Jesienna chandra daje mi się we znaki, nic mi się nie chce i w ogóle...ewidentny brak słońca.
Lekarstwem na taki stan rzeczy jest zajęcie się tym , co sprawia nam radość, zrobiłam parę rzeczy hand made, i zrobiłam również pyszne ciasto, na które przepis chcę Wam dziś przedstawić :-)
Inspiracją do powstania tego ciasta był dla mnie torcik królowej firmy Winiary , dostępny jakiś czas temu w sklepach, nie ukrywam, że bardzo mi on smakował, ale od czasu kiedy zniknął z półek, pozostało tylko słodkie wspomnienie :-)
Postanowiłam zrobić ciasto podobne do torcika królowej, i nie ukrywam, że wyszło super :-) Ładnie wygląda, jest pyszne, robi się je bardzo szybko, bez pieczenia.
Polecam gorąco :-)
SKŁADNIKI
* PRZEPIS NA DUŻĄ BLASZKĘ
MASA
-5 szklanek mleka
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki cukru waniliowego
-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-4 żółtka
-3/4 szklanki mąki
-250g masła lub margaryny
-1,5 paczki herbatników kakaowych (np Bonitki)
CZEKOLADOWA PIANKA
-2 kubeczki śmietany 30% po 330g
-1 czekolada gorzka 100g min 60% kakao
-2 łyżeczki kakao
-4 płaskie łyżki cukru pudru
-troszkę czekolady do posypania ciasta (można odłamać kostkę od czekolady)
Blaszkę wykładamy folią aluminiową, tak by ciasto nie przeszło "aromatem" formy .
Na dnie układamy herbatniki kakaowe
Do garnka wlewamy 4 szklanki mleka, dodajemy margarynę lub masło, cukier i cukier waniliowy.
Gotujemy do rozpuszczenia margaryny lub masła.
Następnie do miski dajemy mąkę, 1 szklankę mleka,budynie,żółtka i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką masę, tak by nie było grudek.
Wlewamy na gotujące się mleko.
Gotujemy i mieszamy do zgęstnienia masy.
Gorącą masę wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Ciasto studzimy, i wstawiamy do lodówki.
Gdy całość jest zimna przechodzimy do przygotowania pianki.
Czekoladę łamiemy i dajemy do miski,dodajemy 4 łyżki śmietany 30% oraz kakao.
Rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
Chwilkę studzimy, tak by czekolada nie była gorąca.
Następnie do reszty śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Piankę wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy startą czekoladą.
Ciasto chowamy do lodówki na noc.
I gotowe :-)
Bardzo polecam, łatwe, i pyszne ciacho na jesienne wieczory :-)
SMACZNEGO!!! :-)
Super torcik :) Zjadłabym z wielką chęcią.
OdpowiedzUsuń:-) Polecam, bo bardzo fajne, pyszne i łatwe ciacho :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńOBŁĘDNE! Chętnie w przyszłości wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Polecam, dziękuję za zaproszenie, idę do Ciebie buszować :-) Pozdrawiam cieplutko :-)
UsuńWitam.Fajne ciacho-musze wyprobowaac.Ale ma Pani slicznego jamnisia,moja siostra jest milosniczka i posiadaczka jamnika.Jak ktos pyta czy ma psa odpowiada: "nie-mam jamnika" co ma oznaczac,ze to cos wiecej i inaczej niz zwykly pies.Taki zart.Ja mam foxterrierke szorstkowlosa (juz trzeci egzemplarz)Pozdrawiam.e
OdpowiedzUsuńJamniki to niesamowite istotki :-) Moja Betty to nie pies a pełnoprawny członek rodziny :-) JAmniki to psiaki z charakterem,i mają niesamowicie rozczulające oczka i łapki <3 Kocham :-) Dziękuję za komentarz i polecam ciacho jest pyyycha :-)
UsuńJuż mi smakuje dziekuje pychota
OdpowiedzUsuń