Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne i łatwe gołąbki bez zawijania, które są super pomysłem na obiad. Zrobicie je łatwo, szybko i przyjemnie. Można je odgrzać na drugi dzień, zamrozić.
Przepis jest bardzo wydajny a gołąbki wychodzą przepyszne. Zapraszam
Zapraszam Was też na film i mój kanał YouTube
SKŁADNIKI
GOŁĄBKI
-750g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki wieprzowej
-200g ryżu (polecam parabolied 2 woreczki po 100g)
-1 średnia cebula
-ok 250g poszatkowanej białej kapusty
-sól, pieprz do smaku
-papryka słodka w proszku
-2 jajka
-ok pół szklanki bułki tartej
SOS
-koncentrat pomidorowy słoiczek 190g
-majeranek ok łyżeczka
-pieprz pół łyżeczki
-papryka słodka w proszku ok łyżeczka
-wegeta ok łyżeczka
-2 ząbki czosnku
-750ml wody
DODATKOWO
-olej do smażenia
Ryż gotujemy i odcedzamy z nadmiaru wody.
Kapustę szatkujemy drobno.
Do miski dajemy mięso mielone, dodajemy ryż, kapustę, trzemy cebulę na tarce o małych oczkach. Dodajemy 2 jajka, doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką. Dodajemy ok pół szklanki bułki tartej
Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia.
Następnie z powstałej masy formujemy kotleciki.
Kotleciki podsmażamy na złoty kolor z dwóch stron i dajemy do garnka
Do miski dajemy koncentrat pomidorowy, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, majeranek, wegetę lub sól, paprykę słodką, pieprz. Dodajemy ok 750ml wody-wszystko dokładnie mieszamy do połączenia.
Sosem zalewamy gołąbki, garnek przykrywamy i dusimy całość na małym ogniu ok 25-30 minut.
I gotowe. Gołąbki można podać z ziemniakami i surówką lub same np z chlebem.
Są pyszne, wilgotne. Można je spokojnie odgrzać np na drugi dzień.
Gorąco polecam i życzę smacznego.
Uwielbiam te gołąbki! Robię je bardzo często, bo robi się je szybko, a smakują każdemu. Ostatnio ryż zastąpiła mi kasza bulgur i też wyszły smaczne.
OdpowiedzUsuń