Dziś zapraszam po przepis na pyszne kartacze, specjał kuchni polskiej, wykonane są z ciasta ziemniaczanego, które jest połączeniem ziemniaków gotowanych i surowych. Kartacze nadziane są farszem mięsnym
Zapraszam
SKŁADNIKI
CIASTO
-1200g ugotowanych ziemniaków
-550g surowych ziemniaków startych na małych oczkach
-2 jajka
-3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/2 szklanki mąki pszennej
-sól,pieprz
FARSZ
-około 700g mięsa wieprzowego np szynki lub łopatki
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
-trochę maggi do smaku
1200g ziemniaków gotujemy (waga po obraniu)
Studzimy i przepuszczamy przez praskę lub mielimy.
Surowe ziemniaki trzemy na małych oczkach i odkładamy na sitko by się odcedziły z nadmiaru płynu, sitko stawiamy nad miską, bo będziemy potrzebować skrobię, która się wytrąci z soku z ziemniaków.
Do ziemniaków gotowanych dodajemy surowe, dodajemy mąki, skrobię, jajka,sól oraz pieprz i zagniatamy ciasto, jak się klei można dodać troszkę mąki.
FARSZ
Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy czosnek oraz cebulę podlewamy niewielką ilością wody i wszystko dusimy. Następnie studzimy i mielimy, dodajemy pozostały z duszenia sos i przyprawy. (polecam spróbować i doprawić po swojemu)
Następnie bierzemy trochę ciasta, rozpłaszczamy dajemy farsz i zaklejamy tworząc podłużny, owalny kształt.
Kartacze gotujemy po kilka sztuk wrzucając do wrzącej wody i gotując pod przykryciem kilka minut na małym ogniu.
I gotowe. Kartacze podajemy na gorąco z dowolną okrasą, np sosem, czy tak jak ja grzybami z cebulką.
Polecam i życzę smacznego :)
Pyszne
OdpowiedzUsuńTo nie są kartacze.Być może jest to smaczne ale nawet nie leżało obok kartacza.Pozdrawiam ze swiatowego centrum kartaczy :-)
OdpowiedzUsuń