.

.

niedziela, 15 listopada 2015

czekoladowe muffinki z bitą śmietaną, nadziewane muffinki :-)

Witam Kochani tego deszczowego jesiennego wieczora

W sklepach zaczyna być coraz bardziej świątecznie, jakby nie patrzeć jeszcze miesiąc i święta. Uwielbiam ten czas w roku, mam nadzieję, że listopad minie szybko i święta nadejdą raz dwa :-) 

Ale na razie żyjmy dniem dzisiejszym...

na wszystkich świętych zrobiłam oprócz ciasta wspaniałe muffinki z bitą śmietaną zarówno w środku jak i na zewnątrz. Przepis na te babeczki znalazłam na stronie allrecipes :-) 

Wyszły wspaniałe, wilgotne i rozpływające się w ustach :-) 
Polecam gorąco

Z podanych składników wyszło mi około 30 muffinek :-) 


SKŁADNIKI 


-2 jajka
-1  szkl mleka
-1 szklwody
-1  szkl oleju rzepakowego
-cukier waniliowy
-3 szklanki mąki pszennej 
-1 szkl cukru
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
-1 szczypta soli


-600 ml śmietany
-3 łyżki cukru pudru
-2 śmietan-fixy



W  jednej misce dokładnie  mieszamy jajka,mleko, wodę,olej

W drugiej cukier waniliowy,mąkę,cukier,kakao,proszek do pieczenia,sodę,szczyptę soli 



Następnie do suchych składników dodajemy mokre i bardzo dokładnie mieszamy trzepaczką, nie mikserem.



Mamy uzyskać piękne, gładkie,lejące ciasto :-)


Formę do muffinek wykładamy papilotkami i wlewamy masę do połowy wysokości-babeczki ładnie rosną :-) 



\




Muffinki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Studzimy na kratce.


Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i fixami.

Następnie dajemy śmietanę do szprycy, wbijamy szprycę do babeczki w ciskamy trochę śmietany.
Następnie wyciągamy i robimy rozetę na babeczce.



Babeczki możemy posypać czekoladą lub posypką.


I gotowe :-)
Pyszne, rozpływające się w ustach :-) 











I babeczka w przekroju :-)



SMACZNEGO!!! :-) 

5 komentarzy:

  1. całkiem samaczne te muffinki, ja uwielbiam muffinki! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo łatwy i szybki przepis, muffinki wyszły bardzo dobre, chociaż sugerowałabym nakładać dużo ciasta do foremek, bo nie urosły tyle ile się spodziewałam ;-)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że muffinki smakowały. One nie mają bardzo wyrastać, ponieważ nakładamy na nie bitą śmietanę.

      Usuń
  3. Prosze powiedziec,czy na drugi dzien nie sä przesuszone lub twarde bo jesli z Bita smietana to muszä w lodöwce byc??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. muffinki są mięciutkie i wilgotne, nawet na drugi dzień, trzymamy je w lodówce.

      Usuń