.

.

czwartek, 5 sierpnia 2021

Ciasto BANANOWIEC-pyszne i orzeźwiające+FILM

 Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, letnie ciasto-bardzo orzeźwiające, idealne na ciepłe dni. Mowa o pysznym bananowcu. Jest to ciasto na zimno z masą bananową, śmietanką, bananami, galaretką. 




Jest bardzo łatwe do zrobienia, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam po przepis 


Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta




SKŁADNIKI

***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

szklanka 250ml


BISZKOPT

-4 jajka

-1/3 szkl cukru

-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

-3/4 szkl mąki pszennej tortowej


MASA BANANOWA

-5 dużych bananów

-200g masła

-2 galaretki cytrynowe

-1 szkl wrzątku

-0,5 szkl cukru pudru


WARSTWA ŚMIETANKOWA

-500ml śmietany 36%

-1,5 łyżki żelatyny

-1/3 szkl cukru pudru

-125ml wrzącej wody



DODATKOWO

-2 galaretki cytrynowe, bananowe lub agrestowe

-3 banany 

-750ml wrzątku



Na początek zrobimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niższych obrotach. 

Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżką by nie zburzyć puszystości masy.

Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 15-20 min. Biszkopt studzimy.



MASA BANANOWA


W 250ml gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Studzimy



Dojrzałe banany blendujemy lub miksujemy w malakserze-na gładką masę.



Zmiksowane banany miksujemy z cukrem pudrem.

Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło-miksujemy i na koniec dodajemy zimną galaretkę. Wszystko miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki żeby trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na ostudzony biszkopt, i wstawiamy do lodówki do stężenia.



ŚMIETANKA


Żelatynę (1,5 łyżki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (125ml) i dokładnie mieszamy i studzimy

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną żelatynę-dokładnie miksujemy i wykładamy na masę bananową.




Na śmietance układamy pokrojone na plasterki banany.

Ciasto wstawiamy do lodówki.


W misce rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe, cytrynowe lub bananowe  w 750ml wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na banany.



Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i schłodzenia-najlepiej na całą noc.

I gotowe. Ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi. Jest pyszne, orzeźwiające-idealne na letnie dni.







Polecam i życzę udanych wypieków :) 


jeszcze raz zapraszam na film i mój kanał You Tube 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko