dziś chcę Was zaprosić na rewelacyjne ciasto, które na pewno Was zachwyci. Składa się z masy czekoladowej, kawowej z serkami i mlekiem w proszku, całość zdobi korona z biszkoptów i galaretki :) Dlatego nazwałam je Mały Książę :) Ciasto pięknie wygląda super się kroi i zachwyca smakiem. Jest bez pieczenia :)
Zapraszam i bardzo, bardzo polecam :) Szybkie i idealne na trwający długi weekend :)
SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm
MASA CZEKOLADOWA
-3 szkl mleka
-175g masła
-0,5 szkl cukru
-1 cukier waniliowy
-2 budynie czekoladowe
-3 łyżki mąki
-1 łyżeczka kakao
MASA KAWOWA
-250g masła lub margaryny
-0,5 szkl cukru pudru
-400g serka homogenizowanego waniliowego
-2,5 szklanki mleka w proszku pełnego
-1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
-125ml wody
-1,5 łyżki żelatyny
DODATKOWO
-herbatniki ok 30 sztuk
-okrągłe biszkopty 1 paczka
-2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe
Dno blaszki wykładamy herbatnikami (mi weszło 15 sztuk na jedną warstwę)
Do garnka dajemy 2 szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy-stawiamy na gazie, podgrzewamy do rozpuszczenia masła i zagotowania.
W osobnej misce mieszamy 1 szkl mleka, 2 budynie czekoladowe, kaka i mąkę
Wylewamy na gotujące się mleko i dokładnie mieszamy do zgęstnienia.
Gorąca masę wykładamy na herbatniki, delikatnie wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Odstawiamy do wystygnięcia.
MASA KAWOWA
***masło, serki powinny być w temperaturze pokojowej
Do miski dajemy masło i cukier puder-ucieramy na puch, dodajemy mleko w proszku i serki i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy kawę i miksujemy.
***jeśli masa się zważy, choć nie powinna, można ją uratować dając na chwilę do mikrofali i lekko podgrzać i potem dokładnie zmiksować.
Do miski dajemy 125ml gorącej wody i żelatynę-mieszamy do ostygnięcia i dodajemy do masy.
Dokładnie miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wykładamy na herbatniki.
Ciasto dajemy do lodówki by masa stężała.
Następnie 2 galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 750ml wrzątku.
Gdy ostygną odlewamy trochę do miski i maczamy w niej biszkopty i układamy na stężałej masie.
Gdy reszta galaretki będzie lekko tężejąca wykładamy ją na ciasto.
Ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.
I gotowe. Ciasto jest po prostu wspaniałe. Smakuje wspaniale,smak czekolady, kawy idealnie współgra. Ciasto pięknie wygląda i bardzo Wam je polecam :)
Zapraszam do obejrzenia filmu
Witam... A jaka kawe??
OdpowiedzUsuńrozpuszczalną
UsuńCzy kawa ma byc wymieszana z woda czy sucha dodac do masy
OdpowiedzUsuńdo masy dodajemy suchą kawę rozpuszczalną-1,5 łyżki (można dać więcej jeśli lubi się mocno kawowy smak) Miksujemy-wtedy kawa rozpuści się w masie :) Gdyby trzeba było ją rozpuścić w wodzie napisałabym o tym :)Pozdrawiam, jeśli jeszcze są jakieś niejasności bardzo proszę pytać, służę pomocą :)
UsuńPYSZNE
OdpowiedzUsuńnawet bardzo, bardzo gorąco polecam :)
UsuńCzy można zrobić warstwę bez kawy ?
OdpowiedzUsuńoczywiście, masa będzie również bardzo pyszna :)
UsuńA do czego 3 łyżki mąki??? 🤔
OdpowiedzUsuńdo masy czekoladowej. Mąkę, budynie, kakao i mleko miksujemy razem. Już dopisałam :) Przepraszam za kłopot
UsuńKolejne cudo na blogu😍
OdpowiedzUsuńDziś będzie robione 👌👍
bardzo dziękuję i gorąco polecam, ciasto jest pyszne
UsuńPyszne 😊
OdpowiedzUsuńBardzo polecam <3
UsuńPoproszę o proporcje na blache 25x40. Mam ochotke na to ciasteczko wygląda pysznie🙂
OdpowiedzUsuńTzreba je zwiększyć o połowę czyli MASA CZEKOLADOWA
Usuń-3 szkl mleka-4,5 szkl mleka
-175g masła-250g masła wystarczy
-0,5 szkl cukru-0,75szkl cukru
-1 cukier waniliowy-1 cukier waniliowy wystarczy
-2 budynie czekoladowe-3 budynie
-3 łyżki mąki-4,5 łyżki mąki
-1 łyżeczka kakao-1,5 łyżeczki kakao i tak dalej....
Aha rozumiem. Bardzo dziekuję za podpowiedź🙂chyba jutro wyprobuje przepis😏
UsuńBardzo gorąco polecam, bo ciasto jest rewelacyjne :)
UsuńWitam. Zrobiłam ciasto jest b.dobre ale prosze pow.co zrobiłam źle bo masa czekoladowa nie zsiadła sie...😔niczego nie zapomniałam i nie wiem czemu tak sie stało...jestem zła na siebie. Ale cóż i tak bedzie zjedzone bo dobre jest.
Usuńmoże za krótko gotowana, ona w składzie ma sporo masła, więc po wystudzeniu powinna się stężeć bez problemu.
UsuńWitam a czy serki można zastąpić jogurtem greckim
OdpowiedzUsuń