.

.

wtorek, 9 października 2018

kartacze z mięsem/cepeliny

Witam Kochani

Dziś zapraszam po przepis na pyszne kartacze, specjał kuchni polskiej, wykonane są z ciasta ziemniaczanego, które jest połączeniem ziemniaków gotowanych i surowych. Kartacze nadziane są farszem mięsnym


Zapraszam

SKŁADNIKI

CIASTO

-1200g ugotowanych ziemniaków
-550g surowych ziemniaków startych na małych oczkach
-2 jajka
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki mąki pszennej
-sól,pieprz 


FARSZ

-około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
-trochę maggi do smaku

1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu)
Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy.

Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły z nadmiaru płynu, sitko stawiamy nad miską, bo będziemy potrzebować skrobię, która się wytrąci z soku z ziemniaków.


Do ziemniaków gotowanych dodajemy surowe, dodajemy mąki, skrobię, jajka,sól oraz pieprz i zagniatamy ciasto, jak się klei można dodać troszkę mąki.



FARSZ

Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały z duszenia sos i przyprawy. (polecam spróbować i doprawić po swojemu)

Następnie bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy dajemy farsz i zaklejamy tworząc podłużny, owalny kształt.


Kartacze gotujemy po kilka sztuk wrzucając do wrzącej wody i gotując pod przykryciem kilka minut na małym ogniu.

I gotowe. Kartacze podajemy na gorąco z dowolną okrasą, np sosem, czy tak jak ja grzybami z cebulką. 




Polecam i życzę smacznego :)

1 komentarz: