.

.

sobota, 28 kwietnia 2018

Ciasto Malinowa chmurka-pyszne, z malinami, bezą-na dużą blaszkę

Witam Kochani tego gorącego, sobotniego popołudnia.

Majówka już za kilka dni, dlatego też może skusicie się na ciasto z którym dziś do Was przychodzę. Mowa o wielkim hicie na blogach kulinarnych-pysznym cieście o pięknej nazwie Malinowa chmurka.  Nazwa jak najbardziej adekwatna, ponieważ ciasto jest lekkie, a za sprawą masy śmietanowo-serowej i bezy faktycznie przypomina chmurkę. Składa się z wspaniale współgrających ze sobą warstw-kruchego spodu, galaretki z malinami, masy śmietanowo-serowej oraz kruchej bezy z płatkami migdałowymi. Pycha :)




Ciasto zachwyca smakiem, jest odpowiednio słodkie, i wręcz rozpływa się w ustach .Te proporcje są  idealne, idealne wystarczają na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm
Polecam gorąco to ciasto-jest boskie :)

SKŁADNIKI

Przepis na dużą blaszkę o wymiarach ok 25x35cm

KRUCHE CIASTO 

-5 żółtek  (białka odkładamy do bezy)
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 cukier waniliowy 
-100g masła
-1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)


GALARETKA Z MALINAMI

-500g malin świeżych lub mrożonych
-3 malinowe galaretki
-3,5 szkl wody

KREM

-650ml śmietanki 30 lub 36%
-250g serka kremowego  lub mascarpone
-1,5   łyżki żelatyny
-125ml wody 
-3/4 szkl cukru pudru

BEZA

-5 białek
-szczypta soli
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-200g cukru
-2 łyżki octu winnego lub jabłkowego(opcjonalnie)
-płatki migdałowe 


Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ma być gładkie.

Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem.
Kruchy spód pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni około 10-15 minut.
Spód wyciągamy delikatnie z blaszki.


BEZA


 Dno blaszki ponownie  wykładamy papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier-miksujemy tak by się rozpuścił. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.

 Masę wykładamy do blaszki i posypujemy płatkami migdałowymi.

 Suszymy około 1,5 godziny w temp 140 stopni. Beza ma być twarda, sucha. Ja moją zostawiłam jeszcze w piekarniku po jego wyłączeniu.
Bezę wyciągamy z blaszki, studzimy.


Na dno blaszki dajemy kruchy spód.

WARSTWA MALINOWA
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystygnięcia. Do zimnych galaretek dajemy maliny (jak używamy mrożonych-to dodajemy rozmrożone)  i wszystko mieszamy. 

Odstawiamy do lekkiego stężenia, tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto i całość wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia.

MASA ŚMIETANOWO-SEROWA

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie by się dobrze rozpuściła i studzimy.
W misce miksujemy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder oraz serek.

 Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę-miksujemy kilka sekund na najwyższych obrotach i masę wykładamy na galaretkę. 


Wyrównujemy i na to kładziemy bezę. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. 

I gotowe :) 













Jest rewelacyjne, połączenie malin, kruchej bezy i śmietankowej masy to poezja :) Mam nadzieję, że wiele z Was zdecyduje się na to ciasto na  najbliższą majówkę, gorąco polecam, bo na prawdę jest pyszne :) 
Życzę smacznego :)


20 komentarzy:

  1. To ciasto jest wspaniałe

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdybym dziś upiekła spod ciasta i beże a jutro zrobiła masę i galaretkę
    To byłoby ok ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że tak późno odpisuję, oczywiście że może Pani tak zrobić :)

      Usuń
  3. Na biszkoptowym spodzie również rewelacyjnie smakuję sprawdzałem i polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdyby zamiast malin użyć truskawek będzie dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię już któryś raz i zawsze pierwszorzednie smakuje.
    Polecam 👍😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzis robie te ciasto,ale cos spod u mnie jest twardy,czy Taki ma byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód nie jest twardy, może piekłaś za długo. Nigdy nie trzeba sugerować się w 100% tym co jest napisane o długości pieczenia, trzeba doglądać ciasto i wyjąć w odpowiednim momencie, każdy piekarnik jest inny.

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo za odpowiedz,dzis juz ciasto jest wspaniale,smakuje bardzo dobrze.Polecam kazdemu Malinawa Chmurke,smaczna.

      Usuń
  7. pięknie się prezentuje na pewno tez bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne,idealne.Robiłam już wiele razy.Wszystkim smakuje:)Pozdrawiam i dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja bardzo dziękuję za miły komentarz. Ciasto Malinowa chmurka to jedno z moich ulubionych, bardzo się cieszę, że smakowało :) Serdecznie zapraszam do korzystania z innych moich przepisów :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. dziękuję, i rewelacyjnie smakuje, można użyć mrożonych malin, bardzo polecam :)

      Usuń
  10. Witam, mam ważne pytanie. Beze suszymy na termoobiegu czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko