Cześć, dziś zapraszam Was na przepyszne ciasto Margaretka.
Ciasto wspaniale smakuje i ślicznie wygląda. Na pewno zwróci uwagę każdego. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremu, warstwy ciasteczek margaretek oraz galaretki cytrynowej.
Bardzo polecam i zapraszam.
Zapraszam na FILM
Duża blaszka ok 25x35cm
BISZKOPT KAKAOWY
-4 jajka
-1/3 szkl cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżka kakao ciemnego
-niepełna szkl mąki pszennej tortowej
KREM
-1200 ml mleka
-3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-0,5 szkl cukru
-300g masła
DODATKOWO
-kruche ciastka w kształcie kwiatków z marmoladą
-2 galaretki cytrynowe
-800ml wrzątku
Na początek robimy bazę kremu-do garbka dajemy mleko, cukier, mąkę ziemniaczaną oraz budynie. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy mieszając. Powstały budyń studzimy.
BISZKOPT
żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao-miksujemy na najniższych obrotach.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok 15 min opcja grzanie góra-dół bez termoobiegu.
Biszkopt studzimy. Ostudzony biszkopt możemy opcjonalnie nasączyć kawą.
KREM
Do miski dajemy 300g masła w temp pokojowej, ucieramy je, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Temperatura masła i budyniu musi być taka sama.
Powstały krem wykładamy na biszkopt.
Wyrównujemy i układamy na nim ciasteczka margaretki.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki
Do miski dajemy 800ml wrzątku, następnie dodajemy do niego 2 galaretki cytrynowe. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka zaczyna gęstnieć wykładamy ją na ciasteczka. Ciasto wstawiamy na co najmniej kilka godzin do lodówki.
I gotowe. Ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, pięknie wygląda i jest pyszne. Ciasteczka są mięciutkie. Bardzo polecam :)
Zapraszam na film
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko