Witam Kochani tego listopadowego popołudnia
Dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo zdrową nalewkę z pigwy.
Póki można jeszcze zakupić pigwę, polecam Wam ogromnie przygotowanie sobie tejże nalewki.
Nalewka z pigwy ma bardzo dobry wpływ na naszą odporność, ponieważ pigwa jest owocem, który zawiera bardzo dużo witaminy C.
Pigwa jest idealna na wszelkie przeziębienia i problemy z układem pokarmowym.
Warto zrobić sobie nalewkę i zafundować dużą porcję witamin :-) ...i nie tylko %%%
Do przygotowania nalewki z pigwy będziemy potrzebować:
-0,5 kg pigwy
-2 szkl cukru
-0,75 szkl wódki
-0,75szkl spirytusu
-0,5 szkl przegotowanej wody
Owoce pigwy myjemy i kroimy na bardzo drobno.
Pigwa jest bardzo twardym owocem, więc najlepiej rozdrobnić ją w malakserze :-)
Pigwę wsypujemy do dużego słoja i zasypujemy cukrem.
Trzepiemy :P
Odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce na 7 dni.
Potrząsamy codziennie słojem,tak by cukier się rozpuścił.
Już na drugi dzień zobaczymy sporo soku :-)
Po 7 dniach należy dodać do słoja resztę składników-wódkę, spirytus oraz wodę.
Zakręcamy słój i odstawiamy na 14 dni w chłodne i ciemne miejsce.
Po tym czasie przecedzamy nalewkę przez sitko.
Owoce pigwy wyrzucamy, a nalewkę zlewamy do butelki.
Z tej porcji wyszło mi prawie litr nalewki.
nalewka musi postać, by się sklarować oraz dojrzeć.
Powinna postać co najmniej 1 miesiąc, ale wiadomo, im nalewka dłużej stoi tym jest lepsza.
Nalewka pięknie się sklaruje i ściemnieje.
Na zdjęciach pokazuję świeżą nalewkę, jak dojrzeje dodam kolejne fotki :-)
Polecam!!! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko