.

.

czwartek, 4 stycznia 2018

Ciasto Milky Way-z mlekiem w proszku,rewelacyjne,proste,szybkie i pyszne

Witam Kochani  w nowym roku :)

Mam nadzieję,że dobrze spędziliście święta i Sylwestra.
Przychodzę do Was z bardzo pysznym ciastem-kakaowe ciasto,krem z mleka w proszku i polewa czekoladowa-po prostu pycha-zapraszam na Milky Waya lub  jak kto woli mleczną kanapkę,bo i pod taką nazwą ciasto to występuje :)



SKŁADNIKI

*przepis na blaszkę 25x25cm

KREM

- 250 ml mleka
-0,5 szkl cukru 
-1 łyżka cukru waniliowego
-2,5 szkl mleka w proszku pełnego
-250g masła lub margaryny

   
CIASTO 

-5 jajek
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej
-0,5 szkl cukru
-1,5 łyżeczki  proszku  do pieczenia
-8 łyżek wody
-8 łyżek  oleju
-1,5 łyżki kakao


POLEWA

-100g czekolady mlecznej
-3 łyżki mleka
-1 łyżka masła



Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka ucieramy z cukrem na białą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz z kakao. Miksujemy do połączenia  się składników i dodajemy wodę i olej-miksujemy.



Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temp 180 stopni.


Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.


KREM

Do garnka dajemy 250 ml mleka, 0,5 szkl cukru, cukier waniliowy i zagotowujemy mieszając do rozpuszczenia cukrów. Odstawiamy do przestygnięcia-ma to być letnie.

Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy mleko z cukrami
UWAGA na tym etapie krem wygląda nieciekawie-jakby się zważył-ale tak ma być.
Dodajemy mleko w proszku i wszystko dokładnie miksujemy.
Powstanie gładki krem.


*krem po nocy w lodówce zmieni konsystencję na sztywną i pięknie będzie wyglądał przy krojeniu.

POLEWA

Wszystkie składniki polewy dajemy do miski i wstawiamy nad garnek  z gotującą wodą.
Mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli jest gęsta (zależy to od czekolady) można dać więcej mleka.

Polewę wylewamy na ciasto,wyrównujemy i opcjonalnie możemy ozdobić perełkami.

CIASTO WSTAWIAMY NA NOC DO LODÓWKI








Jest pyszne,rozpływa się w ustach,pięknie wygląda  a krem z mlekiem w proszku jest jednym z najlepszych :) 
Gorąco polecam i życzę udanych wypieków.

13 komentarzy:

  1. przepisymojejmamy.blog.onet.pl4 stycznia 2018 21:31

    Ciasto jest pyszne! Robię podobne.

    OdpowiedzUsuń
  2. A czekoladę jakiej marki najlepiej użyć ? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kupuję magnetic z biedrony i jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakiego mleka w proszku używasz? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię

    OdpowiedzUsuń
  6. może być mleko w proszku to "niebieskie" - ciemno-niebieskie ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być, ma być pełne i nie granulowane

      Usuń
  7. Ciasto bardzo dobre w smaku jednak niestety coś z nim nie wyszło choć robiłam dokładnie jak w przepisie. Ciasto wyszło bardzo zbite i twarde. Krem natomiast w ogóle mi się nie zważył jednak był bardzo rzadki tak że przy krojeniu po nocy w lodówce wszystek krem który był pomiędzy warstwami po prostu wyciekł. Trzeba go jesc łyżeczką bo jest leisty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i co ja mogę gtu napisać...podaję przepis taki jak ja robię ciasto-jak widać moje wyszło idealnie, nie wiem gdzie popełniłaś błąd...

      Usuń