.

.

środa, 18 listopada 2015

pyszna szarlotka z pianką i powidłami :-)

Witam Kochani tego listopadowego, wietrznego wieczora

Dziś przychodzę do Was z bardzo smacznym ciastem , które jest jak najbardziej na czasie. 
Jesień w pełni, sezon na jabłka w pełni, wiec pieczemy szarlotkę :-)


SKŁADNIKI 

*Przepis na dużą blaszkę

CIASTO KRUCHE

-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-4 żółtka (białka odkładamy do piany)
-2 łyżki śmietany 18 lub 12 %
-200g margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli

JABŁKA

-około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok)
-1 łyżka bułki tartej
-1 cukier waniliowy
-pół łyżeczki cynamonu
-2 łyżki cukru
-1 łyżka soku z cytryny 
-0,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej

WAŻNE jeśli macie kwaskowe jabłka dodajcie więcej cukru, moje były bardzo słodkie :-)

PIANKA

-4 białka
-4 łyżki cukru
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy


DODATKOWO

-4-5 łyżek powideł śliwkowych 
-cukier puder do posypania

Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.

Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników.

Dzielimy na dwie części 2/3 1/3 

Mniejszą część dajemy do zamrażarki.

Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę.
Ciasto smarujemy powidłami.


Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka dodajemy wszystkie składniki oprócz galaretki i prażymy około 10 minut.
Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.

Jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i budyń, miksujemy na gładką masę.

Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta.

Szarlotkę pieczemy około 40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-) 

Pyszne, łatwe, szybkie ciasto do kawki :-) 

Gorąco polecam








SMACZNEGO!!! 

2 komentarze:

  1. mniam,mniam, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam. Wyszla pyszna ��

    OdpowiedzUsuń