Cześć, dziś zapraszam Was na ciasto każdemu chyba znane, ciasto Wuzetka (W-Z)
Składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego bitą śmietaną oraz kwaśnym dżemem lub powidłami. Ciasto polane jest polewa czekoladową oraz ozdobione rozetką z bitej śmietany.
Bardzo Wam polecam ten przepis, wuzetka z niego wychodzi po prostu pyszna.
Zapraszam Was też na film
SKŁADNIKI
Blaszka 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
BISZKOPT
-6 jajek
-3/4 szkl mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
-3 łyżki kakao
DODATKOWO
-1 litr śmietanki 36%
-2 płaskie łyżki żelatyny
-125ml gorącej wody
-3/4 szkl cukru pudru
-słoiczek kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego, wiśniowego
-mocny napar herbaciany do nasączenia (+opcjonalnie dowolny alkohol)
POLEWA
-150g czekolady deserowej
-50g masła
-3 łyżki mleka
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do uzyskania błyszczącej piany. Dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao-wszystko miksujemy na najniższych obrotach tak by nie utracić puszystości masy.
Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 20 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody.
Pierwszy spód ponczujemy herbatą, smarujemy powidłami lub dżemem.
W miseczce rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno z 3/4 szkl cukru pudru, odkładamy do miseczki trochę ubitej śmietanki do dekoracji, do reszty dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy na najwyższych obrotach.
Wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Tez go ponczujemy i smarujemy dżemem.
Odkładamy do lodówki i w tym czasie gd będzie się chłodzić robimy polewę. Do miski dajemy składniki na polewę, następnie dajemy je do mikrofali na 1 minutę na najwyższą moc, lub rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Mieszamy do połączenia (czekolada musi być dobrej jakości)
Polewą polewamy ciasto-wstawiamy do lodówki żeby polewa się ścięła, następnie robimy rozetki z odłożonej wcześniej śmietanki.
Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin. I gotowe. Polecam serdecznie ciasto jest leciutkie, wilgotne, przepyszne.
SMACZNEGO
Zapraszam na film i mój kanał YouTube
Robiłam, wyszła po prostu wspaniała, lepszej nie jadłam, dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMa pani świetne przepisy.Prosimy o więcej:).
OdpowiedzUsuńPięknie wszystko pani tłumaczy a filmiki dużo ułatwiają.
Pozdrawiam
bardzo dziękuję za miłe słowa
UsuńCiasto nie wyrosło choć przy wkladnau do pieca było puszyste.
OdpowiedzUsuń