Cześć Kochani, jak byłam na działce uzbierałam piękne śliwki i postanowiłam upiec pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami. Zapraszam po przepis. Jest bardzo łatwe, bez wyrabiania. Wychodzi puszyste i wysokie.
Zapraszam tradycyjnie na film i mój kanał YouTube
Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
***szklanka 250ml***
CIASTO
-750g mąki pszennej tortowej
-60g drożdży świeżych
-4 jajka
-3/4 szkl cukru
-80g masła lub margaryny
-250ml mleka
KRUSZONKA
-70g masła lub margaryny
-3 łyżki cukru
-cukier waniliowy
-mąka ok 7 łyżek
DODATKOWO
-ok 500g śliwek
-2 łyżki cukru
-łyżeczka cynamonu
Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, trochę mąki, ciepłe mleko-wszystko dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką do rozpuszczenia drożdży
W osobnej miseczce mieszamy 4 jajka z resztą cukru-można to zrobić widelcem.
Dodajemy jajka z cukrem do mieszaniny z drożdżami-dokładnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę-mieszamy.
Na koniec dodajemy mąkę-wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto bardzo się klei można dodać trosze mąki, ale nie jest to konieczne. (Jak damy za dużo mąki ciasto może wyjść ciężkie. )
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na czas przygotowania śliwek i kruszonki.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, każdą kroimy na 4 części.
Do śliwek dodajemy cukier, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
W miseczce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę, przerabiamy palcami do uzyskania sypkiej konsystencji
Śliwki układamy na cieście, posypujemy kruszonką.
Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 45 minut do zezłocenia.
I gotowe :) bardzo polecam Wam to ciasto, jest szybkie, łatwe i pyszne.
Można je wykonać z różnymi owocami np jagodami, malinami itp
Zapraszam jeszcze raz na film :)
Wspaniałe to ciasto! ♥️ muszę koniecznie zrobić.
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :)
Usuństanowczo za duzo cukru
OdpowiedzUsuńJakbyśmy zsumowali to wyjdzie nie cała szklanka na dużą blachę ciasta, także bez przesady. czepianie się o nic...
UsuńDokładnie bez przesady, każdy może sobie zmniejszyć porcję cukru....
UsuńPani Kasiu dziękuję za ten przepisCiasto jest wspaniale, bardzo puszyste i nie suche. Przyjemnie się je robi. Rodzina zachwycona i ja też. Na pewno powtórzę wypiek🥰
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy można dać więcej śliwek, czy będą za ciężkie?
OdpowiedzUsuńCzy ciasto można nagrzać w piekarniku na czas zrobienia kruszonki i śliwek?.
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam..Placek REWELACJA.. szybki i pyszny.Napewno zostanie u mnie na stałe. Polecam. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńP.S. zawsze znajdzie się ktoś co mu nie pasuje...To cukru za duzo, to mąka nie taka,bo gluten...masakra
Palce lizac...ciasto znikło w 20 min😉
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis. Takiego przepisu szukałam.
OdpowiedzUsuńA mnie się zapadło. Nie było zakalca, pięknie rosło, ale po środku zrobiły się 2 dołki. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńszklanki pomieszane z waga, to jest nieprofesionalne
OdpowiedzUsuńJest to przepis amatorski i o taki nam chodzi, dla przecietnej gospodyni, Swietny przepism dziekuje.
Usuńjakie to ma znaczenie!! ciasto rewelacja! lepszy byłby na wage zakalec?
UsuńZrobiłam, rewelacja. Ciasto pięknie wyrasta i jest pyszne. Bardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czemu e wogóle nie urosło ,porażka
OdpowiedzUsuńPotrzebne świeże drożdże i serca trochę do pracy. Robiłem 15 razy i wyszło za każdym
UsuńCzy zamiast świeżych drożdży mogę użyć suszonych i jeśli tak to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńPrzepychota.Dzieciom pokazałem przepis i córka 18 wraz z synem 8 zrobili bez kłopotu. Waga w przepisie przypisana do szklanki, cukier według upodobania i wyszło jak trzeba. Jak komuś nie pasuje po prostu nie robi. A żółć niech wylewa gdzie indziej.
OdpowiedzUsuńCzy przy użyciu mrożonych śliwek trzeba je odmrozić
OdpowiedzUsuńCzy z tego przepisu można zrobić jagodzianki?
OdpowiedzUsuńCzy można użyć suche drożdże?
OdpowiedzUsuńCiasto super ,wyrosło bardzo duże:)
OdpowiedzUsuńNaprawdę szybkie i pyszne. Robiłam już nie raz i zawsze wychodzi 😋
OdpowiedzUsuń