dziś zapraszam na pyszne drożdżówki z powidłami w kształcie kopert :) Są idealne do popołudniowej kawy, czy dla dzieci jako drugie śniadanie.
Bułeczek wychodzi dużo, są mięciutkie i długo zachowują świeżość. Zapraszam
SKŁADNIKI
ROZCZYN
-7 dag drożdży świeżych
-0,5 l ciepłego mleka
-0,5 szklanki mąki
-3 łyżki cukru
RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA
-1 kg mąki
-125g roztopionego masła lub margaryny
-1 łyżka cukru waniliowego
-0,75 szklanki cukru
-1 łyżeczka soli
-4 jajka
DODATKOWO
-1 jajko do smarowania bułeczek
-gęste powidła śliwkowe lub dowolne nadzienie
Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem.
Mieszamy,odstawiamy na 10 minut aby rozczyn podrósł.
Następnie dodajemy jajka utarte z cukrem, sól, cukier waniliowy, przesianą mąkę i wszystko mieszamy.
Następnie dodajemy roztopione masło lub margarynę-nie może być gorące.
I wyrabiamy ciasto. Jak się bardzo klei to należy dodać trochę mąki,nie za dużo,by bułeczki nie wyszły twarde.
Ciasto wyrabiamy około 5-7 minut dobrze je napowietrzając.
Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie urywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy na spory placek,
kroimy na kwadraty,
na każdy kwadrat dajemy trochę nadzienia
i sklejamy naprzemienne boki tak by wyszło coś na kształt koperty.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni :)
I gotowe :)
Gorąco polecam :)
Życzę udanych wypieków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy komentarz i gorąco zapraszam do korzystania z przepisów na blogu :) Pozdrawiam cieplutko