Ciasto, które dziś Wam przedstawię,upiekłam w miniony weekend,a że był to weekend świąteczny miałam gości.
Ciasto wszystkim bardzo smakowało,było wręcz hitem wieczoru :-)
Jakiś czas temu podawałam przepis na bardzo podobne ciasto, tym razem zrobiłam je z inną masą i wyszło pyszniejsze :-)
Wyglądało pięknie.
Bardzo zachęcam Was do jego przygotowania
SKŁADNIKI
PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ
BISZKOPT
-6 jajek
-3/4 szklanki cukru
-8 łyżek oleju rzepakowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
-pół łyżeczki soli
-2 łyżki ciemnego kakao
PONCZ
-4 łyżki kawy rozpuszczalnej
-3/4 szklanki wody
-6 łyżek wódki
-3 łyżki cukru
MASA
-1 litr mleka
-2 budynie śmietankowe
-4 żółtka
-1 łyżka cukru waniliowego
-3/4 szklanki cukru
-3 płaskie łyżki maki pszennej
-250 g masła lub margaryny
SŁONECZNIK PRAŻONY
-350 g słonecznika
-150 g masła
-4 łyżki mleka
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie naszego ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkopta.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z solą.
Dodajemy cukier, ubijamy.
Następnie dodajemy wciąż miksując żółtka.
W osobnej miseczce mieszamy mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao.
Dodajemy do masy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach.
Na koniec dodajemy olej, miksujemy.
Masę wylewamy do blaszki i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągamy z blaszki i studzimy. Następnie kroimy na 2 blaty.
MASA
Z 1 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę zagotowujemy.
Pozostałe składniki oprócz margaryny miksujemy z 3/4 szklanki mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Gotujemy jak budyń.
Studzimy.
Masło lub margarynę ucieramy na puch, następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy na gładki krem.
I masa gotowa :-)
SŁONECZNIK
Wszystkie składniki oprócz słonecznika podgrzewamy w rondelku, gdy masło się rozpuści i wszystkie składniki połączą się dodajemy słonecznik-mieszamy.
Następnie słonecznik wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temperaturze 200 stopni na zloty kolor.
WAŻNE musimy co chwilkę mieszać słonecznik by się nie przypalił bo będzie gorzki.
Gdy słonecznik jest zloty wyciągamy go z piekarnika i studzimy, wtedy stwardnieje.
Gdy słonecznik będzie zimny należy do połamać i pokruszyć na małe kawałeczki, można to zrobić w malakserze, lub walić wałkiem :-)
PONCZ składniki mieszamy ze sobą
Pierwszy blat ciasta ponczujemy i wykładamy na niego 2/3 kremu.
Następnie przykrywamy drugim blatem, ponczujemy i przykrywamy resztą kremu.
Całość posypujemy obficie słonecznikiem.
Ciasto chowamy na noc do lodówki by wszystko ładnie się zmacerowało :-)
I gotowe.
Ciasto jest wspaniałe, pięknie wygląda i bosko smakuje, polecam :-)
SMACZNEGO :-)
mogę prosić kawałek pocztą na mazury??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń