.

.

wtorek, 10 stycznia 2017

Rolada cappuccino lekka i pyszna :-)

Witam Kochani w Nowym Roku :-)


Zima sobie o nas wreszcie przypomniała,pisząc tego  posta patrzę sobie co chwilkę za okno,gdzie jest pięknie,mroźno,słonecznie i biało :-)
Lubię taką zimę :-) 

Po świątecznym i noworocznym pieczeniu zrobiłam sobie przerwę, ale dziś mam dla Was przepis na bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto.
Swoją drogą jest to ostatnie ciasto jakie wydał mój piekarnik...ostatnio wyzionął ducha i trzeba rozglądnąć się za nową kuchenką :-) 

mowa o roladzie,konkretnie roladzie cappuccino z kremem :-)
Pyszne,lekkie,szybkie i łatwe czegoż chcieć więcej :-) 


SKŁADNIKI

BISZKOPT

5 jajek
5 łyżek mąki
4 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kawy cappuccino (ja dałam czekoladową)

KREM

-1 kubeczek 330 ml śmietany 30 lub 36%
-1,5 łyżki cukru pudru
-1 łyżka kawy cappuccino

-dodatkowo kawałek czekolady deserowej do dekoracji 



Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno,następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajmy cukier,chwilę miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy.  Następnie dodajemy przesianą mąkę,proszek do pieczenia i kawę cappuccino. Mieszamy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Wylewamy ciasto na blachę,wyrównujemy i pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni. 


Wyciągamy ciasto na ściereczkę,ściągamy papier i zawijamy w rulon razem ze ściereczką. Odkładamy do wystygnięcia.



Zimną śmietanę ubijamy na sztywno,dodajemy na koniec cukier puder oraz cappuccino. Biszkopt rozwijamy,nakładamy masę * polecam odłożyć sobie troszkę kremu do dekoracji

Zwijamy roladę. Następnie rozpuszczamy w woreczku kawałek czekolady,robimy dziurkę i dekorujemy. Potem robimy rozetki szprycą], ja jeszcze posypałam kolorowymi perełkami :-)


Roladę wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.







Jest pyszna,delikatna i lekka

Polecam i życzę smacznego :-) 

8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko