.

.

sobota, 7 listopada 2015

torcik królowej, pyszne ciasto bez pieczenia z pianką i herbatnikami :-)

Witam Kochani tego listopadowego, ciemnego i deszczowego wieczora.

Jesienna chandra daje mi się we znaki, nic mi się nie chce i w ogóle...ewidentny brak słońca.

Lekarstwem na taki stan rzeczy jest zajęcie się tym , co sprawia nam radość, zrobiłam parę rzeczy hand made, i zrobiłam również pyszne ciasto, na które przepis chcę Wam dziś przedstawić :-)

Inspiracją do powstania tego ciasta był dla mnie torcik królowej firmy Winiary , dostępny jakiś czas temu w sklepach, nie ukrywam, że bardzo mi on smakował, ale od czasu kiedy zniknął z półek, pozostało tylko słodkie wspomnienie :-)

Postanowiłam zrobić ciasto podobne do torcika królowej, i nie ukrywam, że wyszło super :-) Ładnie wygląda, jest pyszne, robi się je bardzo szybko, bez pieczenia.
Polecam gorąco :-)

SKŁADNIKI 
* PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ



MASA 
-5 szklanek mleka
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-4 żółtka
-3/4 szklanki mąki
-250g masła lub margaryny
-1,5  paczki herbatników kakaowych (np Bonitki)

CZEKOLADOWA PIANKA

-2 kubeczki śmietany 30% po 330g 
-1 czekolada gorzka 100g min 60% kakao
-2 łyżeczki kakao
-4 płaskie łyżki cukru pudru
-troszkę czekolady do posypania ciasta (można odłamać kostkę od czekolady)



Blaszkę wykładamy folią aluminiową, tak by ciasto nie przeszło "aromatem" formy .
Na dnie układamy herbatniki kakaowe



Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy margarynę lub masło, cukier i cukier waniliowy.
Gotujemy do rozpuszczenia margaryny lub masła.
Następnie do miski dajemy mąkę, 1 szklankę mleka,budynie,żółtka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę, tak by nie było grudek.


Wlewamy na gotujące się mleko.
Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy.

Gorącą masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Ciasto studzimy, i wstawiamy do lodówki.


Gdy całość jest zimna przechodzimy do przygotowania pianki.


Czekoladę łamiemy i dajemy do miski,dodajemy 4 łyżki śmietany 30% oraz kakao.
Rozpuszczamy nad kąpielą wodną.

Chwilkę studzimy, tak by czekolada nie była gorąca.

Następnie do reszty śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę.



Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy startą czekoladą. 
Ciasto chowamy do lodówki na noc.


I gotowe :-) 

Bardzo polecam, łatwe, i pyszne ciacho na jesienne wieczory :-)


















SMACZNEGO!!! :-) 

6 komentarzy:

  1. Super torcik :) Zjadłabym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Polecam, bo bardzo fajne, pyszne i łatwe ciacho :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. OBŁĘDNE! Chętnie w przyszłości wypróbuję ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, dziękuję za zaproszenie, idę do Ciebie buszować :-) Pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  3. Witam.Fajne ciacho-musze wyprobowaac.Ale ma Pani slicznego jamnisia,moja siostra jest milosniczka i posiadaczka jamnika.Jak ktos pyta czy ma psa odpowiada: "nie-mam jamnika" co ma oznaczac,ze to cos wiecej i inaczej niz zwykly pies.Taki zart.Ja mam foxterrierke szorstkowlosa (juz trzeci egzemplarz)Pozdrawiam.e

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jamniki to niesamowite istotki :-) Moja Betty to nie pies a pełnoprawny członek rodziny :-) JAmniki to psiaki z charakterem,i mają niesamowicie rozczulające oczka i łapki <3 Kocham :-) Dziękuję za komentarz i polecam ciacho jest pyyycha :-)

      Usuń