.

.

środa, 22 maja 2019

Sernik z mlekiem w proszku-puszysty i kremowy+FILM

Witam Kochani

dziś zapraszam na pyszny i łatwy sernik z dodatkiem mleka w proszku. jest bardzo lekki, kremowy i bardzo Wam go polecam :)


SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm

SPÓD

-1 i 3/4  szkl mąki pszennej tortowej
-2 jajka
-łyżeczka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki śmietany 18%
-120g masła lub margaryny


MASA SEROWA

-1 kg sera wiaderkowego
-1 szklanka cukru
-6 jajek
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
-3\4 szklanki oleju
-1 cukier waniliowy
-250ml zimnego mleka
-1,5 szklanki mleka w proszku pełnego


LUKIER

-sok z cytryny
-cukier puder


DODATKOWO

-płatki migdałowe

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.


Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto. 


Wałkujemy i dajemy do blaszki.

Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni.
Wyciągamy z piekarnika.


MASA SEROWA
Do miski dajemy ser, żółtka.

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być sztywna i lśniąca.

Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko w proszku i miksujemy. 

Następnie dodajemy 2 budynie (proszek) i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.

Na koniec dodajemy naprzemiennie mleko i ubitą pianę delikatnie mieszając łyżką.
Masa jest luźna, lejąca, ale taka ma być :)



Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.


Sernik piękne podrośnie.

Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut,
Wyciągamy z piekarnika i studzimy.

W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik.


Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sernik.


Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.






I gotowe :)
Bardzo polecam sernik jest wspaniały :)

Smacznego :)

18 komentarzy:

  1. Jest naprawdę bardzo dobry pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. czy pieczmy w nagrzanym piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem krótko :) przepychota:) najlepszy sernik jaki jadłam. Tylko zrobiłam na spodzie z herbatnikow. Teraz będę tylko ten sernik piekla:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jak miło :) Bardzo się cieszę, ze smakował. Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)

      Usuń
  5. Kiedyś go piekłam,jest najlepszy jaki jadłam do tej pory. Właśnie znowu go pięke na Święta. Gorąco polecam spróbować, nie będziecie żałować ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm. Chcialam upiec ale mam tylko szklanke mleka w proszku. Czy to wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spokojnie upiec sernik, ale musisz zmniejszyć troszkę proporcje tak by 1 szklanka mleka w proszku była wystarczająca. Wyjdzie Ci troszeczkę niższy :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź i za przepis. Zrobiłam z normalnej porcji i muszę przyznać, że jest pyszny.Napewno będę go robić częściej :)

      Usuń
  7. Pyszny sernik! Robiłam go już kilka razy, za każdym razem idealny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam go kilka razy i jest to najlepszy sernik jaki jadłam. Moje pytanie. Czy mogę go upiec bez spodu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie.,.można bez spodu

    OdpowiedzUsuń
  10. czy mozna upiec na biszkoptach czy mogą być za mokre.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko