.

.

czwartek, 2 maja 2019

Ciasto "Mały Książę"-czekoladowo-kawowe z mlekiem w proszku bez pieczenia+FILM

Witam Kochani, 
dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne ciasto, które na pewno Was zachwyci. Składa się z masy czekoladowej, kawowej z serkami i mlekiem w proszku, całość zdobi korona z biszkoptów i galaretki :) Dlatego nazwałam je Mały Książę :) Ciasto pięknie wygląda super się kroi i zachwyca smakiem. Jest bez pieczenia :)








Zapraszam i bardzo, bardzo polecam :) Szybkie i idealne na trwający długi weekend :)


SKŁADNIKI


*przepis na blaszkę 25x25cm


MASA CZEKOLADOWA


-3 szkl mleka

-175g masła
-0,5 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-2 budynie czekoladowe
-3 łyżki mąki
-1 łyżeczka kakao

MASA KAWOWA


-250g masła lub  margaryny

-0,5 szkl cukru pudru
-400g serka homogenizowanego waniliowego
-2,5 szklanki mleka w proszku pełnego
-1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
-125ml wody
-1,5 łyżki żelatyny

DODATKOWO


-herbatniki ok 30 sztuk

-okrągłe biszkopty 1 paczka
-2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe


Dno blaszki wykładamy herbatnikami (mi weszło 15 sztuk na jedną warstwę)




Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania.


W osobnej misce mieszamy 1 szkl mleka, 2 budynie czekoladowe, kaka i mąkę


Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia.


Gorąca masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.



Odstawiamy do wystygnięcia.



MASA KAWOWA

***masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej
Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę.



Następnie dodajemy kawę i miksujemy.


***jeśli masa się zważy, choć nie powinna, można ją uratować dając na chwilę do mikrofali i lekko podgrzać i potem dokładnie zmiksować. 


Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy.

Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki.


Ciasto dajemy do lodówki by masa stężała.


Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.

Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie.

Gdy reszta galaretki będzie lekko tężejąca wykładamy ją na ciasto.




Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.





I gotowe. Ciasto jest po prostu wspaniałe. Smakuje wspaniale,smak czekolady, kawy idealnie współgra. Ciasto pięknie wygląda i bardzo Wam je polecam :) 


Zapraszam do obejrzenia filmu 




21 komentarzy:

  1. Czy kawa ma byc wymieszana z woda czy sucha dodac do masy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do masy dodajemy suchą kawę rozpuszczalną-1,5 łyżki (można dać więcej jeśli lubi się mocno kawowy smak) Miksujemy-wtedy kawa rozpuści się w masie :) Gdyby trzeba było ją rozpuścić w wodzie napisałabym o tym :)Pozdrawiam, jeśli jeszcze są jakieś niejasności bardzo proszę pytać, służę pomocą :)

      Usuń
  2. Czy można zrobić warstwę bez kawy ?

    OdpowiedzUsuń
  3. A do czego 3 łyżki mąki??? 🤔

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do masy czekoladowej. Mąkę, budynie, kakao i mleko miksujemy razem. Już dopisałam :) Przepraszam za kłopot

      Usuń
  4. Kolejne cudo na blogu😍
    Dziś będzie robione 👌👍

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę o proporcje na blache 25x40. Mam ochotke na to ciasteczko wygląda pysznie🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tzreba je zwiększyć o połowę czyli MASA CZEKOLADOWA

      -3 szkl mleka-4,5 szkl mleka
      -175g masła-250g masła wystarczy
      -0,5 szkl cukru-0,75szkl cukru
      -1 cukier waniliowy-1 cukier waniliowy wystarczy
      -2 budynie czekoladowe-3 budynie
      -3 łyżki mąki-4,5 łyżki mąki
      -1 łyżeczka kakao-1,5 łyżeczki kakao i tak dalej....

      Usuń
    2. Aha rozumiem. Bardzo dziekuję za podpowiedź🙂chyba jutro wyprobuje przepis😏

      Usuń
    3. Bardzo gorąco polecam, bo ciasto jest rewelacyjne :)

      Usuń
    4. Witam. Zrobiłam ciasto jest b.dobre ale prosze pow.co zrobiłam źle bo masa czekoladowa nie zsiadła sie...😔niczego nie zapomniałam i nie wiem czemu tak sie stało...jestem zła na siebie. Ale cóż i tak bedzie zjedzone bo dobre jest.

      Usuń
    5. może za krótko gotowana, ona w składzie ma sporo masła, więc po wystudzeniu powinna się stężeć bez problemu.

      Usuń
  6. Witam a czy serki można zastąpić jogurtem greckim

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko