dziś zapraszam na pyszną i słodką przekąskę w klimacie jesiennym. Mowa o pysznych dyniach zrobionych z ryżu preparowanego i pianek marschmallows :)
Są śliczne, pyszne i na pewno zasmakują dużym i małym.
Ich przygotowanie jest szybkie i proste :)
zapraszam
SKŁADNIKI
*z podanych proporcji wyszło mi 16 sporych dyń
DYNIE
-100-110g ryżu preparowanego bezsmakowego
-ok 120g pianek marschmallows (najlepiej białych lub różowo białych)
-50g masła
-pomarańczowy barwnik spożywczy lub żółty i czerwony (po zmieszaniu wyjdzie pomarańczowy)
DODATKOWO
-ok 50g czekolady deserowej
-zielony wyciskany pisak spożywczy,lub lukier
Do garnka o dużym dnie dajemy masło i rozpuszczamy na niewielkim ogniu.
Następnie dodajemy pianki (ja niestety nie znalazłam w sklepie pianek o jednorodnym kolorze, tylko w smerfy :P, poucinałam niebieskie części i wszystko wyszło super)
Wszystko podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia pianek,
dodajemy barwnik pomarańczowy lub trochę żółtego i czerwonego (ja użyłam barwników w proszku, poprzednio rozpuściłam je w małej ilości wody), mieszamy.
Ściągamy z ognia i dodajemy ryż, mieszamy dokładnie i chwilę studzimy.
następnie formujemy rękami kule, polecam posmarować ręce np olejem, wtedy kule lepiej się formują :)
Powstałe kule dekorujemy według własnego uznania.
Z roztopionej czekolady robimy buźki
kawałek czekolady kroimy na małe kawałki,
topimy końcówkę nad ogniem i przyklejamy tak by tworzył ogonek dyni.
Pisakiem robimy kłącza :)
I gotowe. Dynie powinny chwilę postać w temp pokojowej by wszystko się zsiadło :)
Gorąco polecam-jest to pyszna przekąska, idealna na imprezy czy na jesienne wieczory :)
Smacznego :)
Wyglądają uroczo te małe dyńki. Z ryżu preparowanego robiłam tylko szyszki. Pomysł świetny spróbuje je kiedyś zrobić. Gratuluje sukcesu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ala
I dyńki też można :) Bardzo fajna przekąska :) Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuńjeśli smakuje jak wygląda to będzie takie dobre ,że nie będę mógł się podnieść z ziemi :)
OdpowiedzUsuń