.

.

czwartek, 8 marca 2018

Sernik japoński-bajecznie lekki, piankowy, puszysty-najlepszy :) Japanese cheesecake

Witam Kochani

dziś przychodzę do Was z rewelacyjnym przepisem na jeden z najlepszych serników jaki jadłam :) 
Mowa o serniku japońskim znanym w świecie pod nazwą Japanese cheesecake.
Charakteryzuje on się niezwykle lekką, wręcz piankową konsystencją. Jest puszysty i rozpływa się w ustach. 









Gdzieś spotkałam się ze stwierdzeniem, iż jest to "biszkopt wśród serników" i z całą stanowczością zgadzam się z tym. 
Przygotowanie sernika jest dość proste, ale trzeba trzymać się dokładnie przepisu. Piecze się go w kąpieli wodnej, co zapewnia mu powolne rośnięcie i wspaniałą konsystencję.

Zapraszam i gorąco polecam bo warto :) Ten sernik Was zachwyci :)

SKŁADNIKI

*przepis na tortownicę o średnicy 18cm

-200g kremowego serka śmietankowego typu philadelphia (ja użyłam Wieluń)
-150ml mleka
-30g masła
-4 jajka
-80g cukru
-70g mąki pszennej tortowej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-sok z połowy cytryny


WAŻNE
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej


200g serka kremowego dajemy do mkrofali na 30s 
i mieszamy trzepaczką na gładką masę. Dodajemy mleko i mieszamy. 

(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu) 

Następnie dodajemy roztopione masło i wszystko mieszamy trzepaczką. 
Dodajemy po jednym żółtku (białka odkładamy na chwilę do lodówki)

Po dodaniu jednego żółyka wszystko mieszamy, dodajemy kolejne i znów mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną-mieszamy.

 Następnie powstałą masę przecieramy przez sitko by nie było grudek. 

Do powstałej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 

W osobnej misce ubijamy (mikserem) schłodzone 4 białka dodając 80g cukru w trzech partiach, nie wszystko na raz. 
Ma nam powstać sztywna masa.

Pianę dodajemy do masy serowej i wszystko delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszytej masy. 


Tortownicę o średnicy 18cm dokładnie zabezpieczamy folią aluminiową, ponieważ będziemy do połowy jej wysokości zanurzać w gorącej wodzie. 

Wykładamy papierem do pieczenia jej dno, oraz boki ale z około 5 cm kołnierzem.

Masę wlewamy do tortownicy.

Zabezpieczoną folią aluminiową tortownicę dajemy do naczynia lub blaszki i wlewamy do tego naczynia ugotowaną, wrzącą wodę. Do połowy wysokości tortownicy.

Całość wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 minut. Pod koniec można na chwilkę zwiększyć temp do 170 stopni. 

Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia. 



Minimalnie opadnie, co jest normalne, ale i tak pozostanie wysoki i niezwykle puszysty i piankowy.
Ostudzony sernik posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki. 






Polecam gorąco  jest rewelacyjny.


Smacznego :)




94 komentarze:

  1. cudnie urósł, robię teraz taki sam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. życzę powodzenia :) I oczywiście smacznego :)

      Usuń
    2. jakie maslo dokladnie dalas?czy moze byc kasia do pieczenia?

      Usuń
    3. Absolutnie nie margaryna. Musi być masło 82%

      Usuń
    4. ok dziekuje a czy ma byc to maslo niesolone?

      Usuń
    5. No raczej...

      Usuń
  2. Wygląda cudownie!!! Czy rozpuszczone masło ma być ciepłe czy ostudzone?

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis przypadł mijej Lepszej Połowie do gustu, "poleciała" do sklepu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam
    Nigdy nie piekłam sernika, czy tego typu ciasto pieczemy z termoobiegiem czy bez, grzanie od dołu, czy Góra dół? Może dla kogoś to oczywiste ale ja dopiero się uczę, a chciałabym zabłysnąć na święta przed rodziną

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, kazde ciasto piecz góra-dół, jest pewniejszy efekt. Ja probowalam na termoobiegu i zawsze mi się przypalil a nie upiekl.

      Usuń
  5. Witam. Zawsze góra-dół. Swoją drogą polecam też łatwiejszy i równie pyszny sernik królewski, który zawsze się udaje http://smaki-katriny.blogspot.com/2017/10/sernik-krolewski-najlepszy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie wydaje się łatwiejszy i równie okazały �� dziękuję za podpowiedź

      Usuń
  6. Czy można zrobić to w tortownicy 24 cm?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, Sernik wygląda bajecznie. Czy można do tego sernika użyć takiego serka w wiaderku np z Włoszczowy lub Vitello?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Ten sernik musi być zrobiony tylko z serka kremowego jak Philadelphia. Ja robiłam z wielunia "mój ulubiony"

      Usuń
  8. Nie posiadam mikrofalówki więc nie mogę tego ciasta zrobić ?
    Wojtek

    OdpowiedzUsuń
  9. cyt.(jeśli nie macie mikrofali do garnka należy dać serek i mleko i chwilę delikatnie podgrzewać na małym ogniu)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada naprawde super,i mysle ze tak samo smakuje,jak tylko wroce do domu odrazu go upieke-pieke bardzo duzo-wole piec jak gotowac.Dzieki za przepis i wszystkim udanych wypiekow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik jest na prawdę rewelacyjny, baaardzo leciutki, jak pianka :) Polecam gorąco, pozdrawiam cieplutko i dziękuję za komentarz

      Usuń
    2. Robiłem dwa razy. Rewelacja. Dziękuję za przepis. Taka uwaga. Trzeba dawać podwójną folię aluminiową ponieważ pojedynczą warstwę łatwo uszkodzić.

      Usuń
    3. Cieszę się, że przypadł do gustu :) Oczywiście tortownicę trzeba bardzo dobrze zabezpieczyć, jak widać na zdjęciu są dwie warstwy folii :)

      Usuń
  11. Jakie jest opakowanie serka? Jak dokładnie wyglada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://www.google.pl/search?q=serek+ulubiony-wielu%C5%84&client=firefox-b-ab&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiYz9ba-Y_aAhXnF5oKHYjZCiAQ_AUICigB&biw=1366&bih=654#imgrc=GDWp97vaHGUXfM:

      Usuń
  12. Witam, wypróbowalismy sernik ale niestety nam tak nie wyrósł. Czy nie ma tam proszku do pieczenia? Wszystkie etapy zrobilismy według wskazówek i wyrósł tylko troszkę. hcemygo zrobić ponownie bo wygląda bardzo smacznie:-)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sernik trzeba robić bardzo dokładnie, według przepisu. Dziwne, że nie wyrósł. Jego bazą są ubite białka i to na nich rośnie. Następnym razem proszę zwrócić uwagę by tortownica była bardzo szczelnie zabezpieczona przed wodą oraz by składniki były w temp pokojowej. Z jakiego serka robiliście ten sernik?

      Usuń
  13. Mam pytanie a czy kompiel wodna musi być , czy bez tego nie wyjdzie próbował ktoś?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam,
    Na jakim poziomie w piekarniku powinno się go włożyć do upieczenia?
    Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
  15. Na jakim poziomie w piekarniku powinno się go włożyć do upieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na takim na jakim Pani piecze wszystkie inne ciasta-na środkowej półce.

      Usuń
  16. Gdzie mozna kupic serek wielun

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie jest konieczne używanie akurat serka Wieluń, nada się każdy KREMOWY serek typu Philadelphia. Nawet widziałam w Biedronce serek Delicate kanapkowy naturalny w prostokątnym opakowaniu, myślę że też powinien się nadać. Ja serek Wieluń kupiłam w delikatesach centrum.

      Usuń
  17. Thanks for giving us this awesome recipe. Going to try this at home.

    OdpowiedzUsuń
  18. Delicious recipe. I will definitely try this at home.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wolę normalny, ten jest za słodki. Sernik dla mnie powinien mieć smak sera.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy lubi co lubi :) ten sernik jest "inny" :) Mi osobiście bardzo smakował, ilość cukru jest nie wielka, więc nie wiem czemu wyszedł za słodki :) Mnie w nim urzekła przede wszystkim lekkość

      Usuń
  20. Witam.Czy mozna upiec muffiny z tego przepisu?Jesli tak to rozumiem,ze tez w kapieli wodnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy można, nigdy nie próbowałam, ale jeśli się Pani zdecyduje to tak,w kąpieli wodnej :)

      Usuń
  21. Great article and thanks for your work.You made an article that is interesting.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you so much, you are very kind :) I hope you enjoying all my recipes :)

      Usuń
  22. Witam, czy zamiast cukru można użyć ksylitolu lub erytrolu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, nigdy ich nie używałam i nie wiem czy ten sernik z nimi wyjdzie :)

      Usuń
  23. Na pewno upiekę, bo sposób obróbki i pieczenia znam, dlatego musi być pyszny. Dotychczas zajadamy się sernikiem nowojorskim kombinowanym z dwóch przepisów. "Sowa" sie chowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nowojorski też jest pyszny, na pewno się kiedyś pojawi na blogu :) Japoński też uwielbiam, leciutki jak chmurka :)

      Usuń
  24. Witam. Zrobiłam. W smaku obłędny. Choć przyznaję, że lekko zmieniłam recepturę. Wymieniłam 10g cukru na cukier waniliowy i dodałam ekstrakt z cytryny. Wyrósł super, ale bardzo mocno opadł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje za komentarz, i cieszę się, ze sernik się udał i smakował.

      Usuń
  25. Czy można go upiec w blaszce?Trochę się obawiam tej kąpieli wodnej w tortownicy. Myślałam żeby zrobić podwójną porcję w blaszce 35x25cm i włożyć do większej blaszki. Myślisz, że wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, ze można spróbować, ale czy wyjdzie nie wiem, ponieważ nigdy tak nie robiłam :)

      Usuń
  26. Ja robię już długo ten sernik i przeszedłem na keksówkę. Mam spokój z podpisaniem ciasta. Miłego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkradł się błąd. Nie z podpisaniem a z PODTAPIANIEM ciasta. Sosy.

      Usuń
  27. Błąd ma być z PODTAPIANIEM ciasta wyszło z podpisaniem

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam ,czy mogę użyć serek mascarpone

    OdpowiedzUsuń
  29. Witaj, czy przy studzeniu w piekarniku wyjmujemy brytfanne z wodą z piekarnika i zostawiamy samą tortownicę (wyjąć kąpiel wodną)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dokładnie czytać :) "Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w nim na około 20 minut.
      Potem wyciągamy go, wylewamy wodę, i wyciągamy sernik delikatnie z tortownicy i zostawiamy do ostygnięcia. "

      Usuń
  30. Mi niestety opadł , stał się bardzo zbity i nie wiem czemu. Masa wyglądała ładnie, białka były mocno ubite na mega sztywną pianę, starałam się jak najdelikatniej wymieszać je z masa a mimo to sernik nie wyszedł. W smaku jest fajny ale konsystencja masakra. Może jakieś pomysły co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może woda się dostała do tortownicy podczas pieczenia?

      Usuń
    2. Mogła być piana za mocno ubita tak zwana przebita piana.

      Usuń
  31. Gora sernika wyszła piękna puszysta, a spod tak jakby niedopieczony, wodnisty wręcz. Woda do tortownicy mi się dostala mimo 3 warstw foli aluminiowej :( Czy jeśli na koniec podpiekę na samej dolnej grzałce to jest szansa, że się ten spod upiecze ?

    OdpowiedzUsuń
  32. Chcę upiec ten sernik ale mam dużo większe tortownice (22 i 24 cm średnica) Czy na średnicę 22cm wystarczy zwiększyć proporcje o 25% i czy trzeba wydłużyć czas pieczenia? Jeśli tak to o ile? Z góry dziękuję za informację zwrotna Pozdrawiam Elżbieta 😊

    OdpowiedzUsuń
  33. Dzisiaj będę go robiła ale u mnie wsztstkie serniki opadają wiec nie wiem jaki znaleść patent na to aby nie opadł 🧐

    OdpowiedzUsuń
  34. Czy mąkę pszenną można zastąpić ryżową?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko