dziś zapraszam na pyszne, mięciutkie bułeczki śniadaniowe. Można je wykorzystać do kanapek, posmarować dżemem, zjeść z szynką itp.
Są to po prostu domowe bułki :)
Przepis jest niezawodny, często z niego korzystam.
Bułki są mięciutkie, puszyste, długo zachowują świeżość.
Zapraszam
SKŁADNIKI
-500g mąki pszennej tortowej
-150ml ciepłego mleka
-100 ml ciepłej wody
-2 płaskie łyżki cukru
-25g drożdży świeżych
-3 łyżki roztopionego masła
-1 łyżeczka soli
DODATKOWO
-jajko i trochę mleka do posmarowania bułek
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy do gładkiej konsystencji i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia.
Następnie dodajemy resztę składników-mąkę, sól, masło oraz wodę i zagniatamy ciasto
Jeśli się klei podsypujemy mąką.
Ciasto odkładamy na 20 minut do podrośnięcia.
Następnie odrywamy kawałek ciasta i formujemy okrągłą bułeczkę, tak postępujemy z całym ciastem.
Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
I gotowe :)
Gorąco polecam
A na ile minut?
OdpowiedzUsuńKażdy piekarnik jest inny, u mnie np. po 15 minutach bułeczki mogą być ok a u Pani np jeszcze nie :) Obserwujemy jak się ładnie zezłocą są gotowe.
Usuń(ja piekłam jakieś 15 minut)
I m so glad to visit this blog.This blog is really so amazing.Thanks for sharing with us.
OdpowiedzUsuńThank you so much for Your comment :) I hope You enjoy all my recipes :)
UsuńSuper. Właśnie upieklam. Pyszne i mięciutkie. Dziękuję, będę korzystać z przepisów. Myślę teraz o serniku królewskim. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że bułeczki smakowały, a sernik królewski na prawdę z całego serducha polecam :)
Usuńwłaśnie upiekłam :) dziękuję za przepis , są pyszne i pierwszy raz w życiu udało mi się dobre bułeczki upiec ( a silnie dorosła jestem )
OdpowiedzUsuńBułeczki PIERWSZA KLASA 😘 Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń