Witam Kochani tego mroźnego dnia
Dziś przychodzę do Was z bardzo prostym i szybkim przepisem na trunek :-)
Dawno nie umieszczałam żadnego przepisu na likier, więc trzeba to nadrobić :-)
Likier, który dziś Wam przedstawiam jest bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu.
Jego bazą są cukierki mleczne -np werthers oryginal.
Dają mu fajny posmak i zapach :-)
SKŁADNIKI:
Z przepisu wyszło mi około 750ml likieru
-400 g mlecznych karmelków np werthers oryginal
-500 ml mleka skondensowanego NIESŁODZONEGO
-1 szklanka wody
-0,5 szklanki spirytusu
-1/3 szklanki wódki
Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy karmelki (możemy je rozkruszyć walkiem, wtedy łatwiej się rozpuszczą)
Na małym ogniu mieszamy naszą miksturę do rozpuszczenia się cukierków-zajmuje to sporo czasu.
Po uzyskaniu syropu ściągamy go z ognia.
W drugim garnku podgrzewamy mleko skondensowane niesłodzone.
Ciepłe mleko wlewamy do ciepłego syropu.
Mieszamy. Całość studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy wódkę i spirytus.
Oczywiście możecie dodać więcej, jeśli lubicie mocne likiery.
Mój likier był dla mnie w sam raz, wyszedł lekko gęstawy i nutka alkoholu była dobrze wyczuwalna.
Likier przechowujemy w lodówce, myślę że około 14 dni może spokojnie leżeć :-)
Przed nalewaniem należy mocno wstrząsnąć butelką :-)
I gotowe :-)
Polecam
Smacznego!!!
Znam likier z cukierków lodowych i krówek, ale z werther’s original jeszcze nie próbowałam :) Uwielbiam domowe likiery na bazie mleka skondensowanego, więc i ten przepis z pewnością znajdzie się wśród moich pewniaków. Przygotowanie takiego likieru jest mega proste i nie zajmuje wiele czasu, więc lepiej zapełnić karafkę takim specyfikiem niż alkoholem ze sklepu. Goście są zachwyceni, a my mamy satysfakcję, że zrobiliśmy likier samodzielnie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam bardzo wypróbowanie, jest pycha :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńCz karmleki z tej firmy, ale miękkie, bo z nadzieniem karmelowym się nadadzą?
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam pojęcia, bo nigdy z takich nie robiłam.
Usuń