Mam nadzieję,że dobrze spędziliście święta i Sylwestra.
Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem-kakaowe ciasto,krem z mleka w proszku i polewa czekoladowa-po prostu pycha-zapraszam na Milky Waya lub jak kto woli mleczną kanapkę,bo i pod taką nazwą ciasto to występuje :)
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
KREM
- 250 ml mleka
-0,5 szkl cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-2,5 szkl mleka w proszku pełnego
-250g masła lub margaryny
CIASTO
-5 jajek
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-0,5 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-8 łyżek wody
-8 łyżek oleju
-1,5 łyżki kakao
POLEWA
-100g czekolady mlecznej
-3 łyżki mleka
-1 łyżka masła
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Miksujemy do połączenia się składników i dodajemy wodę i olej-miksujemy.
Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni.
Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.
KREM
Do garnka dajemy 250 ml mleka, 0,5 szkl cukru, cukier waniliowy i zagotowujemy mieszając do rozpuszczenia cukrów. Odstawiamy do przestygnięcia-ma to być letnie.
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy mleko z cukrami
UWAGA na tym etapie krem wygląda nieciekawie-jakby się zważył-ale tak ma być.
Dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy.
Powstanie gładki krem.
*krem po nocy w lodówce zmieni konsystencję na sztywną i pięknie będzie wyglądał przy krojeniu.
POLEWA
Wszystkie składniki polewy dajemy do miski i wstawiamy nad garnek z gotującą wodą.
Mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli jest gęsta (zależy to od czekolady) można dać więcej mleka.
Polewę wylewamy na ciasto,wyrównujemy i opcjonalnie możemy ozdobić perełkami.
CIASTO WSTAWIAMY NA NOC DO LODÓWKI
Jest pyszne,rozpływa się w ustach,pięknie wygląda a krem z mlekiem w proszku jest jednym z najlepszych :)
Gorąco polecam i życzę udanych wypieków.
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) tak też smakuje :)
UsuńCiasto jest pyszne! Robię podobne.
OdpowiedzUsuńzgadzam się-pyszne ;)
UsuńA czekoladę jakiej marki najlepiej użyć ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa kupuję magnetic z biedrony i jest super :)
OdpowiedzUsuńJakiego mleka w proszku używasz? :)
OdpowiedzUsuńŁaciate :)
UsuńWłaśnie robię
OdpowiedzUsuńmoże być mleko w proszku to "niebieskie" - ciemno-niebieskie ??
OdpowiedzUsuńmoże być, ma być pełne i nie granulowane
UsuńCiasto bardzo dobre w smaku jednak niestety coś z nim nie wyszło choć robiłam dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło bardzo zbite i twarde. Krem natomiast w ogóle mi się nie zważył jednak był bardzo rzadki tak że przy krojeniu po nocy w lodówce wszystek krem który był pomiędzy warstwami po prostu wyciekł. Trzeba go jesc łyżeczką bo jest leisty.
OdpowiedzUsuńNo i co ja mogę gtu napisać...podaję przepis taki jak ja robię ciasto-jak widać moje wyszło idealnie, nie wiem gdzie popełniłaś błąd...
UsuńPomocy, co mam zrobić gdy zrobiłam wszystko jak było w przepisie, ale ciasto wyszło małe, i nie dam rady go przekroić żeby były 2 części, może odpuścić sobie 2 warstwę ciasta, tylko nie wiem czy to może tak zostać
OdpowiedzUsuńjak mogło wyjść małe? Piekę zawsze takie ciasto i jeszcze nigdy w życiu mi się nie zdarzyło by nie wyrosło. Na jakiej blaszce Pani piekła????
Usuń
OdpowiedzUsuńI really like your writing style, superb information,
clipping path service
background removal service
image masking service
Znam ten przepis od lat i jest to ulubione ciasto moich dzieci!
OdpowiedzUsuńSuper :) Osobiście też uwielbiam wypieki z mlekiem w proszku :)
UsuńAll items are spice. I have try each items. Thank for shared my favorite recipes. Image Editing
OdpowiedzUsuńNeck Joint
Image Retouching
Clipping Path
Clipping Path Tutorial
Drop Shadow Helps
Background Remove
Photo Cut Out
Image Manipulation
eCommerce Photo Editing
Jaka woda ma być ,ciepła ,letnia czy zimna
OdpowiedzUsuń