.

.

czwartek, 9 maja 2019

Rurki z bitą śmietaną

Witam Kochani
dziś zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu rurki z bitą śmietaną. 
Robiłam je w majowy weekend. Rozeszły się z prędkością błyskawicy. Wszystkim bardzo smakowały :) 



Do ich przygotowania potrzebujemy foremek do rurek, są dostępne w sklepach gospodarstwa domowego lub w sklepach internetowych. 
Moje foremki mają 12cm długości :)
Ciasto jest chrupiące i idealnie komponuje się z puszystą bitą śmietaną. Całość tworzy pyszny deser dla dużych i małych. Polecam i zapraszam


SKŁADNIKI

Z przepisu wychodzi około 35 rurek (ja używałam foremek 12cm długości)

CIASTO

-600g mąki pszennej tortowej
-250g masła lub margaryny
-pół łyżeczki soli
-250ml śmietany kwaśnej 12 lub 18%

NADZIENIE

-500-600ml śmietanki 36%
-4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

-trochę cukru w talerzyku


Składniki na ciasto dajemy do miski (masło powinno być miękkie)

Zagniatamy ciasto, dajemy je do woreczka i wkładamy na około 30 minut do lodówki.


Foremki do rurek smarujemy lekko olejem by łatwiej było je ściągnąć.

Bierzemy kawałek ciasta, podsypujemy lekko blat mąką i wałkujemy na duży i cienki placek. 


Następnie kroimy go na paski o szerokości około 2-3 cm. 

Bierzemy pasek ciasta i owijamy nim foremkę, zaczynając od węższego boku.

Następnie jedna stronę obtaczamy cukrem.

Takie rurki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy na złoty kolor  w temp 200 stopni.

Wyciągamy z piekarnika i delikatnie ściągamy rurki z foremek.
I tak postępujemy z całym ciastem.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i nadziewamy nią ostudzone rurki.



Rurki przechowujemy w lodówce.




I gotowe :)
Bardzo polecam, są pyszne :)


4 komentarze:

  1. mialam tez taki przepis tylko dalam corce do angli teraz juz mam sa pyszne naucze wnuki i tez beda piec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudownie :) Trzeba uczyć młode pokolenie :) Życzę udanych wypieków <3

      Usuń
  2. Witam jaki ma pani przyrząd do nadziewania rurek, że tak ładnie się wypełniły? Mam takie foremki więc pewnie pokuszę się by te rureczki zrobić, wyglądają cudownie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko