Witam Kochani
jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii, ale z dodatkiem białej kapusty.
Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce.
Jest to świetna alternatywa dla bigosu z kiszonej kapusty.
Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon na cukinię robię go dość często.
Znika bardzo szybko :-)
Polecam serdecznie
Zapraszam też na film
SKŁADNIKI
-około 2 kilogramy cukinii
-1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości 190g
-2 duże marchewki
-2 średnie cebule
-500g kiełbasy
-300g białej kapusty
-papryka słodka
-zioła prowansalskie
-3 ząbki czosnku
-4 łyżki ketchupu
-sól do smaku
-trochę oleju
Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok.
W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę, czosnek oraz startą na tarce jarzynowej lub poszatkowaną marchew.
Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy
Całość po dodaniu cukinii gotujemy 10 minut.
I gotowe :-) Podajemy na gorąco z chlebkiem.
SMACZNEGO :-)
Tylko 10 minut duszenia i 10 minut gotowania? Pozdrawiam serdeczmie Ania.
OdpowiedzUsuńNajpierw podsmażamy cebulkę z czosnkiem , jak będzie miękka dodajemy kiełbasę, chwilę smażymy. Po dodaniu kapusty dusimy aż będzie miękka. Zszatkowana kapusta potrzebuje tylko chwili. Po dodaniu cukinii całość dusimy jakieś 10 min-nie za długo żeby nie rozmiękła.
Usuń