.

.

środa, 11 sierpnia 2021

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką-bez wyrabiania+FILM

 Cześć Kochani, jak byłam na działce uzbierałam piękne śliwki i postanowiłam upiec pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i śliwkami. Zapraszam po przepis. Jest bardzo łatwe, bez wyrabiania. Wychodzi puszyste i wysokie.




Zapraszam tradycyjnie na film i mój kanał YouTube 



Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

***szklanka 250ml***

CIASTO

-750g mąki pszennej tortowej

-60g drożdży świeżych

-4 jajka

-3/4 szkl cukru

-80g masła lub margaryny

-250ml mleka


KRUSZONKA

-70g masła lub margaryny

-3 łyżki cukru

-cukier waniliowy

-mąka ok 7 łyżek


DODATKOWO

-ok 500g śliwek

-2 łyżki cukru

-łyżeczka cynamonu


Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy do nich 2 łyżki cukru, trochę mąki, ciepłe mleko-wszystko dokładnie mieszamy najlepiej  trzepaczką do rozpuszczenia drożdży



W osobnej miseczce mieszamy 4 jajka z resztą cukru-można to zrobić widelcem.


Dodajemy jajka z cukrem do mieszaniny z drożdżami-dokładnie mieszamy. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło lub margarynę-mieszamy.

Na koniec dodajemy mąkę-wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto bardzo się klei można dodać trosze mąki, ale nie jest to konieczne. (Jak damy za dużo mąki ciasto może wyjść ciężkie. )



Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na czas przygotowania śliwek i kruszonki.



Śliwki myjemy, usuwamy pestki, każdą kroimy na 4 części.

Do śliwek dodajemy cukier, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.



W miseczce mieszamy wszystkie składniki na kruszonkę, przerabiamy palcami do uzyskania sypkiej konsystencji

Śliwki układamy na cieście, posypujemy kruszonką.




Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy ok 45 minut do zezłocenia.



I gotowe :) bardzo polecam Wam to ciasto, jest szybkie, łatwe i pyszne. 




Można je wykonać z różnymi owocami np jagodami, malinami itp 

Zapraszam jeszcze raz na film :) 



25 komentarzy:

  1. Wspaniałe to ciasto! ♥️ muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. stanowczo za duzo cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyśmy zsumowali to wyjdzie nie cała szklanka na dużą blachę ciasta, także bez przesady. czepianie się o nic...

      Usuń
    2. Dokładnie bez przesady, każdy może sobie zmniejszyć porcję cukru....

      Usuń
  3. Pani Kasiu dziękuję za ten przepisCiasto jest wspaniale, bardzo puszyste i nie suche. Przyjemnie się je robi. Rodzina zachwycona i ja też. Na pewno powtórzę wypiek🥰

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień dobry, czy można dać więcej śliwek, czy będą za ciężkie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ciasto można nagrzać w piekarniku na czas zrobienia kruszonki i śliwek?.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj robiłam..Placek REWELACJA.. szybki i pyszny.Napewno zostanie u mnie na stałe. Polecam. Dziękuję za świetny przepis. Pozdrawiam
    P.S. zawsze znajdzie się ktoś co mu nie pasuje...To cukru za duzo, to mąka nie taka,bo gluten...masakra

    OdpowiedzUsuń
  7. Palce lizac...ciasto znikło w 20 min😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo dziękuję za przepis. Takiego przepisu szukałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. A mnie się zapadło. Nie było zakalca, pięknie rosło, ale po środku zrobiły się 2 dołki. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
  10. szklanki pomieszane z waga, to jest nieprofesionalne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to przepis amatorski i o taki nam chodzi, dla przecietnej gospodyni, Swietny przepism dziekuje.

      Usuń
    2. jakie to ma znaczenie!! ciasto rewelacja! lepszy byłby na wage zakalec?

      Usuń
  11. Zrobiłam, rewelacja. Ciasto pięknie wyrasta i jest pyszne. Bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem czemu e wogóle nie urosło ,porażka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrzebne świeże drożdże i serca trochę do pracy. Robiłem 15 razy i wyszło za każdym

      Usuń
  13. Czy zamiast świeżych drożdży mogę użyć suszonych i jeśli tak to w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepychota.Dzieciom pokazałem przepis i córka 18 wraz z synem 8 zrobili bez kłopotu. Waga w przepisie przypisana do szklanki, cukier według upodobania i wyszło jak trzeba. Jak komuś nie pasuje po prostu nie robi. A żółć niech wylewa gdzie indziej.

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy przy użyciu mrożonych śliwek trzeba je odmrozić

    OdpowiedzUsuń
  16. Czy z tego przepisu można zrobić jagodzianki?

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy można użyć suche drożdże?

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto super ,wyrosło bardzo duże:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Naprawdę szybkie i pyszne. Robiłam już nie raz i zawsze wychodzi 😋

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko