.

.

czwartek, 29 grudnia 2016

ziemniaczane krokiety z szynką i serem-pyszne,chrupiące,idealne na imprezę

Witam Kochani

Za dwa dni pożegnamy rok 2016. 
Na imprezie sylwestrowej nie może zabraknąć pysznego jedzonka,dlatego dziś przychodzę do Was z super przepisem na mega pyszne danie,które może pełnić rolę przystawki lub przekąski :-)

mowa o krokietach ziemniaczanych nadziewanych serem żółtym oraz szynką. można podawać je z ketchupem lub dowolnym sosem albo po prostu same :-)

Polecam bo są przepyszne :-) 


SKŁADNIKI

(z podanych proporcji wyszło mi 16 sporych krokietów)

600g ugotowanych i zmielonych lub przepuszczonych przez praskę ziemniaków
szczypta soli
pieprz
troszkę vegety do smaku lub wybranych ziół-mogą być np prowansalskie lub majeranek
1 jajko
3-4  czubate łyżki mąki ziemniaczanej
100g dowolnej szynki
100g żółtego sera

panierka

1 jajko
trochę wody
sól
pieprz
mąka pszenna 2-3 łyżki
bułka tarta



do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki.

Szynkę i ser kroimy na kawałki.

Urywamy kawałek ciasta rozpłaszczamy dajemy na niego ser oraz szynkę i sklejamy tworząc wałek




Tak robimy z całym ciastem.

 Następnie jajko,wodę ,sól,pieprz oaz mąkę mieszamy ze sobą (tak jak robimy panierkę do kotletów schabowych) Krokiety moczymy w panierce oraz obtaczamy w bułce tartej.




  Smażymy na złoty kolor na GORĄCYM oleju. To bardzo ważne aby dać krokiety na gorący olej.  Podajemy same lub z dowolnym sosem albo z ketchupem :-)







Polecam bo takie krokieciki są przepyszne,chrupiące i wypełnione super ciągnącym się serem z szyneczką :-) 

SMACZNEGO :-) i udanego Sylwestra :-)

6 komentarzy:

  1. Wspaniały blog i fantastyczne jedzonko. Z miłą chęcią będę korzystała z przepisów i raczyła nimi mojego Narzeczonego. :-) Betty z pewnością nie ma lekko, takie zapachy na okrągło w domu, ślinka cieknie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko