Cześć Kochani, dziś zapraszam Was na pyszne, letnie ciasto-bardzo orzeźwiające, idealne na ciepłe dni. Mowa o pysznym bananowcu. Jest to ciasto na zimno z masą bananową, śmietanką, bananami, galaretką.
Jest bardzo łatwe do zrobienia, ładnie wygląda i super smakuje. Zapraszam po przepis
Tradycyjnie zapraszam na film z przygotowaniem tego ciasta
SKŁADNIKI
***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm
szklanka 250ml
BISZKOPT
-4 jajka
-1/3 szkl cukru
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-3/4 szkl mąki pszennej tortowej
MASA BANANOWA
-5 dużych bananów
-200g masła
-2 galaretki cytrynowe
-1 szkl wrzątku
-0,5 szkl cukru pudru
WARSTWA ŚMIETANKOWA
-500ml śmietany 36%
-1,5 łyżki żelatyny
-1/3 szkl cukru pudru
-125ml wrzącej wody
DODATKOWO
-2 galaretki cytrynowe, bananowe lub agrestowe
-3 banany
-750ml wrzątku
Na początek zrobimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niższych obrotach.
Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżką by nie zburzyć puszystości masy.
Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 15-20 min. Biszkopt studzimy.
MASA BANANOWA
W 250ml gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Studzimy
Dojrzałe banany blendujemy lub miksujemy w malakserze-na gładką masę.
Zmiksowane banany miksujemy z cukrem pudrem.
Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło-miksujemy i na koniec dodajemy zimną galaretkę. Wszystko miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki żeby trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na ostudzony biszkopt, i wstawiamy do lodówki do stężenia.
ŚMIETANKA
Żelatynę (1,5 łyżki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (125ml) i dokładnie mieszamy i studzimy
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną żelatynę-dokładnie miksujemy i wykładamy na masę bananową.
Na śmietance układamy pokrojone na plasterki banany.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
W misce rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe, cytrynowe lub bananowe w 750ml wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na banany.
Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i schłodzenia-najlepiej na całą noc.
I gotowe. Ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi. Jest pyszne, orzeźwiające-idealne na letnie dni.
Polecam i życzę udanych wypieków :)
jeszcze raz zapraszam na film i mój kanał You Tube
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko