.

.

wtorek, 1 czerwca 2021

Najlepsze ciasto DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ+FILM

 Cześć, sezon na rabarbar w pełni, wiec zapraszam na niezawodną klasyczną drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. Ciasto jest łatwe, puszyste, pyszne.




Tradycyjnie już zapraszam na film i mój kanał YouTube :)



SKŁADNIKI

*przepis na dużą blaszkę ok 25x35cm CIASTO

-750g mąki pszennej tortowej+2 łyżki -60g drożdży świeżych -4 jajka -3/4 szkl cukru+1 łyżka -cukier waniliowy -125g masła -250ml mleka KRUSZONKA -70g masła lub margaryny -3 łyżki cukru -cukier waniliowy -mąka ok 7 łyżek DODATKOWO - ok 500g rabarbaru+2 łyżki cukru


Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko-wszystko mieszamy i odstawiamy do napuszenia. Jajka ubijamy na jasną masę z 3/4 szkl cukru.

Gdy drożdże podrosną dodajemy do nich ubite z cukrem jajka, cukier waniliowy.



Wszystko mieszamy-powstanie nam puszysta masa. Następnie do masy przesiewamy 750g mąki pszennej tortowej. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę by ciasto uzyskało gładką, jednolitą konsystencję. Nie podsypujemy zbyt wiele mąką, ciasto ma być klejące.

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy do niej ciasto.

Rabarbar kroimy na małe kawałki, posypujemy cukrem-mieszamy i wykładamy na ciasto.




Całość przykrywamy ściereczką i odkładamy na jakieś 15 min.

W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło lub margarynę dajemy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz mąkę. Wyrabiamy palcami do uzyskania sypkiej konsystencji. 

Posypujemy ciasto.



Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 45 min do zezłocenia.



I gotowe :) '

Ciasto jest pyszne, bardzo polecam. Spokojnie można je zrobić z innymi owocami np śliwkami czy borówkami.









Polecam i życzę smacznego.

Zapraszam na film 











1 komentarz:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko