Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na mój ulubiony sernik na zimno z truskawkami. Jest niesamowicie pyszny, puszysty. Robi się go bardzo łatwo. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników. Składa się on z mięciutkiego biszkoptu, masy serowej z zatopionymi truskawkami oraz galaretki również z truskawkami.
Sernik pięknie wygląda po przekrojeniu i jest na prawdę wspaniały.
Zapraszam na film, na którym pokazuję jak zrobić ten sernik krok po kroku
SKŁADNIKI
Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
BISZKOPT
-4 jajka
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-0,5 szkl cukru
MASA SEROWA
-1 kg sera sernikowego z wiaderka
-500ml śmietanki 36%
-szklanka cukru pudru
-4 łyżki żelatyny
-125ml wrzątku
DODATKOWO
-ok 600g truskawek (można dać więcej)
-2 galaretki truskawkowe
-750ml gorącej wody
Na początek pieczemy biszkopt (ten krok można pominąć, a na dno blaszki ułożyć okrągłe biszkopty, wtedy będzie to sernik bez pieczenia)
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier, najlepiej drobny.
Chwilę miksujemy i dodajemy żółtka-zmniejszamy obroty i miksujemy do połączenia. Dodajemy na koniec mąkę oraz proszek do pieczenia-miksujemy na najniższych obrotach by nie utracić puszystości masy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. U mnie biszkopt piekł się 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odcinamy brzegi biszkoptu od blaszki, i zostawiamy do wystudzenia
Przechodzimy do masy serowej
W miseczce rozpuszczamy łyżki żelatyny w 150 ml wrzątku (można dać troszkę więcej, jeśli żelatyna jest gęsta)
Dokładnie mieszamy i studzimy, tak by była płynna, nie musi być całkowicie zimna, może być letnia.
Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy szklankę cukru pudru-miksujemy.
Następnie dodajemy ser, wszystko miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i energicznie miksujemy na najwyższych obrotach do połączenia.
Masę szybko wykładamy na truskawki. Wyrównujemy i odkładamy do lodówki do stężenia.
W misce rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 750 ml wrzątku-dokładnie mieszamy. Gdy galaretka będzie zimna, dodajemy do niej resztę pokrojonych truskawek.
Wstawiamy do lodówki, gdy zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin a najlepiej całą noc.
I gotowe. Sernik jest wspaniały, bardzo łatwy, pięknie wygląda, pięknie się kroi. Bardzo polecam, na prawdę warto go zrobić.
Zapraszam jeszcze raz na film i mój kanał You Tube :)
Ten sernik jadłam u koleżanki i jest na prawdę pyszny. Szkoda, że nie ma już sezonu na truskawki to bym zrobiła. Mam urodziny w przyszły weekend. Zamówiłam już tort urodzinowy na https://e-torty.pl/torty-prezenty-urodzinowe-dostawa. Zawsze stamtąd zamawiam tak mi wygodnie i zawsze jest pysznie.
OdpowiedzUsuńTruskawki mogą być mrożone???
OdpowiedzUsuńIdealne ciasto na gorące letnie popołudnie ;)
OdpowiedzUsuńwygląda fajnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny , wszystkim smakował.
OdpowiedzUsuńNajlepszy 🙂
OdpowiedzUsuń