.

.

wtorek, 31 stycznia 2017

Chleb z garnka pszenno-razowy z ziarnami-najlepszy domowy chleb

Witam Kochani tego zimowego dnia

Nie wiem jak u Was ale u mnie nie ma czym oddychać,krakowski smog daje się we znaki-nawet miejscowościom oddalonym od centrum o prawie 30km.

Gdy dodałam jakiś czas temu  przepis na chleb z garnka widziałam,że cieszył się on i wciąż cieszy Waszym dużym zainteresowaniem-i słusznie,chlebuś jest cudowny :-) Piekę go teraz nawet dwa-trzy razy w tygodniu i znika ekspresowo.

Dziś mam dla Was również przepis na chleb,ale w trochę zdrowszej wersji :-)
Tak samo pysznej,a może nawet i pyszniejszej :)

Mowa o chlebie z garnka,ale pszenno-razowym z ziarnami słonecznika oraz siemienia lnianego. 

Składniki starczają na spory bochenek chleba,ja piekłam go w naczyniu żaroodpornym z pokrywą o pojemności 5 l :-) Takie prostokątne dość spore naczynie.

Chleb jest wspaniały,ma cudowną grubą chrupiącą skórkę oraz miękki środek i co sobie cenie najbardziej w tego typu wypiekach-nie czuć w nim drożdży i długo zachowuje świeżość.


SKŁADNIKI

-2,5 szklanki mąki pszennej (szklanka 250ml)
-3/4 szklanki mąki pszennej razowej
-5 łyżek oleju
-2 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżka cukru
-30g drożdży świeżych
-2 szklanki ciepłej wody 
-garść siemienia lnianego
-garść ziaren słonecznika
-opcjonalnie trochę maku do posypania chleba


Przygotowani chleba jest analogiczne do poprzedniego-

ciepłą wodę wlewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,ziarna,olej i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy mąkę razową,potem pszenną i mieszamy. miskę owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.





Następnego dnia podsypujemy obficie  blat mąką,wykładamy ciasto i chwilkę wyrabiamy.


Następnie do piekarnika wstawiamy naczynie w którym będziemy piec chleb i nastawiamy na 230 stopni. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni,ostrożnie wyciągamy naczynie żeby się nie poparzyć,wkładamy do niego ciasto,opcjonalnie posypujemy makiem i pieczemy. (oczywiście z pokrywą)  

Po 25 minutach ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 20-25 minut. Chleb ma być złocisty.


Wyciągamy gorący chleb z naczynia i dajemy na jakąś kratkę by odparował 

I gotowe :-)






  a tu przepis w wersji Youtube  :-) 





Jest pyszny i bardzo Wam go polecam :-) 
Nie ma chyba nic lepszego jak domowy,ciepły chlebuś :-) 
Smacznego :-)  

3 komentarze:

  1. Prawda, zdecydowanie wolę swój własnoręcznie pieczony chleb :) Lub taki z piekarni z prawdziwego zdarzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb jest pyszny i łatwy do zrobienia.Super przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam chlebek,ale się kruszy

    OdpowiedzUsuń