sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zapraszam na niezwykle pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto maślankowe z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest mięciutkie, długo zachowuje świeżość, jest bardzo pulchne,pachnące i bardzo Wam je polecam :)
przepis na blaszkę 25x25cm
CIASTO
-2,5 szkl maki pszennej tortowej (szklanka 250ml)
-2 jajka
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-250ml maślanki
-125ml oleju
KRUSZONKA
-50g masła lub margaryny
-2 łyżki cukru
-cukier waniliowy
-mąka ok 5 łyżek
DODATKOWO
-ok 300g rabarbaru (można dać więcej)
-2 łyżeczki cukru
Do miski dajemy jajka i cukier-ucieramy.
Następnie wlewamy maślankę-miksujemy.
Dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wyrównujemy.
Umyty rabarbar kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem, mieszamy
i układamy na cieście (ciasto jest gęste, rabarbar nie utonie w nim)
Następnie do miski dajemy masło, cukier , cukier waniliowy i mąkę-wyrabiamy palcami do konsystencji kruszonki :)
Posypujemy nią ciasto i pieczemy ok 40 minut w temp 180 stopni-grzanie góra-dół bez termoobiegu. Ciasto wstawiamy do NAGRZANEGO piekarnika.
I gotowe :) Ciasto jest rewelacyjne, polecam wypróbować :)
Smacznego :)
Tradycyjne, domowe ciacho, super!
OdpowiedzUsuńTradycja zawsze się obroni :) Bardzo je polecam, proste i mega pyszne :)
Usuńale smacznie, uwielbiam wypieki z rabarbarem;)
OdpowiedzUsuńJa również, a teraz akurat mamy sezon na rabarbar, więc nic tylko piec :) Bardzo zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ciasto jest bardzo łatwe i meega pyszne :)
UsuńWłaśnie wyjęłam ciasto z piekarnika...... bardzo dobre dzięki za przepis pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :) Również serdecznie pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów :)
UsuńCzy to jest ciasto na dużą blachę ?
UsuńCzy zamiast rabarbaru można dać inne owoce ?
OdpowiedzUsuńOczywiście,ja osobiście piekę to ciasto z truskawkami, borówkami, malinami :) I oczywiście z rabarbarem :)
UsuńA czy na kefirze też wyjdzie ? :)
OdpowiedzUsuńRaczej polecam robić jak w przepisie-na maślance.
Usuńhaha... a ja nawet najprostsze, wytlumaczone krok po kroku ciacho potrafie zepsuc - zakalec jak malowany !!
OdpowiedzUsuńno faktycznie, żeby to ciasto nie wyszło to już musi być cud. Może za dużo rabarbaru? Polecam obejrzeć filmik pod przepisem, może wtedy zobaczysz co zrobiłaś źle.
UsuńPyszne ciasto! Robię kolejny raz i zawsze smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo się cieszę :)
UsuńUwielbiam;)
OdpowiedzUsuńoj ja też :) Pyszniutkie ciacho :)
UsuńCzy śliwki można wykorzystać ?
OdpowiedzUsuńoczywiście :) To ciasto można przygotować z dowolnymi owocami :)
UsuńJa mam do Ciebie pytanie odnośnie maślanki. Jaką najlepiej wybrać? Czy taka https://najlepszewkuchni.pl/produkty z Mlekpolu, będzie odpowiednia?
OdpowiedzUsuńnie ma znaczenia jakiej firmy będzie maślanka, ciasto na każdej wyjdzie
Usuńnie ma znaczenia jakiej firmy będzie maślanka, ciasto na każdej wyjdzie
UsuńJa zrobilam je zimą z mrozonymi wiśniami. Trzeba było piec jakieś 15min dłużej ale wyszło przepyszne. Dzisiaj robię z rabarbarem. Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńMożna je robić z każdymi owocami :) smacznego
UsuńCzy składniki muszą być wyjęte wcześniej z lodówki?
Usuńnie :)
UsuńBardzo apetycznie wygląda, na pewno tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo polecam, ciasto nie dość, że łatwe to pyszne :)
UsuńA jaki powinien być ustawiony program w piekarniku? Termoobieg czy inna funkcja?;)
OdpowiedzUsuńgrzanie góra-dół bez termoobiegu
UsuńProszę podać wymiary blaszki..dzisiaj znalazłam przepis na pani stronie więc będę piekła
OdpowiedzUsuńProszę dokładnie czytać ten przepis, wszystko jest ZAWSZE podane. Wymiar blaszki znajdzie pani przy liście składników.
UsuńCzy truskawki trzeba obtaczać w mące?
OdpowiedzUsuńJeśli są świeże-nie, ale jeśli mrożone, można obtoczyć by nie puściły za dużo soku. Ogólnie mrożonych nie polecam.
UsuńNie potrzeba drożdży do tego ciasta? Jutro będę piekła 😉
OdpowiedzUsuńNie potrzeba, to nie jest ciasto drożdżowe :)
UsuńBardzo pyszne ciasto! Pięknie wyrasta, pachnie i smakuje obłędnie z rabarbarem. A do tego szybkie i proste. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuńSuper cisto
OdpowiedzUsuńUważam że to najlepsza podstawa do jakiegokolwiek ciasta z owocami. Piekłam je z rabarbarem, truskawkami, malinami, śliwkami i jabłkami. Ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Gorąco polecam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuń