Dziś ważne chwile.
Niniejszy post jest 100 na blogu!!! :D
Poza tym blog obchodzi swój roczek-zakładając go nie myślałam, że tyle osób będzie go odwiedzać, bardzo mnie to cieszy, i motywuje do dalszego dzielenia się z Wami moimi przepisami.
Z tej okazji dziś przychodzę do Was z przepisem na wspaniały tort :-)
Tak się akurat złożyło, że mój brat w tym czasie a dokładnie wczoraj obchodził swoje 30 urodziny, więc z tej okazji upiekłam dla niego tort orzechowy z kremem nutella.
Wyszedł wspaniały, bardzo smaczny.
Polecam Wam przygotowanie tego torta, ponieważ jest bardzo prosty i przepyszny.
No to zaczynamy:
SKŁADNIKI NA BISZKOPT ORZECHOWY
-5 jajek
-3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
-3/4 szklanki cukru
-1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
PONCZ
-0,5 szklanki przegotowanej wody
-5 łyżek wódki
-1 łyzka cukru
MASA NUTELLA
-700ml śmietany 36%
-1 łyżka cukru pudru
-3 łyżki nutelli lub innego czekoladowego kremu
DODATKOWO
-1 szklanka orzechów-do obtaczania boków tortu
-ozdoby
Najpierw przygotowujemy biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy.
Następnie dodajemy żółtka, budyń,proszek do pieczenia oraz mąkę.
Delikatnie miksujemy.
Na koniec dodajemy 3/4 szklanki zmiksowanych na drobno orzechów włoskich i bardzo delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 21 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Następnie wylewamy masę, i pieczemy biszkopt około 25 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Następnie ostudzony biszkopt kroimy na 3 blaty.
Składniki na poncz mieszamy ze sobą.
Śmietanę 36% ubijamy an sztywno -uważamy by nie przebić, jeśli nie chcemy śmietany 36% możemy użyć 30% ale wtedy musimy dodać 2 śmietan-fixy.
Do śmietany dodajemy krem i cukier puder-płaską łyżkę.
Dokładnie miksujemy.
I nasza pyszna masa gotowa :-)
Pierwszy blat biszkopta ponczujemy
następnie wykładamy masę, wyrównujemy, przykrywamy drugim-ponczujemy-znów dajemy masę, i ostatni blat.
Ponczujemy.
WAŻNE
musimy tak rozporządzić masą by nam zostało trochę do dekoracji i na obtoczenie tortu.
Na koniec należy cały tort obsmarować masą, najlepiej użyć do tego dużego noża.
Następnie bierzemy garść zmielonych orzechów i obtaczamy boki tortu.
Teraz nadchodzi mój ulubiony moment czyli dekoracja-tutaj wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej.
Robimy rozetki z masy, możemy użyć białych i czarnych chrupek w czekoladzie-ja je wzięłam z jogurtu Fantasia :-)
W poście poniżej pokazywałam jak zrobić motyla z czekolady, lub liczbę z wiekiem solenizanta.
Mam nadzieję, że torcik Wam się podoba, brat był bardzo zadowolony.
Tort jest wspaniały w smaku, i łatwy w przygotowaniu
Bardzo polecam
Smacznego!!! :-)
Gratulacje!
OdpowiedzUsuńMnóstwa pomysłów i inspiracji na kolejne lata blogowania życzę :)
Tort wygląda wspaniale, brat musiał być zachwycony :)
Dziękuję ślicznie :*
OdpowiedzUsuńskorzystalam z przepisu przy okazji urodzin chlopaka, jedyny chyba tort orzechowy bez dodatku kawy, przynajmniej jedyny jaki znalazlam :) wyszlo naprawde pysznie, genialny przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo się cieszę, że tort smakował :-)
UsuńAle pięknie wykonane i do tego nutella :D mmm
OdpowiedzUsuńdziękuję, tort jest pyszny i prosty polecam :-) pozdrawia serdecznie :-)
UsuńDziękuję za przepis, tort jest pyszny! Zrobiłam go na swoje urodziny, tylko ze względu na dzieci zamiast alkoholu dałam wiśnie w syropie. Jeszcze raz dziękuję
OdpowiedzUsuń