.

.

środa, 4 listopada 2015

ciasto z kremem i prażonym słonecznikiem II

Witam Kochani tego jesiennego wieczora

Ciasto, które dziś Wam przedstawię,upiekłam w miniony weekend,a że był to weekend świąteczny miałam gości. 
Ciasto wszystkim bardzo smakowało,było wręcz hitem wieczoru :-) 

Jakiś czas temu podawałam przepis na bardzo podobne ciasto, tym razem zrobiłam je z inną masą i wyszło pyszniejsze :-)

Wyglądało pięknie.

Bardzo zachęcam Was do jego przygotowania

SKŁADNIKI

PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ

BISZKOPT

-6 jajek
-3/4 szklanki cukru
-8 łyżek oleju rzepakowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-pół łyżeczki soli
-2 łyżki ciemnego kakao


PONCZ

-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
-3/4 szklanki wody 
-6 łyżek wódki
-3 łyżki cukru

MASA

-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe
-4 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-3/4 szklanki cukru
-3 płaskie łyżki maki pszennej
-250 g masła lub margaryny


SŁONECZNIK PRAŻONY

-350 g słonecznika
-150 g masła
-4 łyżki mleka
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szklanki cukru pudru



Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą.
Dodajemy cukier, ubijamy.
Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka.

W osobnej miseczce mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao.
Dodajemy do masy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Na koniec dodajemy olej, miksujemy.

Masę wylewamy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki i studzimy. Następnie kroimy na 2 blaty. 



MASA

Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę zagotowujemy.
Pozostałe składniki oprócz margaryny miksujemy z 3/4 szklanki mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Gotujemy jak budyń. 
Studzimy.

Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki krem.

I masa gotowa :-)


SŁONECZNIK

Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodajemy słonecznik-mieszamy.
Następnie słonecznik wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 200 stopni na zloty kolor.




WAŻNE musimy co chwilkę mieszać słonecznik by się nie przypalił bo będzie gorzki.

Gdy słonecznik jest zloty wyciągamy go z piekarnika i studzimy, wtedy stwardnieje.
Gdy słonecznik będzie zimny należy do połamać i pokruszyć na małe kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub  walić wałkiem :-) 

PONCZ składniki mieszamy ze sobą


Pierwszy blat ciasta ponczujemy i wykładamy na niego 2/3 kremu.


 Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i przykrywamy resztą kremu.
Całość posypujemy obficie słonecznikiem.
Ciasto chowamy na noc do lodówki by wszystko ładnie się zmacerowało :-) 

I gotowe.
Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda i bosko smakuje, polecam :-) 














SMACZNEGO :-) 




2 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko