.

.

niedziela, 25 października 2015

tort tęczowy Rainbow cake,urodziny mamy i bukiecik z lizaków

Witam Kochani tego jesiennego popołudnia

Mam nadzieję, że wyspaliście się dziś bardzo dobrze, bo przecież spaliśmy dziś godzinę dłużej. 
Po zmianie czasu zaczęła się na dobre jesień-dłuuugie, ciemne wieczory i zmrok po 16.00.

No, ale cóż...trzeba się przyzwyczaić.

Mam nadzieję, że byliście głosować, ja idę wieczorem :-) 


W październiku zawsze piekę 2 urodzinowe torty-dla brata i dla mamy.

Dziś przychodzę do Was z przepisem na wspaniały tort, który zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem-tort,który zawsze chciałam zrobić.

Mowa tu o znanym na całym świecie Rainbow cake, czyli torcie tęczowym.

Składa on się z 6 spodów w kolorach tęczy, są one przełożone bitą śmietaną, lub dowolnym białym kremem.

Ja nie korzystałam z oryginalnego przepisu, tylko zrobiłam według własnego, i jestem zachwycona, ciasto rozpływa się w ustach.

Wygląda niesamowicie, zdjęcia nie oddają w pełni jego piękna :-)

Jest z nim trochę roboty,ale warto. Mama była baaaardzo zadowolona ze swojego urodzinowego tortu. 


Ale dość wstępu

ZACZYNAMY:

PRZEPIS NA TORTOWNICĘ 20-22 CM


SKŁADNIKI 

SPODY

-9 jajek
-1,5 szklanki cukru
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-szczypta soli
-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-barwniki spożywcze : zielony, czerwony, pomarańczowy, fiolet,niebieski,żółty *ja używałam barwników w proszku i bardzo je polecam, kolory są bardzo intensywne

KREM

-1 litr śmietany 30% 
-3 łyżki cukru pudru
-3 śmietan-fixy 

PONCZ

-sok z połowy cytryny
-3 łyżki wódki
-0,5 szklanki wody
-2 łyżki cukru



Przygotowanie naszego bajecznego tortu zaczynamy od upieczenia 6 spodów.

Jeśli macie 1 tortownicę, należy przygotować najpierw masę z 1/3 składników,i upiec 2 spody, potem znów przygotować masę upiec 2 spody i na koniec znów.

Chodzi o to by masa na spody nie stała za długo bo białka opadną i spody będą twarde :-) ale to chyba logiczne.

*możecie kupić foremki jednorazowe i piec np 4 spody na raz. 


Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i dokładnie miksujemy.

Następnie dodajemy żółtka.
Miksujemy.
Mąkę wraz z mąką ziemniaczaną mieszamy i przesiewamy do masy, delikatnie miksujemy, na najniższych obrotach.

Masę rozdzielamy po równo, następnie do każdej części dajemy troszkę barwnika.

I TU WAŻNE
barwniki z proszku dają bardzo intensywny kolor,więc dajemy ich na prawdę troszeczkę.

no tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i i wylewamy ciasto.

Spód pieczemy w temperaturze 180 stopni około 8-10 minut.
Do suchego patyczka.
Spody są cienkie,więc nie muszą się długo piec.

Spód wyciągamy razem z papierem,zakładamy nowy papier i wylewamy drugi kolor.

I tak postępujemy aż do upieczenia 6 spodów.




WAŻNE
by rozdzielać ciasto po równo, można ważyć,tak by spody były równej grubości.

Upieczone spody studzimy.

Po ostudzeniu usuwamy delikatnie papier do pieczenia.


MASA

Śmietanę 30% ubijamy z cukrem na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy usztywniacz do śmietany-śmietan -fix.


PONCZ

składniki na poncz mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.



Teraz przechodzimy do składania naszego tęczowego tortu.


Najpierw bierzemy fioletowy spód, lekko ponczujemy i przekładamy bardzo cienko śmietaną.


Następnie dajemy niebieski spód lekko ponczujemy i dajemy śmietanę,potem zielony,żółty, pomarańczowy i na końcu czerwony.

Cały tort smarujemy śmietaną.

Dekorujemy wedle własnego uznania :-)

Choć dekoracja tortu po przekrojeniu zdecydowanie schodzi na drugi plan.

Tort wsadzamy do lodówki na cała noc,by wszystko ładnie się stężało i zmacerowało.

I gotowe :-)

Tort wygląda bosko, smakuje cudownie.
Bardzo prosty, a rozpływa się w ustach. Spody są bardzo delikatne i wspaniale komponują się z kremem. Tort jest nie za słodki i na prawdę pyszny. 












Polecam gorąco.
SMACZNEGO!!!

P.S

Oprócz tortu i prezentów przygotowałam dla mamy jeszcze taki bukiecik z lizaków jako dodatek :-)









3 komentarze:

  1. wow, robi wrażenie,muszę zaopatrzyć się w barwniki i też taki zrobić. Piękny bukiecik

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały tort :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko