dziś zapraszam na pyszny i łatwy sernik z dodatkiem mleka w proszku. jest bardzo lekki, kremowy i bardzo Wam go polecam :)
SKŁADNIKI
*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm
SPÓD
-1 i 3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-2 jajka
-łyżeczka cukru waniliowego
-0,5 szkl cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki śmietany 18%
-120g masła lub margaryny
MASA SEROWA
-1 kg sera wiaderkowego
-1 szklanka cukru
-6 jajek
-2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
-3\4 szklanki oleju
-1 cukier waniliowy
-250ml zimnego mleka
-1,5 szklanki mleka w proszku pełnego
LUKIER
-sok z cytryny
-cukier puder
DODATKOWO
-płatki migdałowe
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto.
Wałkujemy i dajemy do blaszki.
Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni.
Wyciągamy z piekarnika.
MASA SEROWA
Do miski dajemy ser, żółtka.
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Cukier musi się rozpuścić a piana musi być sztywna i lśniąca.
Ser miksujemy z żółtkami, następnie dodajemy cukier waniliowy, mleko w proszku i miksujemy.
Następnie dodajemy 2 budynie (proszek) i olej. Wszystko dokładnie miksujemy.
Na koniec dodajemy naprzemiennie mleko i ubitą pianę delikatnie mieszając łyżką.
Masa jest luźna, lejąca, ale taka ma być :)
Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni.
Sernik piękne podrośnie.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut,
Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
W misce ucieramy lukier cytrynowy (cukier puder z sokiem z cytryny) Polewamy nim sernik.
Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i posypujemy nimi sernik.
Sernik wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Bardzo polecam sernik jest wspaniały :)
Smacznego :)
Sernik idealny! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, i bardzo polecam wypróbować :)
UsuńJest naprawdę bardzo dobry pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczy pieczmy w nagrzanym piekarniku
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam :) Pozdrawiam cieplutko
UsuńPowiem krótko :) przepychota:) najlepszy sernik jaki jadłam. Tylko zrobiłam na spodzie z herbatnikow. Teraz będę tylko ten sernik piekla:)
OdpowiedzUsuńO jak miło :) Bardzo się cieszę, ze smakował. Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)
UsuńKiedyś go piekłam,jest najlepszy jaki jadłam do tej pory. Właśnie znowu go pięke na Święta. Gorąco polecam spróbować, nie będziecie żałować ��
OdpowiedzUsuńDziekuje za komentarz, cieszę się że sernik smakował ;)
UsuńHmm. Chcialam upiec ale mam tylko szklanke mleka w proszku. Czy to wystarczy?
OdpowiedzUsuńMożesz spokojnie upiec sernik, ale musisz zmniejszyć troszkę proporcje tak by 1 szklanka mleka w proszku była wystarczająca. Wyjdzie Ci troszeczkę niższy :)
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź i za przepis. Zrobiłam z normalnej porcji i muszę przyznać, że jest pyszny.Napewno będę go robić częściej :)
UsuńPyszny sernik! Robiłam go już kilka razy, za każdym razem idealny!
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo dziękuję za komentarz :)
UsuńUpiekłam go kilka razy i jest to najlepszy sernik jaki jadłam. Moje pytanie. Czy mogę go upiec bez spodu?
OdpowiedzUsuńWłaśnie.,.można bez spodu
OdpowiedzUsuńczy mozna upiec na biszkoptach czy mogą być za mokre.
OdpowiedzUsuń