Witam Kochani tego listopadowego, wietrznego wieczora
Dziś przychodzę do Was z bardzo smacznym ciastem , które jest jak najbardziej na czasie.
Jesień w pełni, sezon na jabłka w pełni, wiec pieczemy szarlotkę :-)
SKŁADNIKI
*Przepis na dużą blaszkę
CIASTO KRUCHE
-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-4 żółtka (białka odkładamy do piany)
-2 łyżki śmietany 18 lub 12 %
-200g margaryny
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-szczypta soli
JABŁKA
-około 1 kg startych jabłek (należy odcisnąć z nich sok)
-1 łyżka bułki tartej
-1 cukier waniliowy
-pół łyżeczki cynamonu
-2 łyżki cukru
-1 łyżka soku z cytryny
-0,5 opakowania galaretki brzoskwiniowej
WAŻNE jeśli macie kwaskowe jabłka dodajcie więcej cukru, moje były bardzo słodkie :-)
PIANKA
-4 białka
-4 łyżki cukru
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy
DODATKOWO
-4-5 łyżek powideł śliwkowych
-cukier puder do posypania
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników.
Dzielimy na dwie części 2/3 1/3
Mniejszą część dajemy do zamrażarki.
Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę.
Ciasto smarujemy powidłami.
Starte na grubych oczkach jabłka dajemy do garnka dodajemy wszystkie składniki oprócz galaretki i prażymy około 10 minut.
Na koniec dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia.
Jabłka wykładamy na ciasto, wyrównujemy, posypujemy lekko bułką tartą.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i budyń, miksujemy na gładką masę.
Piankę wykładamy na jabłka, na koniec trzemy resztę ciasta.
Szarlotkę pieczemy około 40 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe :-)
Pyszne, łatwe, szybkie ciasto do kawki :-)
Gorąco polecam
SMACZNEGO!!!
mniam,mniam, uwielbiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Wyszla pyszna ��
OdpowiedzUsuńCzęsto robię super wychodzi.
OdpowiedzUsuń