Cześć Kochani, zapraszam Was dziś na jedno z najpyszniejszych ciast jakie istnieją. Mowa o porzeczkowcu. Jest to wspaniałe, wilgotne, mięciutkie ciasto z kremem serowym, śmietanką, dżemem porzeczkowym. Zachwyca smakiem, jest łatwe, pięknie się prezentuje.
Tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Zapraszam po przepis i na film :)
SKŁADNIKI
*proporcje na dużą blaszkę około 25x35cm
***szklanka u mnie to zawsze 250ml***
CIASTO
baza
-3/4 szkl wody
-3/4 szkl cukru
-3/4 szkl oleju
-4 pełne lyżki kakao
-6 jajek
-1/3 szkl cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 łyżeczki sody
-2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej
MASA SEROWA
-750g sera białego zmielonego
-300g masła
-cukier waniliowy
-niepełna szklanka cukru pudru
DODATKOWO
-500ml śmietanki 36%
-1/3 szkl cukru pudru
-250g serka mascarpone
-2 słoiczki dżemu porzeczkowego
-czekolada deserowa do posypania ciasta
Na początek robimy bazę ciasta kakaowego. Do garnka dajemy olej, cukier, wodę i kakao-mieszamy i gotujemy.
Zagotowaną masę studzimy.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
W osobnej misce ubijamy żółtka z 1/3 szkl cukru na kogel mogel. Dodajemy ostudzoną masę kakaową. Miksujemy. Dodajemy makę pszenną tortową, proszek do pieczenia i sodę-wszystko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy pianę z białek-całość delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu. Pieczemy k 35-40 min do suchego patyczka. Ciasto pięknie rośnie w pieczeniu. Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody.
KREM SEROWY
***przed jego przygotowaniem wyciągamy z lodówki ser i masło.
Jeśli mamy ser w kostkach trzeba go zmielić, ja użyłam już zmielonego serka z wiaderka.
Masło w temp pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo wciąż miksując dodajemy ser.
Pierwszy spód ciasta kakaowego smarujemy dżemem porzeczkowym (ciasto jest wilgotne i mięciutkie, nie ma potrzeby nasączania go)
Na dżem wykładamy krem serowy, delikatnie rozsmarowujemy, przykrywamy drugim spodem kakaowym.
Drugi spód kakaowy też smarujemy dżemem porzeczkowym
Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy śmietankę . Do miski dajemy dobrze schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy ją, gdy lekko zgęstnieje dodajemy cukier puder i serek mascarpone-wszystko miksujemy do całkowitego zgęstnienia.
Krem wykładamy na dżem porzeczkowy, wyrównujemy. Ciasto posypujemy startą czekoladą gorzką lub deserową.
Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły.
Następnego dnia ciasto pięknie się kroi, jest bardzo stabilne, pięknie wygląda i na prawdę smakuje wspaniale. To jedno z tych ciast, które po prostu trzeba zrobić. Jest nie za słodkie, mięciutkie i wilgotne
Polecam gorąco, mnie to jedno z TOP ciast :)
Zapraszam jeszcze raz na film z jego przygotowaniem krok po kroku
Ciasto porzeczkowe? Brzmi świetnie. Chętnie sprawdzę ten przepis, bo od niedawna mam Thermomix i ciasta są u mnie niemal codziennie, głównie z przepisów z supergarnek.pl. Jeśli szukacie sprawdzonych przepisów na Thermomix to polecam stronkę :)
OdpowiedzUsuńWitam :) jedno z moich ulubionych ciast �� jaki ser został użyty w przepisie?
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne i pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuń👍
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne rewelacja
OdpowiedzUsuńdlaczego ciasto ciagle opada
OdpowiedzUsuń