dziś zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu rurki z bitą śmietaną.
Robiłam je w majowy weekend. Rozeszły się z prędkością błyskawicy. Wszystkim bardzo smakowały :)
Do ich przygotowania potrzebujemy foremek do rurek, są dostępne w sklepach gospodarstwa domowego lub w sklepach internetowych.
Moje foremki mają 12cm długości :)
Ciasto jest chrupiące i idealnie komponuje się z puszystą bitą śmietaną. Całość tworzy pyszny deser dla dużych i małych. Polecam i zapraszam
SKŁADNIKI
Z przepisu wychodzi około 35 rurek (ja używałam foremek 12cm długości)
CIASTO
-600g mąki pszennej tortowej
-250g masła lub margaryny
-pół łyżeczki soli
-250ml śmietany kwaśnej 12 lub 18%
NADZIENIE
-500-600ml śmietanki 36%
-4 łyżki cukru pudru
DODATKOWO
-trochę cukru w talerzyku
Składniki na ciasto dajemy do miski (masło powinno być miękkie)
Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Foremki do rurek smarujemy lekko olejem by łatwiej było je ściągnąć.
Bierzemy kawałek ciasta, podsypujemy lekko blat mąką i wałkujemy na duży i cienki placek.
Następnie kroimy go na paski o szerokości około 2-3 cm.
Bierzemy pasek ciasta i owijamy nim foremkę, zaczynając od węższego boku.
Następnie jedna stronę obtaczamy cukrem.
Takie rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy na złoty kolor w temp 200 stopni.
Wyciągamy z piekarnika i delikatnie ściągamy rurki z foremek.
I tak postępujemy z całym ciastem.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i nadziewamy nią ostudzone rurki.
Rurki przechowujemy w lodówce.
Zapraszam również na film :)
I gotowe :)
Bardzo polecam, są pyszne :)
mialam tez taki przepis tylko dalam corce do angli teraz juz mam sa pyszne naucze wnuki i tez beda piec
OdpowiedzUsuńCudownie :) Trzeba uczyć młode pokolenie :) Życzę udanych wypieków <3
UsuńWitam jaki ma pani przyrząd do nadziewania rurek, że tak ładnie się wypełniły? Mam takie foremki więc pewnie pokuszę się by te rureczki zrobić, wyglądają cudownie.
OdpowiedzUsuńja nadziewam rękawem cukierniczym z gwiazdkowa tylką
Usuń