Dziś przychodzę do Was z pysznym przepisem na bardzo puszyste,delikatne i wspaniałe bułeczki z serem i borówkami.
Wiem, że sezon na borówki się już skończył, ale może macie zamrożone :-) Nadadzą się idealnie.
Oczywiście jeśli nie macie borówek nie musicie ich dodawać. Możecie zrobić bułeczki z samym serem-też są pyszne :-)
Uwielbiam robić wszelkie bułeczki,rogaliki z ciasta drożdżowego,nie dość że są łatwe, pyszne to jeszcze w całym domu pięknie pachnie :-)
Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo bułeczek, ich ilość zależy od kształtu jaki im nadacie.
Ja Wam pokażę 2 proste sposoby na uzyskanie ładnych bułeczek o ciekawym kształcie.
Ale dość pisaniny,zaczynamy :-)
SKŁADNIKI:
CIASTO
ROZCZYN
-5 dag drożdży świeżych
-0,5 l ciepłego mleka
-0,5 szklanki mąki
-3 łyżki cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA
-1 kg mąki
-125g roztopionego masła lub margaryny
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,75 szklanki cukru
-1 łyżeczka soli
-4 jajka
NADZIENIE
-300g sera białego chudego
-1 żółtko
-2 łyżki cukru
-około 1 szklankę borówek-mogą być mrożone
KRUSZONKA
-1 łyżka roztopionego ciepłego masła
-1 łyżka cukru
-2 łyżki mąki
*trochę mleka do smarowania bułeczek
Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe.
Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem.
Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł.
następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy,mąkę i wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące.
I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde.
Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut.
Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Nadzienie
Ser oraz żółtko i cukier miksujemy blenderem na gładką masę.
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą,ma mieć sypką konsystencję, jeśli się klei należy dodać mąki.
gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek,i wałkujemy na kształt prostokąta
nacinamy boki,na środek dajemy troszkę sera,posypujemy borówkami,i zakładamy prawy bok na lewo,lewy na prawo,tak by nadzienie znalazło się w nacięciach.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.
Drugi sposób formowania bułeczek wygląda następująco
I gotowe :-) Idealne na śniadanie,do kawy :-)
Polecam,pyszne,puszyste i zawsze wychodzą.
SMACZNEGO!!!
Domowe drożdżówki najlepsze, Twoje są takie puchate :-) P.S śliczny kubek
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ania
Świetnie je pozwijałaś, wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń