.

.

piątek, 19 lipca 2019

Ciasto czekoladowo-śmietankowe z malinami bez pieczenia

Witam Kochani, dziś przychodzę do Was z przepisem na wspaniałe, kremowe ciasto, które łączy w sobie smak czekolady, malin i śmietanki.
Jest łatwe do przygotowania, bez pieczenia, pięknie wygląda i cudownie smakuje.



Bardzo zapraszam, zwłaszcza że sezon na maliny w pełni :) 

SKŁADNIKI
*przepis na blaszkę 25x25cm


MASA CZEKOLADOWA

-800ml  mleka
-200g masła
-0,5 szkl cukru
-2 budynie czekoladowe bez cukru po 40g
-2 łyżki mąki
-1 łyżka kakao
-100g czekolady deserowej lub mlecznej

MASA ŚMIETANKOWA

-500ml śmietany 30%
-0,5 szkl cukru pudru
-125ml wrzątku
-2 płaskie  łyżki żelatyny

DODATKOWO

-500g malin
-czekolada do posypania ciasta
-około 100g okrągłych biszkoptów


Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia a potem biszkoptami. Ja kupiłam takie z kakaową górą, ale mogą być normalne, jasne.

MASA CZEKOLADOWA

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy 2 budynie, kakao,cukier,mąkę i wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

 Mieszamy by się nie przypaliło, najlepiej trzepaczką. Masę gotujemy do zgęstnienia.
Ściągamy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę i pokrojone masło. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia i połączenia.


Tak przygotowaną masę wykładamy na biszkopty, wyrównujemy i studzimy.


Gdy masa przestygnie układamy na niej maliny.


Następnie śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku, wszystko miksujemy chwilę na najwyższych obrotach i wykładamy na maliny.


Posypujemy ciasto czekoladą i wstawiamy do lodówki  najlepiej na całą noc.

I gotowe. Ciasto jest rewelacyjne, pięknie wygląda, super się kroi. Słodycz masy czekoladowej łamie kwaskowość malin a całości dopełnia śmietankowa pianka.





Bardzo polecam to ciasto, jestem pewna, że każdemu zasmakuje.
Życzę smacznego :)

9 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda tak cuuudnie, że chociaż mnie się nie udają i nie robię to teraz zaryzykuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wysokie wychodzi ciasto z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie jak na zdjęciu, linijką go nie mierzyłam, ale jest dość wysokie :)

      Usuń
  3. Czy po wlaniu zelatyny smietana sie robi rzadka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po wlaniu żelatyny do śmietany troszkę zmieni ona konsystencję, ale nie ma to znaczenia, ponieważ i tak zsiądzie się w lodówce.

      Usuń
  4. Witam a maliny moga byc mrozone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, ale muszą być w miarę suche-trzeba usunąć sok. Najlepsze są świeże.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko