Witam
dziś zapraszam na przepyszny deser inspirowany angielskim trifle.
Składa się z galaretki z truskawkami, kremowego budyniu oraz bitej śmietany. Idealnie nada się na upalne, letnie dni.
Zapraszam na film
SKŁADNIKI
*z podanych składników wychodzi około 8- 10 pucharków
WARSTWA BUDYNIOWA
-750 ml mleka
-0,5 szkl cukru
-2 żółtka
-1 cukier waniliowy
-50g masła
-1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
WARSTWA ŚMIETANKOWA
-500ml śmietanki 30%
-0,5 szkl cukru pudru
-125ml wrzątku
-1 łyżka żelatyny
WARSTWA TRUSKAWKOWA
-ok 300g truskawek
-2 galaretki truskawkowe
-900ml wrzątku
Galaretki rozpuszczamy z 900ml wrzątku, mieszamy i studzimy.
Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki.
Do każdego pucharka, szklanki wlewamy trochę zimnej galaretki, następnie wrzucamy trochę truskawek.
Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Do garnka wlewamy mleko, następnie dajemy do niego żółtka, cukier oraz cukier waniliowy i budyń. Mieszamy i zagotowujemy ciągle mieszając trzepaczką.
Ten budyń ma być lekko lejący. Masę ściągamy z ognia i dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Gdy masa będzie się studzić polecam przemieszać ją kilka razy by nie tworzył się kożuch. Po schłodzeniu w lodówce budyń zgęstnieje.
Przestudzoną masę dajemy na stężałą galaretkę z truskawkami i ponownie dajemy do lodówki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 125ml wrzątku i przestudzoną-miksujemy.
Na masę budyniową wykładamy śmietanę
Każdy deser można posypać startą czekoladą i udekorować truskawkami. I gotowe.
Desery powinny postać w lodówce kilka godzin. Są po prostu pyszne :)
Jeszcze raz zapraszam na film i mój kanał YouTube
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko