam chlebek,ale się kruszy
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy po wyjeciu zlodowki zostawic do wyrosniecia
OdpowiedzUsuńNie,należy dodać mąkę i dać do naczynia i piec-chleb wtedy rośnie
UsuńA jak będzie stał dłużej niż noc?
UsuńWygląda pysznie, koniecznie muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńpolecam,jest pyszny i przynajmniej wiemy co jemy :)
UsuńCzy można zrobić wersję bez ziaren bez zmiany ilości składników?
OdpowiedzUsuńoczywiście
UsuńWitam,czy ciasto musi byc na noc w lodówce ??
OdpowiedzUsuńTaki jest przepis, jeśli noc to za długo to proszę wstawić go do lodówki na co najmniej 4-5 godzin.
UsuńChlebek super robiłam już kilka razy i jest pyszny
OdpowiedzUsuńA piekrnik z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńMam pytanie. Czy po włożeniu zimnego ciasta do rozgrzanego naczynia ono nie pęknie? Mam naczynie które wytrzymuje tylko 200 stopni (napisane na opakowaniu) czy to się nadaje do upieczenia chleba. Jestem początkująca.proszę o pomoc!
OdpowiedzUsuńNie pęknie, czy to naczynie jest szklane?
UsuńUwielbiam domowy chleb. Takie jeszcze nie robiłam. W weekend koniecznie muszę go upiec i posmakować. Domownicy na pewno będą zadowoleni.
OdpowiedzUsuńOj nie ma nuc lepszego jak domowy chleb, a ten z garnka ma cos w sobie, jest po prostu wspaniały. Rodzinka na pewno bedzie zadowolona :)
UsuńCzy chleb z garnka można upiec na maślance zamiast wody?
OdpowiedzUsuń