.

.

czwartek, 11 stycznia 2018

Kakaowe ciasteczka z orzechami i bitą śmietaną

Witam Kochani

dziś chcę Wam zaproponować bardzo dobre ciasteczka kakaowe z orzechami i bitą śmietaną. Wyglądają bardzo ładnie, świetnie smakują i są szybkie i łatwe w przygotowaniu :)



CIASTO 

150g mąki pszennej tortowej
2 żółtka
60g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
120g masła
40g mąki ziemniaczanej


DODATKOWO

100g zmielonych orzechów włoskich
150ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru



Składniki na ciasto dajemy do miski,dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło,zagniatamy gładkie ciasto


.Z ciasta formujemy około 18-20 kulek,obtaczamy je w zmielonych orzechach i robimy palcem dziurkę jak w kluskach śląskich.



Takie ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni
Ciasteczka studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i wyciskamy ją szprycą do dziurek w ciasteczkach. Całość posypujemy resztą orzechów. Przechowujemy w lodówce





2 komentarze:

  1. Przepyszne! Jestem fanką wszelkiego rodzaju ciasteczek i mini słodyczy- super połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń